Kehamilan

Cara Selamat Berpuasa Semasa Hamil -

Anda mungkin tertanya-tanya, adakah seseorang boleh berpuasa semasa hamil? Sebenarnya, ini semua bergantung pada keadaan dan janin anda. Bagi sesetengah orang, ia mungkin tidak menjadi masalah, tetapi bagi orang lain ia boleh menjadi risiko. Walaupun anda berpuasa semasa mengandung, anda masih harus memenuhi keperluan pemakanan penting bagi anda dan janin anda.

Adakah dibenarkan berpuasa ketika hamil?

Puasa atau tidak adalah pilihan bagi ibu hamil. Keupayaan setiap wanita hamil dalam berpuasa boleh berbeza. Ini bergantung kepada kesihatan anda secara keseluruhan, tahap kehamilan anda, dan bagaimana kehamilan anda semakin maju.

Puasa semasa awal kehamilan mungkin sedikit berisiko bagi anda. Semasa anda hamil, badan anda memerlukan banyak nutrien untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan bayi anda dalam kandungan. Kehamilan awal adalah tahap di mana kehamilan anda memerlukan banyak nutrien penting. Jadi, berpuasa pada masa ini boleh meningkatkan risiko anda mengandung bayi dengan berat lahir rendah (LBW). Selain itu, dehidrasi kerana berpuasa juga dapat menurunkan fungsi ginjal dan jumlah cairan yang mengelilingi bayi anda.

Namun, tidak sedikit kajian juga melaporkan bahawa berpuasa semasa mengandung tidak mempengaruhi kesihatan kehamilan dan bayi anda. Seperti dalam kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Pediatrik Iran pada tahun 2010 yang menyatakan bahawa wanita hamil yang berpuasa dengan pengambilan nutrisi yang betul tidak memberi kesan pada pertumbuhan bayi mereka dan waktu kelahiran bayi.

Jadi, berpuasa ketika hamil atau tidak semuanya kembali kepada anda. Sekiranya anda merasa sihat dan kuat, anda dapat berpuasa dengan catatan keperluan pemakanan yang diperlukan oleh anda dan bayi anda dapat anda temui dengan betul. Ini penting untuk mengelakkan kemungkinan bayi anda dilahirkan dengan berat lahir rendah, pramatang, dan kemungkinan buruk lain.

Petua berpuasa semasa mengandung

Berlari pantas semasa awal kehamilan bukanlah perkara yang mudah. Walaupun anda berpuasa, anda mesti tetap memastikan bahawa anda sentiasa memenuhi keperluan pemakanan anda setiap hari. Ini untuk kesihatan anda dan bayi anda dalam kandungan. Ingat, keperluan pemakanan anda meningkat semasa kehamilan. Jadi, anda harus makan lebih banyak semasa berpuasa. Berikut adalah petua agar anda tetap dapat memenuhi keperluan pemakanan semasa berpuasa.

1. Minum banyak air

Semasa anda hamil dan ingin berpuasa, pastikan anda minum banyak air ketika berbuka puasa dan sahur. Anda perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas atau 2 liter air sehari. Ini penting agar anda mengelakkan dehidrasi semasa berpuasa.

Sekiranya anda merasa sangat dahaga, lemah, pening, dan ingin keluar semasa puasa, lebih baik membatalkan puasa untuk mengelakkan perkara buruk yang boleh berlaku.

Elakkan minum minuman berkafein, seperti teh, kopi, dan minuman ringan kerana minuman ini mendorong lebih banyak cecair hilang dari badan anda.

2. Makan makanan berkhasiat

Ketika anda hamil dan berpuasa, konsumsi pelbagai makanan, sehingga keperluan karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral dapat dipenuhi dengan baik.

Anda disarankan makan 5 hidangan sayur dan buah setiap hari untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral anda.

Pastikan juga anda memakan sumber makanan folat, zat besi, vitamin A, dan kalsium, yang dapat diperoleh dari sayuran hijau, daging, dan susu. Nutrien ini penting untuk anda penuhi pada awal kehamilan anda.

Elakkan memakan makanan dengan kandungan gula yang tinggi tetapi tidak mengandungi nutrien. Makanan ini hanya akan menjadikan anda kenyang tetapi tidak banyak memberi khasiat untuk anda. Sekurang-kurangnya anda perlu makan 4-5 kali pada waktu terbuka hingga subuh supaya keperluan pemakanan anda dipenuhi.

3. Cukup rehat

Agar tidak letih ketika berpuasa ketika hamil, berehatlah dengan banyak. Ini juga akan menjimatkan tenaga yang anda gunakan.

Anda perlu tidur selama beberapa jam supaya anda tidak merasa lembap ketika berpuasa. Di samping itu, kurangkan aktiviti dan senaman yang berat semasa berpuasa.

Sekiranya boleh, kurangkan aktiviti luar sekiranya cuaca panas sehingga anda lebih kuat berpuasa.