Penyakit berjangkit

Selalunya Membeli Antibiotik Tanpa Preskripsi Doktor? Hati-hati, Ini Bahaya

Adakah anda pernah membeli antibiotik tanpa preskripsi doktor? Sekiranya demikian, mulai sekarang anda harus berhati-hati. Antibiotik adalah jenis ubat yang memerlukan preskripsi doktor dan tidak boleh dibeli dan diperoleh di kaunter. Kenapa? Kerana antibiotik yang anda beli tanpa preskripsi doktor dengan tujuan untuk mengubati penyakit anda sebenarnya boleh mengubah anda menjadi bahaya.

Mengapa anda tidak boleh membeli antibiotik tanpa preskripsi doktor?

Sebelum membeli antibiotik, penting untuk mendapatkan nasihat dan arahan daripada doktor kerana keperluan semua orang untuk ubat antibiotik jelas berbeza bergantung pada keadaan penyakit ini, dan juga kesan sampingannya.

Harap maklum bahawa setiap antibiotik akan menyebabkan kesan sampingan yang berbeza, dari kesan sampingan yang sangat ringan hingga teruk. Dengan preskripsi doktor sahaja, pengguna antibiotik sangat mungkin mengalami kesan sampingan dari ubat antibiotik.

Lalu, apa bahaya membeli antibiotik tanpa preskripsi doktor? Berikut adalah beberapa bahaya penggunaan antibiotik secara sembarangan tanpa nasihat doktor.

1. Mempengaruhi prestasi otak

Antibiotik dikenali sebagai ubat yang kuat tetapi berkesan untuk menekan dan membunuh bakteria yang menyebabkan anda sakit.

Namun, anda perlu tahu bahawa keadaan otak akan dipengaruhi oleh antibiotik. Menurut sebuah kajian dalam Journal of Clinical Psychology, risiko kegelisahan dan kemurungan yang lebih tinggi dapat ditingkatkan hanya dengan satu antibiotik.

2. Mencetuskan kegemukan

Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Obesity mengungkapkan bahawa penggunaan antibiotik pada kanak-kanak tidak hanya akan memberi kesan peningkatan berat badan ketika mengambil antibiotik, tetapi juga memiliki efek jangka panjang. Ini kemudian dikaitkan dengan diabetes jenis 2. Seperti yang telah anda ketahui, seseorang yang gemuk, berisiko menghidap diabetes.

Oleh itu, penggunaan antibiotik tanpa preskripsi doktor dan dalam dos yang tidak sesuai dapat meningkatkan berat badan dalam jangka masa panjang, yang bermaksud ia boleh mencetuskan kegemukan dan diabetes.

Ini menjelaskan mengapa banyak industri ternakan menggunakan antibiotik untuk menggemukkan ayam dan lembu sebelum disembelih.

3. Gangguan usus

Antibiotik sangat berkesan untuk membunuh bakteria, tetapi jika anda memakannya secara berlebihan, bakteria baik dalam badan anda juga akan terbunuh.

Sebenarnya, banyak orang mengakui bahawa setelah berhenti minum antibiotik, perut mereka menjadi lebih baik. Namun, ada juga banyak orang yang setelah berhenti minum antibiotik perutnya masih tidak selesa dan bermasalah, dan bahkan tidak pernah sembuh.

Hasil kajian dalam The American Journal of Gastroenterology menunjukkan bahawa dalam jangka masa 5 tahun, seseorang yang mengambil lebih dari 3 antibiotik, 1.5 kali lebih mungkin untuk menghidap penyakit Crohn.

Bukan hanya itu, keadaan lain yang termasuk dalam risiko atau bahaya mengambil antibiotik adalah kerengsaan pencernaan dan kolitis ulseratif.

4. Penyakit anda semakin teruk

Ubat antibiotik tidak boleh diambil secara sembarangan kerana ini sebenarnya boleh memburukkan keadaan anda. Tanpa preskripsi doktor, kemungkinan besar anda mengambil dos yang salah dan bahkan tidak memahami peraturan penggunaannya yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Daripada sembuh dan sihat, antibiotik sebenarnya menjadikan penyakit anda semakin teruk. Bahaya antibiotik seperti ini, anda mesti mencegah.

5. Bakteria penyakit menjadi tahan (tahan antibiotik)

Salah satu bahaya antibiotik jika anda tidak mempunyai preskripsi doktor adalah anda boleh mengalami ketahanan terhadap antibiotik atau menjadi kebal dari mengambilnya terlalu kerap dan mungkin mengambil terlalu banyak.

Dos yang anda makan jelas tidak betul kerana tidak sesuai dengan yang sepatutnya, ini sebenarnya menjadikan tubuh lebih kebal dan tahan terhadap ubat-ubatan antibiotik. Untuk itu, penting untuk menentukan dengan tepat bakteria apa yang ada di dalam badan anda.

Mengetahui secara terperinci dan betul apa bakteria yang menyebabkan penyakit yang anda alami akan membantu anda mendapatkan jenis antibiotik yang tepat. Sekiranya anda hanya meneka dan mengambil jenis antibiotik yang salah, kemungkinan bakteria tidak akan mati.

Bakteria akan bertahan di dalam badan kerana kebal terhadap ubat yang dimakan sehingga tidak bertindak balas.

6. Reaksi alahan berlaku

Bahaya antibiotik bagi anda yang mengambil ubat antibiotik dengan bergantung pada dosnya sendiri dan tanpa preskripsi doktor boleh berisiko mengalami reaksi alergi. Sekiranya jenis antibiotik dan faedahnya tidak sesuai dengan keadaan badan yang sebenarnya, maka itu bermakna sukar bagi tubuh untuk mentolerir ubat yang sebenarnya menyebabkan reaksi alergi.

Oleh itu, bergantung pada preskripsi doktor adalah keputusan yang bijak kerana hanya doktor dan pakar perubatan yang mengetahui jenis antibiotik yang anda perlukan. Terutama bagi anda yang mempunyai alahan, lebih disarankan mengambil antibiotik dengan preskripsi doktor agar reaksi alahan tidak muncul. Kerana jika berlaku reaksi alergi, anda akan mengalami pembengkakan lidah, muka, dan juga ruam pada kulit.

Perkara yang lebih serius juga akan muncul, seperti kesukaran bernafas atau juga dikenali sebagai anafilaksis.

Berunding dengan doktor dan mendapatkan preskripsi yang betul akan membantu menyembuhkan penyakit dengan lebih cepat dan lebih baik dan juga menjauhkan anda dari bahaya antibiotik.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌