Kesihatan Seksual

5 Petua Mencegah Kebocoran Kondom, Inilah Caranya •

Pasangan yang sudah berkahwin mesti tahu cara mencegah kondom daripada bocor atau pecah. Kondom adalah kaedah kontrasepsi yang berkesan dengan pencegahan kehamilan dan jangkitan kelamin. Walau bagaimanapun, penggunaan dan penyimpanan kondom yang salah boleh menyebabkan risiko kerosakan kondom.

Agar kondom terus berfungsi secara optimum sebagai alat kontraseptif tanpa mengalami kerosakan dan masalah, lihat petua berikut.

Jangan risau lagi, berikut adalah petua untuk mengelakkan kerosakan atau kebocoran kondom

1. Simpan kondom di tempat yang betul

Suhu, pencahayaan, termasuk cahaya matahari mempengaruhi ketahanan kondom itu sendiri. Kondom merangkumi pelinciran dalam bungkusan untuk mengelakkan kondom kering.

Kondom boleh kering apabila terkena cahaya matahari, cahaya langsung, atau disimpan di tempat yang hangat. Elakkan juga penyimpanan di bilik mandi kerana suhunya boleh berubah. Kondom boleh disimpan pada suhu bilik untuk mencegah kondom bocor, misalnya di laci bilik tidur, almari, atau tempat yang teduh (tidak terkena cahaya matahari atau pencahayaan langsung).

Kondom juga boleh disimpan di pemegang kondom atau kantung dibuat khas untuk mengelakkan kondom rosak semasa anda berada di luar dan sekitar.

2. Lihat tarikh luput

Sebelum membeli dan menggunakan kondom, periksa tarikh luputnya. Kondom mempunyai masa terbaik untuk digunakan sebelum habis. Namun, dari semasa ke semasa fungsi kondom akan menjadi lemah kerana melepasi had masa.

Untuk mengelakkan kebocoran atau masalah dengan kondom, baca semula tarikh luputnya. Sekiranya sudah habis masa, jangan gunakannya.

3. Mencegah kebocoran kondom dengan memastikan ukuran

Anda boleh memeriksa ukuran kondom yang betul agar lebih selesa digunakan. Oleh kerana setiap zakar mempunyai ukuran yang berbeza ketika tegak, kondom juga menawarkan pelbagai ukuran.

Oleh itu, pastikan ukuran kondom yang anda pakai betul. Memakai kondom tanpa mengira saiz boleh menyebabkan kondom koyak dan pecah. Sehingga tidak lagi berfungsi dengan optimum ketika digunakan.

Terdapat pelbagai jenis kondom yang menyesuaikan ukuran zakar. Ukuran kondom yang ada dapat dilihat seperti berikut.

  • Tutup saiz muat, dengan lebar 49 mm
  • Ukuran selesa, dengan lebar lebih kurang 52.5 mm
  • Bersaiz besar, dengan lebar 56 mm

4. Gunakan kondom sebelum penembusan

Tidak sedikit pasangan yang memakai kondom sebelum klimaks dan bukan dari awal sebelum penembusan. Penggunaan kondom seperti ini dapat mengurangkan fungsinya sebagai alat kontrasepsi dan perlindungan diri dari penyakit kelamin.

Alangkah baiknya jika kondom digunakan semasa ereksi dan sebelum penembusan berlaku. Dengan cara itu anda dan pasangan dapat menikmati faedah kondom secara optimum, dan mencegah kebocoran atau kerosakan kondom.

5. Pakai kondom dengan betul

Anda perlu menggunakan cara penggunaan kondom yang betul. Semasa memakai kondom, selalu ingat untuk meninggalkan celah di hujungnya sebagai tempat mengumpul air mani. Jangan lupa untuk mengeluarkan udara yang terperangkap di dalam kondom sehingga tidak ada ruang untuk air mani melarikan diri melalui celah udara.

Setelah seks selesai, perlahan-lahan keluarkan zakar dari faraj dengan berhati-hati sehingga tidak ada air mani yang tertumpah. Kemudian tarik kondom, ikat, dan buang di tempatnya. Memakai kondom dengan betul dapat mengurangkan risiko kebocoran kondom.

Bukan itu sahaja, pastikan juga kuku anda dan pasangan anda dipotong pendek. Kerana kondom juga boleh rosak ketika digaru oleh kuku ketika memakai atau ketika kerja tangan antara penembusan.

Sekarang, anda sudah mengetahui petua untuk mengelakkan kondom pecah dan bocor. Seks boleh menjadi selamat dan menyeronokkan dengan melakukan petua di atas. Kongsi artikel ini dengan pasangan anda supaya mereka tahu bagaimana menggunakan dan menyimpan kondom dengan betul dan betul.