Kesihatan mental

5 Petua Mudah Meminta Izin Ibu Bapa untuk Bercuti Dengan Teman lelaki

Bercuti dengan teman wanita anda memberi banyak faedah untuk hubungan harmoni dan kesihatan mental. Namun, ada satu halangan yang dialami hampir semua orang ketika mereka ingin bercuti bersama teman wanita mereka, iaitu izin ibu bapa. Terdapat petua yang perlu anda lakukan untuk meyakinkan ibu bapa anda dan mendapatkan kepercayaan mereka.

Petua untuk meminta izin untuk bercuti bersama teman wanita anda

Sebilangan ibu bapa agak tegas dalam memberi kebenaran mengenai percutian. Tidak menjadi masalah jika ibu bapa anda mempunyai sikap itu. Anda hanya perlu mengetahui beberapa petua mudah di bawah ini untuk mencairkan hati mereka.

1. Menunjukkan sikap yang diharapkan oleh ibu bapa sejak awal

Setiap ibu bapa mempunyai kebimbangan yang berbeza. Ibu bapa anda mungkin takut bahawa anda akan berkelakuan tidak baik semasa bercuti. Ibu bapa yang lain mungkin tidak memberi kebenaran kerana mereka menganggap anak mereka belum bebas untuk bercuti dengan teman wanita.

Perbezaan ini dapat diatasi dengan satu penyelesaian, iaitu menunjukkan sikap yang diharapkan oleh ibu bapa lama sebelum meminta izin. Tunjukkan bahawa anda mempunyai sempadan dengan teman lelaki anda, cukup berdikari untuk melakukan perjalanan, dapat mengurus diri sendiri, atau perkara lain yang dapat mengatasi masalah mereka.

2. Mulakan dengan destinasi percutian yang berdekatan

Ibu bapa cenderung menjadi lebih risau apabila anak-anak mereka bercuti ke tempat yang jauh. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai sikap yang sama, pastinya tidak betul jika anda meminta izin untuk bercuti di bandar yang jauh, atau mungkin di luar pulau.

Cuba mulakan dengan destinasi pelancongan yang berdekatan. Sekiranya perlu, anda tidak perlu tinggal bersama untuk percutian pertama. Ini akan membuatkan ibu bapa anda merasa selesa sehingga mereka bersedia memberi anda kebenaran untuk percutian seterusnya dengan teman lelaki anda.

3. Menjelaskan selok-belok cuti

Perkara lain yang dapat menenangkan ibu bapa anda adalah mengetahui ke mana anda akan pergi. Oleh itu, jangan lupa untuk menyatakan dengan jelas tempat-tempat yang ingin anda lawati semasa percutian anda.

Untuk menjadikan ibu bapa lebih yakin, anda juga boleh menunjukkan jadual perjalanan atau rancangan perjalanan yang mengandungi pengaturan aktiviti semasa bercuti. Jadual Waktu juga harus disertai dengan tujuan, tempat tinggal, dan waktu aktiviti yang lengkap.

4. Ambil pengalaman orang lain sebagai contoh

Sebilangan ibu bapa suka membandingkan anak mereka dengan yang lain. sekarang , anda boleh memanfaatkannya semasa meminta izin untuk bercuti bersama teman wanita anda. Cari rakan anda yang mungkin telah bercuti dengan pasangan mereka dan tanyakan pengalaman mereka.

Tanya bagaimana mereka mendapat kebenaran daripada ibu bapa mereka. Kemudian, gunakan pengalaman mereka sebagai contoh ketika anda meminta izin. Terangkan bagaimana bercuti dengan teman lelaki anda memberi mereka pengalaman baru yang bermakna.

5. Bersabar dan terus berusaha

Tidak semua orang berjaya mendapatkan persetujuan ibu bapa pada percubaan pertama, tetapi ini adalah perkara biasa. Sebabnya, sebilangan ibu bapa memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menaruh kepercayaan kepada anak-anak mereka.

Kuncinya adalah bersabar dan terus berusaha. Terus tunjukkan pelbagai sikap yang dapat mengatasi masalah ibu bapa anda. Terus meyakinkan mereka bahawa anda cukup berdikari, dapat memikul tanggungjawab, dan dapat memanfaatkan aktiviti ini.

Meminta kebenaran daripada ibu bapa anda untuk bercuti dengan teman wanita anda, tetapi hasilnya semestinya wajar. Setelah ibu bapa anda memberi anda lampu hijau, jangan lupa menepati semua janji yang anda buat ketika anda meminta izin.

Dengan menepati janji ini, anda telah membuktikan tanggungjawab anda kepada ibu bapa anda. Dengan cara itu, anda boleh terus mendapat kepercayaan ibu bapa anda. Bukan hanya mendapat izin, kualiti hubungan anda dengan ibu bapa anda juga akan terjalin dengan baik.