Keibubapaan

Jadual Makan Bayi Di Bawah 6 Bulan Sekiranya Anda Mula Melengkapkan

Bayi yang masih menyusukan bayi secara rutin secara eksklusif mempunyai jadual atau waktu penyusuan yang kerap. Begitu juga, ketika si kecil mula mengenal makanan pelengkap susu ibu (MPASI) untuk memenuhi pemakanan harian mereka, jadual makan mesti tetap dilaksanakan. Persoalannya, bagaimana jika bayi mula makan di bawah usia 6 bulan? Adakah jadual makan untuk bayi di bawah 6 bulan?

Bolehkah bayi diberi makan di bawah 6 bulan?

Susu ibu adalah makanan dan minuman terbaik untuk bayi yang belum berumur enam bulan. Sekiranya bayi anda berumur enam bulan atau lebih, susu ibu tidak lagi dapat memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Itulah sebabnya bayi harus diperkenalkan dengan makanan pejal atau makanan pelengkap (MPASI) ketika berumur enam bulan.

Dengan kata lain, pemberian makanan untuk bayi berumur kurang dari 6 bulan atau makanan pelengkap awal tidak digalakkan. Berdasarkan ini, bayi di bawah 6 bulan sebenarnya tidak mempunyai jadual makan yang kerap.

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) juga menjelaskan hal ini. Menurut IDAI, bayi yang masih berusia 6 bulan pertama masih memerlukan susu ibu sepenuhnya tanpa penambahan makanan atau minuman lain.

Sebab lain mengapa susu ibu adalah makanan dan minuman utama untuk bayi yang berumur kurang dari 6 bulan adalah kerana mudah dicerna.

Sistem pencernaan bayi yang belum berusia enam bulan masih belum sempurna. Sekiranya diberi makanan atau minuman selain susu ibu, dikhuatiri akan membuat si kecil anda mengalami masalah pencernaan.

Walaupun susu ibu mempunyai pelbagai kebaikan, salah satunya adalah selamat untuk sistem pencernaan bayi. Kerana pada usia ini, sistem pencernaan bayi masih dalam proses pembentukan sehingga dapat berfungsi dengan optimum.

Makanan tambahan di bawah 6 bulan mesti disyorkan oleh doktor berdasarkan petunjuk. Minimum makan boleh dimulakan pada usia lebih dari 4 bulan.

Adakah perlu menerapkan jadual makan untuk bayi di bawah 6 bulan?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, bayi yang berumur kurang dari enam bulan sebenarnya tidak dibenarkan makan makanan pejal.

Ini bermakna bahawa bayi di bawah usia 6 bulan tidak mempunyai jadual makan yang kerap. Sebaliknya, kerana semestinya masih dalam tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif, jadual penyusuan untuk bayi kurang dari 6 bulan adalah jadual penyusuan.

Malangnya, ada keadaan tertentu yang tidak menyokong penyusuan pada bayi. Contohnya, pengeluaran susu ibu yang sedikit atau bahkan telah berhenti.

Bukan hanya itu, pelbagai keadaan perubatan lain untuk ibu dan bayi juga sering menghalang ibu daripada memberi susu ibu.

Peraturan ini untuk tidak memberi susu ibu dapat ditegakkan dengan menyusui secara langsung melalui payudara atau melalui pacifier dengan mengepam susu terlebih dahulu.

Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang tidak menyokong penyusuan susu ibu:

 • Galactosemia pada bayi, tidak boleh diberi susu ibu secara langsung atau melalui botol
 • Tuberkulosis (TB) pada ibu, tidak boleh memberi susu ibu secara langsung tetapi boleh dipam dan diberikan dari botol
 • HIV pada ibu, lebih baik tidak memberi susu ibu secara langsung atau melalui botol kerana ia adalah penyakit berjangkit
 • Herpes pada payudara ibu, anda tidak boleh memberi susu ibu secara langsung atau melalui botol
 • Ibu yang menjalani kemoterapi, tidak boleh memberi susu ibu secara langsung atau melalui botol

Dalam keadaan di mana pengeluaran susu ibu tidak mencukupi atau bahkan tidak keluar dan terdapat masalah perubatan untuk ibu dan bayi, penyusuan susu ibu secara eksklusif dapat dihentikan.

Sekiranya susu ibu tidak lagi diberikan, pengambilan harian bayi boleh diganti dengan susu formula (sufor). Pemberian makanan suci dapat diteruskan sehingga bayi berusia enam tahun dan kemudian diperkenalkan dengan makanan pejal atau makanan pejal.

Sebaliknya, bayi masih boleh mendapatkan susu ibu tanpa susu formula, tetapi disertakan dengan menyediakan makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) kurang dari enam bulan.

Sebab mengapa bayi berumur kurang dari 6 bulan boleh diberikan selain susu ibu

Biasanya, pengambilan pengambilan lain dibenarkan jika berat badan bayi kurang jadi ia mesti ditambah dari makanan dan minuman lain.

Pemberian MPASI serta pelaksanaan jadual makan untuk bayi di bawah 6 bulan mesti mendapat persetujuan doktor terlebih dahulu.

Dilancarkan dari halaman Mayo Clinic, jika anda ingin memberi makanan kepada bayi di bawah 6 bulan, anda boleh bermula dari usia 4 bulan.

Walau bagaimanapun, pastikan tekstur makanan pelengkap (MPASI) untuk bayi di bawah 6 bulan disesuaikan dengan makanan untuk bayi berusia 6 bulan.

Apakah jadual penyusuan untuk bayi di bawah 6 bulan?

Selain daripada tekstur makanan, jadual makan harian juga harus disesuaikan dengan usia bayi 6 bulan.

Ini kerana kedua-duanya pada usia tepat 6 bulan atau kurang, bayi baru mula mengenal makanan pejal, alias makanan pejal.

Jadi, tekstur makanan dan jadual penyusuannya sama, terutama bagi bayi yang makan makanan pejal untuk pertama kalinya pada usia kurang dari 6 bulan tetapi masih mendapat susu ibu.

mengikut Panduan Diet Kanak-kanak diterbitkan oleh Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, jadwal pemberian makan untuk bayi di bawah 6 bulan dapat disamakan seperti berikut:

 • 06.00: ASI
 • 08.00: Sarapan pagi dengan makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI) yang mempunyai tekstur berkrim
 • 10:00: Contohnya, susu ibu atau makanan ringan haluskan buah (tapis buah) dengan tekstur lembut
 • 12.00: Makan tengah hari dengan MPASI yang mempunyai tekstur berkrim
 • 14.00: ASI
 • 16.00: Makanan ringan
 • 18.00: Makan malam dengan pepejal yang mempunyai tekstur berkrim
 • 8:00 malam: ASI
 • 22.00: ASI
 • 24.00: ASI
 • 03.00 pagi: ASI

Penyusuan susu ibu pada jam 24.00 dan 03.00 tidak semestinya dilakukan. Anda boleh menyesuaikannya dengan kehendak si kecil anda sama ada mereka menunjukkan tanda lapar atau kenyang.

Sekiranya di tengah malam dan awal pagi si kecil masih lapar, tidak boleh memberi susu ibu secara langsung atau dari botol pacifier.

Namun, jika anak anda kenyang dan tidak cerewet, tidak boleh berhenti menyusu pada waktu itu.

Penting untuk terus berjumpa doktor

Sebelum mula memberi makanan dan melaksanakan jadual makan untuk bayi di bawah 6 bulan, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

Doktor akan menilai sama ada keadaan ibu dan bayi memerlukan mempercepat pengenalan makanan pelengkap (MPASI).

Di samping itu, doktor juga akan memperhatikan tanda-tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk makan makanan pejal untuk memastikan bahawa sudah tiba masanya untuk makanan pejal.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌