Pemakanan

5 Khasiat Acai Berry yang baik untuk badan |

Pernah dengar buah beri acai ? Buah ini adalah salah satu daripada "Makanan super ”Yang menjadi trend pengguna masa kini. Seperti buah buah beri secara umum, beri acai kaya dengan serat dan antioksidan yang memberikan faedah kesihatan.

Kandungan nutrien beri acai

Beri Acai adalah buah yang tumbuh di pokok sawit acai di hutan hujan Amerika Tengah dan Selatan. Buah Acai mempunyai kulit ungu gelap seperti anggur dengan daging kuning dan biji buah besar.

Di tempat asalnya, beri acai biasanya direndam terlebih dahulu sehingga kulit menjadi lembut, kemudian tumbuk sehingga membentuk pes. Selain dimakan secara langsung, buah ini kadang-kadang juga digunakan sebagai penambah rasa semula jadi atau diproses menjadi minyak.

Beri Acai mempunyai kandungan nutrisi yang unik, terutama kerana ia adalah buah yang rendah gula dan mempunyai kandungan lemak yang cukup tinggi. Semua faedah beri acai berasal dari nutrien di bawah.

  • Tenaga: 70 kcal
  • Protein: 1.75 gram
  • Lemak: 5.3 gram
  • Karbohidrat: 5.3 gram
  • Serat: 5.3 gram
  • Kalsium: 35 gram
  • Zat besi: 0.6 gram
  • Kalium: 105 gram
  • Vitamin A: 15% RDA (Kadar Kecukupan Pemakanan)

Lain daripada itu, beri acai mengandungi pelbagai mineral seperti kromium, magnesium, tembaga, dan fosforus. Terdapat juga antioksidan, terutama antosianin yang memberikan warna ungu gelap pada kulit.

Manfaat beri acai untuk kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah yang dapat anda peroleh daripada memakan buah khas suku Amazon ini.

1. Menurunkan risiko strok dan penyakit jantung

Beri Acai mempunyai kandungan antioksidan yang jauh lebih tinggi daripada buah pada umumnya. Antioksidan adalah bahan yang dapat melindungi sel-sel tubuh anda dari kerosakan radikal bebas.

Radikal bebas dari makanan, merokok, atau faktor lain boleh merosakkan sel yang sihat. Sekiranya kerosakan berlaku pada sel saluran darah, ini dapat meningkatkan risiko pembentukan plak yang boleh menyebabkan strok dan penyakit jantung.

2. Membantu mengawal kolesterol

Kebanyakannya gemuk beri acai adalah asid lemak omega-3 dan omega-6 yang mempunyai faedah untuk badan. Kedua-duanya adalah lemak baik yang dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Bukan hanya itu, tanaman acai juga mengandungi sterol semula jadi. Sterol adalah bahan yang dapat mencegah penyerapan kolesterol dalam badan. Akibatnya, kadar kolesterol akan menurun dan menjadi lebih terkawal.

3. Berpotensi menurunkan risiko barah

Beri Acai mengandungi antioksidan kuat yang mempunyai sifat antikanker. Beberapa kajian pada hewan menunjukkan bahawa antioksidan dalam buah ini dapat menghambat pertumbuhan barah, membunuh sel-sel barah, dan mengurangi peradangan di dalam tubuh.

Manfaat beri acai ini dilihat dalam percubaan barah usus besar dan barah pundi kencing. Para penyelidik mendedahkan buah ini dapat membantu rawatan barah di masa depan, tetapi khasiatnya masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Meningkatkan fungsi otak

Keradangan dan radikal bebas pada sel otak dapat mengurangkan kemampuan berfikir, mengingat, dan fungsi otak lain. Berita baiknya, sejumlah kajian haiwan menunjukkan bahawa antioksidan dalam buah acai dapat mencegahnya.

Dalam kajian lain, memberikan ekstrak buah ini bahkan meningkatkan daya ingatan pada haiwan percubaan. Buah ini dapat membantu proses membersihkan sel-sel lama di otak sehingga otak dapat membentuk sel-sel baru yang sihat.

5. Mencegah darah tinggi

Beri Acai Ia mengandungi sejenis lemak tak jenuh yang disebut asid oleik. Salah satu kajian di Jurnal Hipertensi menunjukkan bahawa pengambilan asid oleik dari sumber tumbuhan membantu mencegah dan mengawal tekanan darah tinggi.

Kandungan antioksidan beri acai juga mempunyai faedah yang serupa. Bahan ini menurunkan tekanan darah dengan melindungi lapisan dalam saluran darah. Fungsi lapisan ini biasanya menurun kerana sering mengembang dan berkontrak ketika darah mengalir.

7 Jenis Beri yang Sihat untuk Makan

Sedang makan beri acai ada kesan sampingan?

Tidak banyak kajian yang membincangkan keselamatan makanan tambahan beri acai . Walau bagaimanapun, para pakar mengesyorkan agar anda berhati-hati jika anda hamil dan mengelakkan sepenuhnya jika anda mempunyai alahan buah, terutama tanaman dari keluarga sawit.

Makan buah acai juga boleh mempengaruhi hasil pemeriksaan MRI. Oleh itu, jika anda dijadualkan menjalani pemeriksaan MRI, ada baiknya anda memberitahu doktor anda atau tidak memakan buah ini dalam masa terdekat.

Walaupun terdapat kesan sampingan, beri acai adalah buah yang kaya dengan khasiat. Anda boleh memakannya secara langsung, mengambil makanan tambahan, atau menggunakan produk yang mengandungi buah ini untuk mendapatkan faedahnya.