Kesihatan pernafasan

Vasomotor rhinitis, keadaan yang membuat anda sering berair hidung tanpa sebab

Rhinitis adalah keradangan pada lapisan hidung. Rhinitis terbahagi kepada rhinitis yang disebabkan oleh alergen dan rhinitis yang tidak disebabkan oleh alergen atau rhinitis vasomotor. Sekiranya rinitis alergi disebabkan oleh alergen, maka apa yang menyebabkan rhinitis vasomotor?

Apa itu rhinitis vasomotor?

Vasomotor rhinitis, juga dikenali sebagai rhinitis bukan alergi, adalah keradangan pada lapisan hidung yang gejalanya termasuk bersin kronik atau hidung tersumbat atau hidung berair tanpa sebab yang jelas.

Walaupun ia menyebabkan gejala yang mungkin membuat anda tidak selesa, keadaan ini umumnya tidak berbahaya.

Rinitis ini sering berlaku pada orang dewasa setelah berumur 20 tahun. Wanita mempunyai risiko dua kali ganda berbanding lelaki.

Apakah sebab dan pencetus rhinitis vasomotor?

Punca sebenar rhinitis vasomotor tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini berlaku apabila saluran darah di hidung melebar, menyebabkan pembengkakan. Pelebaran saluran di hidung juga menghasilkan darah atau cecair di hidung, sehingga hidung menjadi sesak.

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab pembengkakan di hidung. Salah satunya adalah ujung saraf di hidung yang mengalami tindak balas yang berlebihan, iaitu tindak balas saraf hidung yang berlebihan terhadap pelbagai rangsangan.

Beberapa pencetus yang boleh menyebabkan rhinitis vasomotor atau rhinitis bukan alergi termasuk:

1. Kerengsaan dari persekitaran

Kerengsaan persekitaran adalah pencetus rhinitis bukan alergi yang paling biasa. Sebilangannya mungkin terdapat di rumah dan yang lain lebih biasa di tempat kerja.

Contoh perkara yang boleh mencetuskan gejala termasuk habuk, asap rokok, asap kilang, asap kenderaan, atau bau yang kuat seperti minyak wangi.

2. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan tertentu termasuk ubat-ubatan anti-radang nonsteroid seperti aspirin (Bayer) dan ibuprofen (Advil, Motrin), pil kawalan kelahiran, ubat-ubatan hipertensi seperti penyekat beta (Propanol, Metoprolol, Atenolol), beberapa ubat penenang, ubat-ubatan untuk disfungsi ereksi, dan antidepresan .

3. Makanan dan minuman

Makanan panas dan pedas juga boleh mencetuskan rhinitis bukan alergi. Selain itu, minuman beralkohol juga boleh mencetuskan keadaan ini.

4. Perubahan cuaca

Perubahan suhu atau kelembapan mendadak juga boleh mencetuskan rhinitis bukan alergi. Contohnya, semasa musim hujan, orang sering mengalami selsema atau dalam beberapa kes, orang mula bersin setelah meninggalkan bilik yang sejuk.

5. Perubahan hormon

Rinitis bukan alahan sering berlaku apabila terdapat ketidakseimbangan hormon di dalam badan. Contohnya, semasa akil baligh, haid, atau kehamilan.

Ia biasanya bermula pada bulan kedua kehamilan dan berlangsung sehingga kelahiran. Keadaan hormon seperti hipotiroidisme juga boleh mencetuskan gejala ini.

Tanda dan gejala rhinitis vasomotor

Gejala rhinitis bukan alahan boleh hilang dan muncul sepanjang tahun. Gejala hanya berterusan selama beberapa minggu. Gejala biasa yang mungkin berlaku termasuk hidung tersumbat, hidung berair, bersin, kahak di tekak, dan batuk.

Gejala mungkin serupa dengan rinitis alergi. Walau bagaimanapun, rhinitis bukan alahan tidak menyebabkan hidung, mata, dan tekak gatal.

Bolehkah rhinitis vasomotor dicegah?

Pencegahan rinitis bukan alergi boleh dilakukan dengan mengetahui sebab dan pencetus. Elakkan pencetus yang boleh menyebabkan keadaan ini.

Mengurangkan penggunaan dekongestan hidung juga dapat mengelakkan keadaan ini. Walaupun ubat ini dapat memberikan rawatan jangka pendek untuk gejala anda, menggunakannya selama lebih dari tiga atau empat hari sebenarnya dapat memperburuk gejala anda.

Sekiranya gejala anda bertambah buruk, segera hubungi doktor anda. Doktor anda akan mendiagnosis masalah kesihatan yang mungkin memburukkan lagi gejala anda. Doktor juga akan memberikan rawatan yang sesuai untuk gejala anda.