Kesihatan wanita

Pantang melakukan hubungan seks untuk wanita yang mempunyai 5 syarat ini

Pantang melakukan hubungan seks boleh dilakukan kerana beberapa sebab. Contohnya, semasa anda melakukan ibadah tertentu, jika anda mencegah kehamilan, atau atas pelbagai alasan peribadi. Namun, ternyata ada juga beberapa alasan perubatan yang mengharuskan wanita menahan diri dari melakukan seks terlebih dahulu. Apakah keadaan perubatan ini? Lihat penjelasan berikut, ya.

Bilakah wanita harus menjauhkan diri dari seks?

Seks mempunyai pelbagai manfaat kesihatan bagi wanita, seperti melegakan sakit kepala dan mengurangkan kesakitan haid. Walau bagaimanapun, seks juga boleh berisiko tinggi jika anda mengalami keadaan perubatan tertentu. Pakar kesihatan seksual menggesa anda untuk menjauhi seks terlebih dahulu jika anda mempunyai lima syarat berikut.

1. Selepas pembedahan

Doktor biasanya akan menasihati anda untuk tidak melakukan hubungan seks setelah menjalani pembedahan pada pelvis, rahim, atau perut. Contohnya, bahagian caesar, apendektomi, histerektomi (pembuangan rahim), atau tubektomi (perancang keluarga steril). Biasanya dalam beberapa minggu badan anda masih pulih dari pembedahan ini. Melakukan hubungan seks selepas pembedahan berisiko menyebabkan kecederaan atau jangkitan yang boleh menghalang proses pemulihan.

2. Jangkitan saluran kencing

Sekiranya anda menggunakan ubat untuk jangkitan saluran kencing, yang terbaik adalah menjauhkan diri dari hubungan seks terlebih dahulu. Sebabnya, seks boleh memperburuk jangkitan bakteria ini. Anda boleh kembali ke seks seperti biasa setelah menyelesaikan rawatan dengan antibiotik yang diresepkan. Secara amnya rawatan ini memakan masa sekitar lima hingga tujuh hari. Setelah bercinta, jangan lupa kencing dulu, OK! Ini supaya anda dapat mengelakkan bakteria di kawasan vagina bergerak ke saluran kencing.

3. Jangkitan bakteria faraj

Jangkitan bakteria faraj disebabkan oleh kekacauan koloni bakteria di kawasan faraj. Harus ada jumlah bakteria baik dan buruk di dalam vagina yang seimbang. Namun, jika bilangan bakteria jahat di dalam vagina lebih banyak, anda berisiko dijangkiti.

Agar jangkitan bakteria ini sembuh dengan cepat, elakkan melakukan hubungan seks terlebih dahulu. Seks yang berisiko menyebabkan bilangan bakteria pada organ seks wanita tidak seimbang. Selain itu, jangkitan ini juga biasanya disifatkan oleh rasa sakit dan bau faraj yang tidak menyenangkan. Ini tentu membuat anda tidak selesa ketika melakukan hubungan seks.

4. Jangkitan yis faraj

Sama seperti jangkitan bakteria vagina, jangkitan yis boleh menyebabkan keradangan tisu di kawasan intim wanita. Seks boleh memperburuk keradangan ini kerana geseran atau tekanan pada vagina. Jadi, anda harus menunggu sehingga rawatan anda selesai dan jangkitan anda sembuh sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan.

5. penyakit kelamin

Ini tidak bermaksud orang yang mempunyai penyakit kelamin atau penyakit kelamin tidak dapat melakukan hubungan seks sama sekali. Namun, berhati-hati apabila terdapat benjolan nanah ( wabak ) pada faraj bagi anda yang menghidap herpes genital. Sebentar wabak Ini adalah risiko tinggi penularan herpes. Untuk selamat, anda tidak boleh bercinta sehingga wabak reda.

Namun, jika anda dan pasangan tidak keberatan bercinta sementara wabak dan anda melakukan hubungan seks yang selamat, anda boleh melakukan hubungan seks seperti biasa.

Apa yang perlu dilakukan semasa pemulihan

Pantang melakukan hubungan seks tidak bermaksud anda dan pasangan tidak boleh bercinta seperti pasangan lain. Untuk mengekalkan keakraban, anda dan pasangan dapat membuat dan berpelukan (pelukan) semasa berbual atau melakukan perkara romantik yang lain. Anda juga boleh saling mengurut untuk memanjakan pasangan anda.