Kesihatan jantung

Periksa Kolesterol Sekiranya Anda Berpuasa atau Tidak? Inilah Jawapannya •

Bagi anda yang mempunyai kolesterol tinggi, anda mesti memeriksa kolesterol anda secara berkala untuk membantu mengawalnya. Tahap kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Umumnya, pakar perubatan akan meminta anda berpuasa sebelum menjalani ujian kolesterol. Namun, adakah anda harus berpuasa sebelum menjalani ujian kolesterol? Lihat penjelasan mengenai pemeriksaan kolesterol sekiranya berpuasa terlebih dahulu atau tidak di bawah.

Sebab berpuasa sebelum memeriksa kolesterol

Anda mungkin salah satu daripada banyak orang yang tertanya-tanya sama ada semasa memeriksa kolesterol anda harus berpuasa terlebih dahulu atau tidak. Pada dasarnya, pakar kesihatan telah bersetuju bahawa sebelum menjalani pemeriksaan kolesterol, anda mesti berpuasa terlebih dahulu.

Ya, anda biasanya tidak boleh makan makanan sekurang-kurangnya 9-12 jam sebelum ujian. Walaupun begitu, anda masih boleh mengambil air semasa berpuasa untuk memeriksa kolesterol. Pakar bersetuju dengan ini kerana berpuasa sebelum pemeriksaan kolesterol dapat memberikan hasil yang paling tepat.

Lebih-lebih lagi, biasanya, makanan dan minuman yang anda makan boleh mempengaruhi tahap kolesterol jahat dan trigliserida dalam darah. Akibatnya, daripada memeriksa kadar kolesterol yang sebenarnya, seorang profesional perubatan dapat mengambil sampel darah yang mengandung nutrien dan melakukan ujian kolesterol dengan sampel tersebut.

Semasa anda makan makanan, setiap jenis makanan akan dicerna dan diedarkan ke organ dan darah badan. Sekiranya anda tidak membatasi pengambilan makanan anda sebelum ujian, kemungkinan hasil ujian kolesterol tidak tepat.

Adakah ujian kolesterol tanpa berpuasa?

Walau bagaimanapun, semakin banyak kajian membuktikan bahawa anda tidak perlu berpuasa ketika anda ingin melakukan ujian kolesterol. Sebagai contoh, kajian 2019 yang diterbitkan dalam JAMA Internal Medicine menyatakan bahawa puasa bukanlah faktor penentu utama dalam melakukan ujian darah untuk memeriksa kolesterol.

Dalam kajian tersebut, kira-kira 8300 orang yang berisiko terkena penyakit jantung telah mencuba menjalani pemeriksaan dengan atau tanpa puasa selama empat minggu berturut-turut. Nampaknya, keputusan peperiksaan tidak menunjukkan perbezaan yang ketara.

Selain itu, tidak berpuasa sebelum memeriksa kolesterol sebenarnya dapat meningkatkan kepatuhan pesakit terhadap ubat dan mencegah komplikasi akibat kolesterol tinggi. Ini tentu saja bermanfaat untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Pada hakikatnya, sama ada berpuasa atau tidak sebelum memeriksa kolesterol sangat bergantung pada keadaan kesihatan anda sendiri. Sekiranya doktor anda menilai bahawa keputusan ujian kolesterol anda cenderung tidak tepat kerana beberapa sebab, misalnya kerana pengambilan makanan atau ubat yang anda ambil, doktor akan menasihati anda untuk berpuasa.

Walau bagaimanapun, jika tidak ada faktor lain yang dapat mempengaruhi hasil pemeriksaan kolesterol, doktor mungkin memberitahu anda untuk tidak berpuasa terlebih dahulu. Biasanya, anda akan menjalani ujian kolesterol pada waktu pagi untuk memudahkan anda menjadualkan puasa sebelum ujian.

Apakah tahap kolesterol normal?

Tidak kira sebelum berpuasa atau tidak sebelumnya, para pakar mengesyorkan memeriksa kolesterol bagi anda yang berumur 20 tahun ke atas. Sebaliknya, periksa kolesterol anda secara berkala setiap lima tahun.

Dalam satu ujian kolesterol, pelbagai jenis kolesterol diukur. Untuk mengetahui tahap kolesterol apa yang normal, berisiko, dan tinggi, mari kita perhatikan had berikut.

1. Kolesterol total

 • Biasa: 200 mg / dL ke bawah.
 • Garis sempadan: 200 hingga 239 mg / dL.
 • Tinggi: 240 mg / dL ke atas.

2. Tahap kolesterol LDL

 • Biasa: 100 mg / dL ke bawah.
 • Garis sempadan: 130 hingga 159 mg / dL.
 • Tinggi: 160 mg / dL ke atas.

3. Tahap kolesterol HDL

 • Sangat sesuai: 60 mg / dL ke atas.
 • Biasa: 40 mg / dL ke atas untuk lelaki dan 50 mg / dL ke atas untuk wanita.
 • Rendah: 39 mg / dL ke bawah.

4. Tahap trigliserida

 • Biasa: 149 mg / dL ke bawah.
 • Garis sempadan: 150 hingga 199 mg / dL.
 • Tinggi: 200 mg / dL ke atas.

Memiliki tahap kolesterol normal adalah kunci penting dalam menjaga kesihatan jantung dan saluran darah anda. Oleh itu, segera periksa kolesterol anda untuk mengetahui tahap kolesterol dalam darah. Ikuti arahan yang diberikan oleh profesional perubatan untuk berpuasa atau tidak sebelum memeriksa kolesterol.

Pastikan selalu berjumpa doktor sebelum menjalani ujian kolesterol, ya!