Penyakit berjangkit

Manfaat Ekstrak Sambiloto untuk Sistem Imun dalam Melawan COVID-19

Ekstrak pahit secara empirik telah digunakan untuk menghilangkan pelbagai gejala jangkitan virus ringan seperti demam, batuk, dan sakit tekak. Kabar baiknya adalah bahawa kajian yang dilakukan oleh Pemerintah Thailand menunjukkan bahawa ekstrak pahit berkesan dalam membantu proses penyembuhan pesakit COVID-19 dengan gejala ringan.

Ekstrak pahit dan COVID-19

Sistem kekebalan tubuh pada dasarnya adalah mekanisme tubuh manusia dalam menjaga integriti terhadap bahaya yang datang dari dalam atau luar badan. Bahaya yang dimaksudkan, misalnya, adalah jangkitan dengan mikroorganisma, sama ada jangkitan virus, bakteria, jamur, atau parasit.

Mengekalkan dan meningkatkan prestasi sistem kekebalan tubuh sangat penting pada masa pandemik untuk mencegah penularan COVID-19. Menjaga prestasi sistem kekebalan tubuh perlu dilakukan secara menyeluruh dan berterusan dengan memperhatikan pengambilan nutrien berkhasiat seimbang, cukup tidur, dan melakukan aktiviti fizikal secara berkala.

Di samping itu, kita juga perlu mengawal keadaan komorbid jika ada, elakkan merokok, dan mengambil suplemen kesihatan untuk memenuhi keperluan zat tertentu yang sering tidak dipenuhi melalui pengambilan harian.

Beberapa makanan tambahan yang baik diambil semasa pandemik COVID-19 termasuk vitamin dan mineral yang meningkatkan imuniti (penggalak imunserta herba yang dapat memodulasi atau menyeimbangkan tindak balas imun (imunomodulator).

ramuan pahit (Andrographis paniculata) adalah salah satu ramuan asli Indonesia yang dapat kita gunakan untuk menjaga kesihatan semasa pandemik COVID-19. Sambiloto telah lama diketahui mempunyai sifat sebagai imunomodulator atau imunostimulator serta anti-radang dan antivirus.

Sambiloto secara empirik telah lama digunakan di banyak negara untuk menghilangkan gejala yang timbul pada jangkitan virus seperti demam, sakit tekak, dan batuk.

Selain terbukti secara empirik, kajian bio-informatika dan in-vitro baru-baru ini membuktikan keberkesanan Sambiloto sebagai antivirus terhadap virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19.

Kajian menunjukkan bahawa sebatian aktif di sambiloto, terutama andrographolide boleh mengikat protein virus SARS-CoV-2. Melalui rangkaian mekanisme, sebatian ini kemudian dapat menghalang replikasi virus SARS-CoV-2. Kompaun ini juga mampu mengurangkan keradangan akibat jangkitan.

Ujian Praklinikal Pahit

Hasil penyelidikan praklinikal dari Sambiloto sesuai dengan ujian klinikal keselamatan dan keberkesanan Sambiloto yang telah dilakukan pada pesakit COVID-19 dengan gejala ringan.

Ujian klinikal yang kajian rintis Ini dilakukan oleh Pemerintah Thailand di beberapa hospital di negara itu yang merawat pesakit COVID-19. Kajian membuktikan bahawa Sambiloto selamat untuk dimakan dan berkesan dalam membantu memperbaiki keadaan pesakit yang telah disahkan positif COVID-19 melalui ujian swab PCR.

Kajian menunjukkan bahawa dalam 3 hari intervensi sambiloto cukup berkesan dan tanpa kesan sampingan, jika ia dikonsumsi oleh pesakit dalam 72 jam setelah timbulnya gejala.

Berdasarkan hasil ujian awal ini, pemerintah Thailand menyetujui penggunaan ekstrak pahit sebagai terapi pelengkap pada pesakit COVID-19 ringan di 5 hospital kerajaan. Keputusan ini diambil kerana penggunaan sambiloto bermanfaat dalam mengurangkan keparahan wabak dan dianggap dapat mengurangkan biaya perawatan.

Ekstrak pahit yang dihasilkan di Indonesia boleh dimakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.

Dos untuk penggunaan ekstrak sambiloto adalah 2 × 2 kapsul atau 3 × 1 kapsul untuk tujuan profilaksis (pencegahan) COVID-19. Manakala untuk tujuan terapi pelengkap sebanyak 3 × 2 kapsul hingga maksimum 5 × 2 kapsul sehari. Terutama bagi orang yang mengalami gangguan fungsi hati atau buah pinggang, perlu ada penyesuaian dos individu.

Sambiloto boleh diminum sebelum atau sesudah makan, tetapi jika ada aduan dispepsia / bisul perut, boleh diambil setelah makan dengan jarak 1-2 jam dengan ubat konvensional. Ekstrak pahit ini boleh diminum selama 8-16 minggu berturut-turut, kemudian berehat selama 2 minggu, kemudian anda boleh mula mengambilnya lagi 8-16 minggu, selang 2 minggu, dan seterusnya.

Orang yang mempunyai penyakit autoimun, wanita hamil, dan ibu yang menyusu tidak boleh mengambil ekstrak pahit. Selain itu, berhati-hati pada pasien yang mengambil gula darah dan / atau obat penurun tekanan darah, kerana Sambiloto menurunkan gula darah dan tekanan darah.

Oleh kerana ekstrak pahit adalah penipisan darah, disarankan untuk menghentikan penggunaan ekstrak sambiloto 2 minggu sebelum pembedahan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌