Gigi dan Mulut

Mulut Masam Walaupun Anda Bukan Perokok? Mungkin inilah sebabnya

Lidah adalah salah satu daripada lima deria yang berfungsi sebagai rasa atau rasa di rongga mulut. Anda dapat merasakan pelbagai sensasi rasa melalui lidah, seperti rasa manis, masam, masin, pahit, dan gurih yang diperoleh dari pelbagai makanan atau perkara lain. Adakah anda pernah mempunyai rasa masam atau logam di mulut anda, walaupun anda bukan perokok? Berikut adalah beberapa sebab lidah terasa masam.

Apakah faktor yang menyebabkan mulut terasa masam?

Banyak faktor mempengaruhi bagaimana rasa digambarkan, seperti bau, tekstur dan suhu. Di samping itu, keadaan atau ketidakseimbangan dalam badan boleh mempengaruhi rasa.

Contohnya, apabila anda mempunyai hidung tersumbat, anda mungkin tidak dapat menikmati makanan yang anda suka ketika anda sihat dan cergas. Makanan yang anda makan mungkin terasa berbeza ketika anda sakit.

Begitu juga apabila mulut terasa masam atau logam. Keadaan mulut asid di dunia perubatan disebut disgeusia. Dipetik dari Persatuan Perubatan Mulut Eropah , disgeusia adalah keadaan perubatan kerana sensasi rasa yang tidak menyenangkan atau berubah di mulut.

Ini boleh menyebabkan mulut terasa pahit, masam, masin, terasa seperti logam. Dysgeusia juga dapat menggambarkan keadaan kesihatan anda sekarang atau faktor lain yang lebih ringan. Jangka masa keadaan ini berlangsung boleh menjadi agak lama atau pendek bergantung kepada penyebabnya

Lalu, apa yang menyebabkan mulut terasa masam atau disgeusia? Berikut adalah pelbagai faktor yang boleh menyebabkannya, mulai dari perkara ringan hingga penyebab yang perlu anda perhatikan.

1. Kesihatan mulut tidak baik

Anda boleh mengalami rasa masam atau logam di mulut apabila anda mengalami radang gusi (gingivitis), jangkitan gusi (periodontitis), atau penyakit gigi. Pelbagai masalah kesihatan mulut ini boleh menyebabkan gusi anda berdarah setelah menggosok gigi, mengakibatkan rasa logam di mulut anda.

Jangkitan gigi dan gusi yang lebih serius akan timbul sekiranya anda tidak mengubatinya dengan segera. Rasa masam atau logam di mulut anda tidak akan hilang sehingga masalah gigi dan gusi ini diatasi dengan baik.

Oleh itu, anda mungkin perlu segera berjumpa doktor untuk mengubatinya. Selain menjaga gigi dan gusi dengan betul, pemeriksaan gigi secara berkala juga dapat membantu mencegah dan merawat masalah ini.

2. Merokok

Bagi anda yang mempunyai kebiasaan merokok, ini boleh menjadi pencetus rasa masam mulut dan masalah kesihatan yang lain. Merokok boleh melemahkan rasa anda dan juga meninggalkan rasa masam dan tidak enak di dalam mulut.

Kerana bahan kimia aktif yang terkandung dalam tembakau boleh mempengaruhi lapisan luar lidah dan tekak. Ini boleh menyebabkan perubahan persepsi rasa yang anda alami.

3. Dehidrasi

Dehidrasi adalah keadaan apabila badan kehilangan lebih banyak cecair daripada cecair yang masuk ke dalam badan. Keadaan ini boleh menjadikan mulut kering atau melekit, menghasilkan rasa yang tidak menyenangkan, termasuk rasa masam atau logam.

Untuk mengatasi dehidrasi, pastikan anda mendapat cukup air setiap hari. Sekurang-kurangnya anda disyorkan minum 6-8 gelas air setiap hari agar badan anda terhidrasi dengan baik.

4. Jangkitan sinus

Mengalami masalah resdung di hidung juga boleh menyebabkan hidung tersumbat sehingga mulut terasa masam. Ini kerana deria rasa dan deria bau berkait rapat. Selain sinusitis, keadaan kesihatan lain seperti selsema dan selesema serta alahan juga boleh menyebabkan mulut masam.

5. Kesan ubat dan makanan tambahan

Sebilangan ubat boleh menyebabkan mulut masam atau rasa logam ketika anda mengambilnya. Ubat yang boleh menyebabkannya termasuk:

 • Antibiotik
 • Antidepresan
 • Antihistamin
 • Steroid
 • Ubat tekanan darah
 • Ubat antikulat
 • Ubat diuretik
 • Ubat osteoporosis.

Selain ubat-ubatan, pengambilan suplemen vitamin dan mineral juga dapat menyebabkan rasa logam atau masam di dalam mulut. Makanan tambahan vitamin yang mengandungi logam berat, seperti tembaga, zink, atau kromium boleh menyebabkan rasa logam di mulut setelah mengambilnya.

Makanan tambahan vitamin dan mineral untuk wanita hamil yang mengandungi zat besi atau kalsium juga boleh menyebabkan ini. Rasa masam atau logam akan hilang setelah badan menyerap sepenuhnya kandungan makanan tambahan yang anda ambil.

6. Kehamilan

Anda juga boleh merasa disgeusia semasa mengandung. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku di dalam badan semasa kehamilan. Ini adalah perkara biasa pada peringkat awal kehamilan dan akan hilang dengan masa. Perubahan rasa pada lidah juga boleh menyebabkan kehilangan selera makan pada wanita hamil.

7. GERD

Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) adalah gangguan pencernaan yang dicirikan oleh berlakunya refluks asid gastrik berulang dalam jangka masa panjang. Asid perut yang mengalir kembali ke kerongkongan bukan sahaja menyebabkan rasa terbakar, tetapi juga rasa masam atau pahit di mulut.

GERD dapat dipicu oleh masalah kegemukan, penggunaan jenis makanan tertentu, penggunaan ubat-ubatan, tekanan, dan tabiat buruk, seperti merokok dan minum alkohol.

8. Kegagalan buah pinggang dan diabetes

Kegagalan buah pinggang adalah salah satu penyebabnya disgeusia yang serius dan anda perlu sedar. Penumpukan bahan yang tidak digunakan oleh badan di dalam buah pinggang boleh menyebabkan bau mulut dan rasa masam yang mengganggu. Anda mungkin juga tidak mempunyai selera makan kerana ini.

Selain kegagalan buah pinggang, penghidap diabetes juga dapat merasakan disgeusia. Sekiranya diabetes tidak dirawat dengan baik, ia boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang di kemudian hari.

9. Selepas kemoterapi

Kemoterapi, yang melibatkan radiasi ke kepala dan leher anda, juga boleh menyebabkan gejala disgeusia. Kemoterapi di kawasan ini boleh menyebabkan kerosakan pada selera dan kelenjar air liur, yang kadang-kadang boleh menyebabkan mulut masam. Ini biasanya hanya berlaku sementara dan kemudian hilang dengan sendirinya.

10. Penuaan

Faktor penuaan juga boleh menjadi salah satu penyebab keadaan ini disgeusia. Memetik kenyataan dr. Amber Tully dari Klinik Cleveland , peningkatan usia seseorang menyebabkan selera makan ( deria rasa ) semakin kecil dan menjadi kurang sensitif. Ini boleh mempengaruhi rasa, termasuk menyebabkan rasa masam berlebihan di mulut.

Bagaimana cara mengatasi mulut masam?

Sensasi masam di mulut biasanya bersifat sementara dan akan hilang dengan sendirinya, jadi anda tidak perlu risau. Untuk dapat menyelesaikan masalah disgeusia yang menyebabkan mulut terasa masam, tentunya mesti disesuaikan dengan faktor penyebabnya.

Sekiranya penyebabnya berasal dari tabiat buruk dan diklasifikasikan sebagai ringan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Berhenti mengambil ubat atau suplemen sehingga rasa tidak selesa di mulut anda kembali normal. Sekiranya tidak dapat dihentikan, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menukar ubat atau suplemen yang mesti anda ambil.
 • Lebih baik mengurangkan atau lebih baik berhenti merokok.
 • Tingkatkan penggunaan air minum untuk mencegah mulut kering, yang boleh disebabkan oleh penuaan, kemoterapi, atau sindrom Sjogren.
 • Jaga kebersihan mulut dan gigi dengan menggosok gigi dengan betul dan kerap dua kali sehari, menggunakan benang gigi ( benang gigi ), dan ubat kumur.

Namun, jika rasa masam di mulut disebabkan oleh faktor penyakit serius, seperti diabetes, kegagalan buah pinggang, sinusitis, atau GERD, anda harus segera berjumpa doktor.

Doktor akan menentukan kaedah pengendalian dan rawatan yang sesuai, mengikut aduan yang anda alami.