Keibubapaan

Menurunkan Refleks, Rangsangan yang Membuat Aliran Susu Lebih lancar

Pernahkah anda merasakan sensasi payudara yang kencang seperti kesemutan semasa menyusukan anak kecil anda? Ia adalah letakkan refleks (LDR). Penyusuan susu ibu memang memberi perubahan pada tubuh ibu, salah satunya adalah payudara. Bagaimana LDR boleh mempengaruhi aliran susu? Adakah terdapat kaedah untuk merangsang refleks ini? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apakah refleksi let down (LDR)?

Memetik dari Kehamilan, Kelahiran & Bayi, letakkan refleks adalah rangsangan yang menjadikan aliran susu lebih lancar. Prosesnya, ketika bayi menghisap payudara, saraf kecil juga dirangsang.

Ini mencetuskan pembebasan dua hormon prolaktin dan oksitosin ke dalam aliran darah ibu. Prolaktin hormon membantu menghasilkan susu ibu.

Sementara itu, oksitosin atau hormon gembira menjadikan payudara mengeluarkan susu. Kemudian susu disalurkan melalui puting ibu.

Tanda-tanda dan gejala refleks penurunan

Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan bahawa ibu yang sedang menyusui sedang mengalami letakkan refleks.

  • Sensasi kesemutan di payudara,
  • Payudara terasa kenyang dan kencang.
  • Susu bocor dari payudara.

Anda dapat merasakan LDR sejurus selepas melahirkan anak anda. Walau bagaimanapun, ibu mungkin tidak merasakannya sehingga beberapa minggu selepas menyusui. LDR boleh berbeza bagi setiap ibu.

Selain menyusukan bayi anda, letakkan refleks Ia boleh berlaku dalam beberapa keadaan, seperti:

  • ibu membayangkan atau memikirkan si kecil,
  • lihat gambar bayi,
  • dengar atau tonton video tingkah laku kanak-kanak,
  • dengar bayi lain,
  • ibu sedang mengepam susu ibu, dan
  • semasa ibu atau pasangan menyentuh payudara atau puting.

LDR boleh berlaku dua hingga tiga kali sehari mengikut jadual penyusuan. Walau bagaimanapun, refleks ini tidak selalu konsisten.

Namun, setelah ibu menyusu secara rutin selama beberapa minggu, LDR menjadi tindak balas automatik dalam aktiviti harian.

Cara merangsang refleks let down (LDR)

Refleks ini sangat mudah dipengaruhi oleh tekanan, keletihan, dan kesakitan di badan. Sekiranya anda ingin memberi rangsangan atau rangsangan LDR, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Urut belakang

Jurnal Sains dan Penyelidikan Antarabangsa menerbitkan kajian yang menunjukkan bahawa urut belakang dapat merangsang LDR .

Penyelidik melakukan kajian ke atas 20 ibu di India yang melahirkan dengan pembedahan caesar. Responden dibahagikan kepada dua bahagian, 10 orang mendapat urutan belakang dan 10 orang lagi tidak.

Responden yang tidak mendapat urutan belakang terus mendapat makanan tambahan untuk meningkatkan pengeluaran susu.

Hasilnya, 10 ibu yang mendapat urutan belakang mengalami peningkatan LDR selama tiga hari pemerhatian.

LDR menjadikan aliran susu lebih banyak dan menjadikan anak anda mendapat nutrien yang mencukupi. Bayi akan merasa kenyang, menambah berat badan, dan membesar dengan sihat.

Melakukan aktiviti yang anda suka

Percaya atau tidak, mood ibu dapat mencetuskan peningkatan pengeluaran susu dengan LDR.

Memetik dari laman web rasmi Persatuan Ibu Menyusui Indonesia (AIMI), suasana gembira dapat mencetuskan hormon oksitosin sebagai pemacu LDR.

Lakukan aktiviti yang anda gemari. Contohnya, bermain, bergaul dengan rakan, menyanyi, mandi air panas, atau makan banyak.

Semasa ibu menyusu rembesan semasa melakukan aktiviti yang disukai oleh ibu, itu tandanya letakkan refleks bekerja.

Teringat si kecil

LDR boleh berlaku walaupun ibu tidak menyusukan bayinya. Bagaimana jika ibu memprovokasi refleks ini? Caranya adalah dengan mengingati si kecil dengan pelbagai cara.

Memetik dari Kehamilan, Kelahiran dan Bayi, panggilan video e-mel, panggilan telefon, atau melihat foto bayi boleh mencetuskan LDR pada ibu.

Sebenarnya, melihat bayi orang lain yang bukan anaknya juga boleh memberi perangsang letakkan refleks .

Apabila anda melihat bayi, tubuh anda menghasilkan hormon oksitosin, yang mencetuskan LDR. Ibu merasa gembira dan rindu ketika mengingati anak kecil mereka, inilah yang mencetuskan hormon oksitosin.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌