Kesihatan mental

3 Perkara Yang Membuat Hangover Lebih Buruk •

Hangover adalah kumpulan gejala yang biasanya muncul pada waktu pagi setelah minum terlalu banyak alkohol. Anda mungkin lebih biasa dengan istilah "tinggi". Namun, istilah perubatan yang digunakan untuk menggambarkan mabuk adalah "veisalgia" - berakar pada "kveis" Norway yang bermaksud "kegelisahan setelah pertengkaran".

Tanda dan gejala mabuk termasuk sakit kepala, malaise, pening, mengantuk, kebingungan, dan dahaga. Ia boleh bertahan sepanjang hari. Selain gejala fizikal, peningkatan kegelisahan, kegelisahan, penyesalan, rasa malu, dan gejala kemurungan juga dapat muncul sebagai tanda mabuk.

Mengapa mabuk berlaku?

Para saintis dan doktor belum sepenuhnya memahami apa sebenarnya penyebab mabuk, aka mabuk atau tinggi. Apa yang kita tahu, mabuk adalah kesan sampingan dari sistem imun badan yang dibanjiri tahap alkohol melebihi had toleransi.

Hangover berlaku apabila anda minum segelas alkohol berdekatan pada satu masa. Dilaporkan dari Medical Daily, minum sedikit lebih banyak alkohol terbukti bermanfaat untuk kesihatan. Sebagai contoh, alkohol dapat menurunkan risiko penyakit jantung dengan meningkatkan kadar kolesterol baik, atau menurunkan risiko gangguan kognitif seperti Alzheimer dan demensia, hingga 23 persen. Semua faedah ini dapat diperoleh sekiranya alkohol diminum secara sederhana.

Walau bagaimanapun, enzim hati mengubah alkohol dalam badan menjadi asetaldehid, yang sebenarnya berbahaya. Memerlukan sekurang-kurangnya satu jam untuk tubuh dapat memproses sebatian kimia toksik ini menjadi asetat, sebatian kimia yang selamat untuk tubuh.

Tiga cara yang salah untuk mengatasi mabuk

Terdapat banyak mitos palsu di luar sana mengenai kaedah berkesan untuk menyembuhkan mabuk. Tetapi, secara salah, tabiat ini sebenarnya boleh memburukkan lagi kesan sampingan daripada minum alkohol. Ada apa-apa?

1. 'Bilas' sisa alkohol dari malam tadi dengan alkohol baru

Melaporkan dari WebMD, kesan mabuk bermula apabila tahap alkohol darah menurun; gejala yang paling teruk akan menyerang anda apabila tahap alkohol darah mencapai sifar. Berangkat dari pernyataan ini, mitos timbul bahawa minum alkohol pada waktu pagi akan melegakan kesan mabuk.

Dalam keadaan tidak sedar, sistem pencernaan akan berada dalam fasa rehat dan berfungsi dengan perlahan. Oleh itu, proses metabolisme asetaldehid juga akan ditangguhkan. Minum minuman beralkohol pada waktu pagi untuk 'membilas' sisa alkohol semalaman sebenarnya akan meningkatkan tahap ketoksikan alkohol dalam badan, dan boleh mendorong anda untuk minum lebih banyak.

Keparahan mabuk bergantung pada tahap alkohol darah anda, seberapa cepat dan berapa banyak yang anda minum. Jadi, semakin banyak anda minum, semakin banyak kadar asetaldehid dalam badan akan berkumpul. Hati akan memerlukan tenaga dan masa tambahan untuk dapat memetabolismekannya. Maksudnya, semakin teruk kesan anda akan merasa tinggi sepanjang hari.

Semasa mabuk, anda cenderung mengalami dehidrasi dan kekurangan mineral penting, seperti magnesium dan kalium. Gejala dehidrasi termasuk sakit kepala, mulut kering, kepala berputar, dan dahaga. Anda juga cenderung merasa loya. Alkohol adalah perengsa yang boleh menyebabkan keradangan pada lapisan perut dan gangguan pencernaan.

Sebilangan gejala ini akan menjadi lebih teruk jika anda minum alkohol berat pada waktu pagi, seperti wiski, dan bukannya minuman yang lebih ringan, seperti bir.

2. Minum jus atau kopi

Sebab di sebalik kedua-dua mitos ini nampaknya berpunca daripada gejala dehidrasi pasca mabuk. Menurut banyak cerita, minum jus detoks pada waktu pagi akan mempercepat proses metabolisme membuang toksin dari sisa alkohol di dalam badan.

Masalahnya adalah, hanya memerlukan sebiji buah dan sayur-sayuran untuk memenuhi kadar gula yang diperlukan oleh sistem anda untuk benar-benar mengubah kadar metabolisme. Di samping itu, banyak kajian menunjukkan bahawa jus sebenarnya melambatkan metabolisme alkohol.

Walaupun cara minum jus detoks cukup berkesan untuk anda, anda masih harus mengatasi lonjakan insulin dan gula darah di dalam badan. Kedua-duanya sama buruknya dengan mabuk.

Sama juga dengan kopi. Walaupun kesan sampingan daripada minum kopi terlalu banyak akan mengatasi kesakitan mabuk anda, pasti insomnia, kegelisahan, kegelisahan, sakit perut, mual dan muntah, berdebar-debar, dan pernafasan yang cepat bukanlah jalan keluar yang anda mahukan.

Minum air atau cecair elektrolit dan bukannya dua minuman di atas. Minum segelas air besar untuk setiap gelas alkohol yang anda minum sepanjang malam. Sebagai panduan: 1 tembakan = 1 gelas wain = 1 botol bir = 1 gelas air besar. Minum air pada waktu malam di antara alkohol anda, sebelum tidur, dan setelah bangun pagi. Air adalah sumber cecair terbaik. Di samping itu, teknik ini juga membantu anda mengatur pengambilan alkohol anda.

3. Ambil ubat penahan sakit sebelum tidur

Jangan minum acetaminophen sebelum tidur, tidak kira apa mitosnya. Ketika badan dalam keadaan normal, acetaminophen memang berkesan untuk menghilangkan rasa sakit. Tetapi, setelah minum segelas alkohol, asetaminofen boleh menjadi toksik bagi tubuh anda.

Pada waktu malam, hati bekerja keras untuk memproses alkohol di dalam badan sehingga asetaminofen yang anda ambil sebelum tidur akan diproses di jalan yang terpisah dan mengubahnya menjadi sebatian toksik. Sebagai kesan sampingan, anda akan mengalami keradangan hati dan kerosakan hati yang kekal.

Antasid dapat mengurangkan loya dan gangguan pencernaan yang disebabkan oleh minum alkohol. Aspirin dan ubat anti-radang lain dapat membantu melegakan sakit otot dan sakit kepala. Walau bagaimanapun, ubat anti-radang adalah agen yang menjengkelkan yang boleh membuat sakit perut menjadi lebih teruk.

Alternatif terbaik adalah ibuprofen. Jangan ambil sebelum tidur. Sebabnya ialah keberkesanan ibuprofen hanya berlangsung sekitar empat jam, jadi anda tidak akan merasakannya pada waktu pagi. Cuba bangun pada waktu pagi sebelum anda bangun dan mengambil ibuprofen. Mungkin memerlukan banyak usaha untuk bangun dan mencari ubat, tetapi anda akan merasa lebih baik pada waktu pagi.

Di samping itu, pastikan perut anda sudah kenyang sebelum mula minum. Injap di perut akan ditutup sebaik sahaja proses pencernaan bermula dan memerlukan masa yang lama untuk alkohol masuk ke dalam sistem anda. Makanan yang kenyang akan memfokuskan perut anda untuk melambatkan pergerakan makanan dan cecair melalui badan anda agar pencernaan berlaku. Namun, pilih makanan yang mengandungi lemak dan protein tinggi (bukan makanan ringan) untuk membantu mengatur penyerapan alkohol dalam badan.

BACA JUGA:

  • Mengapa Hangover Berlaku?
  • Apa Kesan Pada Bayi Sekiranya Ibu Minum Alkohol Semasa Kehamilan?
  • 5 Cara Berhenti Meminum Alkohol Lagi