Kesihatan lelaki

Zink, Penyelesaian untuk Masalah Kemandulan Lelaki •

Salah satu masalah kesuburan atau kemandulan pada lelaki biasanya berlaku oleh pengeluaran sperma yang rendah. Kira-kira separuh daripada masalah kemandulan yang dihadapi oleh pasangan suami isteri disebabkan oleh perkara ini. Anda boleh mengatasi ini dengan mengekalkan diet berkhasiat, terutama sumber makanan yang kaya dengan zink. Adakah benar bahawa manfaat zink untuk lelaki yang satu ini? Lihat ulasan berikut.

Apa itu zink?

Zink atau zink pada dasarnya adalah mineral serba boleh yang penting untuk badan anda. Mikronutrien atau mikronutrien yang diperlukan oleh badan anda setiap hari untuk menambah pengambilan nutrien. Selain itu, zink adalah salah satu mineral terpenting yang terdapat di dalam badan.

Kandungan mineral ini mempunyai sejumlah manfaat dalam membantu fungsi kekebalan tubuh, penukaran enzim, metabolisme sel, dan memecah protein. Berdasarkan kadar kecukupan pemakanan (RDA), tubuh manusia memerlukan pengambilan 11 miligram untuk lelaki dewasa dan 8 miligram untuk wanita dewasa.

Adakah benar bahawa manfaat zink untuk kesuburan lelaki?

Sebagai tambahan kepada faedah untuk menyokong pertumbuhan dan fungsi sistem imun, zink mempunyai manfaat dari aspek prestasi sistem pembiakan lelaki. Kajian di Jurnal Pembiakan dan Kemandulan terangkan kebaikan zink bagi lelaki dengan melindungi sperma daripada bakteria. Ini berkat kandungan nutrien ini sebagai agen antibakteria dalam sistem pembiakan lelaki.

Zink mengandung antioksidan yang melindungi sperma dari radikal bebas yang dapat merosakkan sel, juga mempengaruhi jumlah sperma dan kadar testosteron. Para penyelidik menyimpulkan bahawa lelaki dengan kadar zink yang tinggi, sama ada merokok atau tidak, boleh mempunyai kualiti sperma yang lebih sihat daripada lelaki dengan tahap zink yang lebih rendah di dalam badan.

Walaupun zink juga baik untuk kesuburan wanita, peranan nutrien ini lebih dipercayai untuk menyokong kesuburan lelaki. Penambahan pengambilan zink melalui makanan atau makanan tambahan tertentu pada lelaki yang subur membantu meningkatkan tahap sperma, memperbaiki bentuk, fungsi dan kualiti sperma, sehingga mengurangkan kemungkinan kemandulan pada lelaki.

Sekiranya tahap zink di saluran pembiakan lelaki terlalu rendah, keadaan ini boleh menyebabkan beberapa masalah seperti berikut.

  • Sperma tidak matang. Zink sangat diperlukan oleh tubuh semasa pembentukan sel sperma (spermatogenesis), terutama membran luar dan ekor sperma. Tanpa zink, sperma tidak dapat mencapai tahap kematangan sperma yang akan memberi mereka mobilitas dan kekuatan untuk melakukan perjalanan panjang melalui vagina, serviks, ke rahim untuk melakukan persenyawaan.
  • Perubahan kromosom. Tahap zink yang rendah juga dapat menjadi penyebab munculnya kecacatan kromosom pada sel sperma yang dapat menyebabkan keguguran, walaupun persenyawaan sedang berlangsung.

Pilihan pengambilan makanan yang kaya dengan zink

Selain mengambil makanan tambahan, pastikan anda makan makanan kaya zink yang mencukupi setiap minggu. Pakar mengesyorkan memakan sebanyak mungkin sumber zink dalam bentuk mentah sebanyak mungkin. Ini kerana proses memasak dapat mengurangkan kandungan zink sekurang-kurangnya 50 peratus.

Untuk memenuhi keperluan harian tubuh anda, terdapat beberapa pilihan sumber makanan yang tinggi zink, seperti berikut.

  • Daging. Produk daging merah, seperti daging lembu dan daging kambing, merupakan sumber pengambilan zink yang baik. Sumber makanan ini juga kaya dengan protein, lemak, vitamin B kompleks, dan zat besi yang baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, elakkan produk daging yang diproses, seperti sosej, bebola daging, dan lain-lain.
  • Tiram. Selain tinggi zink, tiram juga mengandung vitamin dan mineral, termasuk selenium dan vitamin B12. Pastikan anda memasak tiram sehingga dimasak sepenuhnya untuk mengelakkan risiko keracunan makanan.
  • Kacang. Sebagai sumber protein sayuran, beberapa jenis kacang, seperti kacang tanah, kacang mete, dan badam juga tinggi zink. Terdapat juga pengambilan mineral lain, seperti magnesium, fosforus, tembaga, dan mangan.
  • Produk tenusu. Susu dan keju adalah dua produk yang mengandungi zink yang tersedia secara bio ( tersedia secara bio ), yang bermaksud bahawa beberapa nutrien mudah didapati dan mudah diserap oleh badan. Produk tenusu juga kaya dengan protein, vitamin D, dan kalsium yang baik untuk kesihatan tulang.
  • Telur. Sumber protein yang mudah didapati ini juga mengandungi zink untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Telur juga merupakan sumber nutrien lain yang baik, seperti protein, lemak, vitamin B-kompleks, dan selenium.
  • Coklat gelap. Makanan jenis ini kaya dengan zink dan mineral lain, seperti zat besi dan magnesium. Coklat gelap yang telah melalui proses pemprosesan mungkin tinggi kandungan gula, jadi anda perlu memberi perhatian ketika memakannya.
  • Sayur-sayuran. Beberapa jenis sayur-sayuran, seperti kentang, kacang hijau, dan kangkung juga mengandung zink, walaupun tidak sebanyak sumber makanan protein hewani. Walaupun begitu, pengambilan sayur-sayuran baik untuk pencegahan penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan barah.

Memenuhi pengambilan makanan ini cukup penting, memandangkan jumlah faedah zink untuk kesihatan lelaki. Namun, jika anda memerlukan makanan tambahan, cubalah berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan dos yang sesuai dengan keperluan anda.