Kesihatan

Bermain HP di dalam Kereta Membuat Mual? Inilah punca dan cara mengatasinya

Adakah anda pernah merasa mual ketika bermain dengan telefon bimbit atau alat lain di dalam kereta? Bukan hanya bermain telefon bimbit, membaca buku juga boleh menyebabkan rasa pening dan loya. Sebenarnya, apa yang berlaku pada badan ketika bermain HP di dalam kereta?

Penyakit pergerakan digital, loya kerana bermain HP di dalam kereta

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini , secara amnya, sebilangan pengalaman mual di dalam kenderaan disebut mabuk atau penyakit bergerak.

Ini sama seperti ketika anda menaiki kapal dan merasa pening dan mual. Tanda-tanda penyakit bergerak termasuk loya, kelemahan, dan muntah.

Sementara itu, loya yang disebabkan oleh bermain telefon bimbit atau alat lain di dalam kereta dikenali sebagai penyakit gerakan digital . Penyakit pergerakan digital berlaku kerana ketidakcocokan antara input deria di otak.

Steven Rauch, Pengarah Perubatan Massachusetts Eye and Ear Balance menjelaskan bahawa ketika bermain dengan telefon bimbit atau alat lain di dalam kereta, keseimbangan anda dipengaruhi oleh pancaindera anda yang menerima banyak input. Bunyi mesin, kelajuan kenderaan yang dirasakan, dan mata pada alat.

"Apabila banyak input deria tidak sepadan, itulah yang menyebabkan pening dan mual," jelas Rauch, yang juga seorang pensyarah Otolaryngology (ENT) di Harvard Medical School.

Jadi, apa perbezaan antara mabuk bergerak dan mabuk ketika anda bermain telefon bimbit / alat di dalam kereta?

Dalam keadaan biasa bergerak, sistem badan tidak sesuai kerana pergerakan pada otot dan sendi, ditambah dengan suara yang didengar, tetapi anda tidak melihatnya.

Manakala penyakit gerakan digital atau apa yang dikenali dari segi perubatan sebagai penyakit gerak visual, berlaku kerana anda melihat sebuah kereta bergerak dengan jalan memutar seperti dalam permainan video yang sebenarnya tidak berlaku. Akibatnya, badan mengalami kecederaan deria yang mengakibatkan loya.

Cara mengatasi loya kerana bermain telefon bimbit / alat di dalam kereta

Memejamkan mata

Rehat adalah cara yang paling tepat untuk mengatasi rasa mual yang timbul dari bermain telefon bimbit atau alat lain di dalam kereta.

Tutup mata anda dan jika boleh, tidur sebentar untuk menghilangkan ketidakcocokan antara mata dan bahagian dalam telinga anda.

Kunyah

Sekiranya anda tidak mahu atau tidak dapat menutup mata, anda boleh mengambil gula-gula dan cuba mengunyahnya.

Ini adalah salah satu kaedah termudah untuk melegakan loya ketika bermain dengan telefon bimbit di dalam kereta. Mengunyah membantu mengurangkan ketidakseimbangan antara keseimbangan badan dan gambar yang dilihat semasa perjalanan.

Mencari

Sekiranya anda sudah berasa mual, alihkan pandangan anda alat dan mula melihat pemandangan di luar tingkap.

Kaedah ini berkesan untuk mengurangkan loya dan membuat otak lebih segar untuk melihat pergerakannya secara visual.

Hirup udara segar

Berhenti seketika semasa bermain alat, kemudian tarik nafas dalam-dalam untuk menghirup udara segar. Elakkan bau yang boleh mencetuskan loya dan muntah.

Berhenti bermain alat

Tidak ada salahnya menyimpan alat anda sebentar dan berhenti bermain HP di dalam kereta. Ini tentu lebih baik daripada merasa mual di sepanjang jalan kerana anda terlalu sibuk dengan objek elektronik ini. Anda boleh tidur atau berbual dengan rakan dalam perjalanan untuk menghilangkan kebosanan.