Kesihatan jantung

Punca Tekanan Darah Ke Atas dan Bawah: Ketahui apa yang normal dan berisiko

Memeriksa tekanan darah atau tekanan darah pada amnya wajib dilakukan semasa anda berjumpa doktor. Doktor memerlukannya untuk mengetahui keadaan kesihatan anda, sehingga mempengaruhi jenis rawatan. Pada masa pemeriksaan, seseorang mungkin mengalami penurunan atau peningkatan tekanan darah. Namun, tidak jarang, tekanan darah boleh turun naik sepanjang hari. Adakah ini normal? Apa yang menyebabkan tekanan darah naik dan turun?

Pelbagai penyebab tekanan darah naik turun

Tekanan darah adalah ukuran kekuatan aliran darah yang mendorong ke dinding arteri. Seseorang mempunyai tekanan darah normal jika hasil pengukuran melebihi 90/60 mmHg dan dalam lingkungan 120/80 mmHg.

Sekiranya berada di bawah julat ini, seseorang mempunyai tekanan darah rendah (hipotensi). Sementara itu, jika jumlahnya lebih tinggi, ia diklasifikasikan sebagai darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Tekanan darah cenderung berubah setiap hari. Kadang-kadang, tekanan darah naik, turun, bergantung pada keadaan pada masa itu. Ini adalah perkara semula jadi yang berlaku. Biasanya, ini disebabkan oleh tindak balas badan terhadap perubahan kecil dalam kehidupan seharian.

Apakah mereka? Berikut adalah penyebab tekanan darah tinggi yang biasa berlaku pada seseorang:

1. Tekanan

Tubuh mengalami pelbagai perubahan ketika anda mengalami tekanan, salah satunya adalah peningkatan tekanan darah sementara. Perubahan ini berlaku kerana tubuh menghasilkan hormon kortisol ketika mengalami tekanan, yang membuat jantung berdegup lebih cepat dan saluran darah menyempit.

2. Ubat-ubatan tertentu

Pengambilan ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan tekanan darah meningkat atau menurun. Contohnya, ubat penghilang rasa sakit (aspirin atau ibuprofen), dekongestan, antidepresan (fluoxetine), pil kawalan kelahiran, dan beberapa makanan tambahan herba. Walaupun beberapa ubat lain, termasuk ubat tekanan darah tinggi, dapat menurunkan tekanan darah Anda, seperti diuretik kumpulan atau penyekat beta.

3. Kepekaan terhadap makanan tertentu

Makan makanan tertentu juga boleh menyebabkan tekanan darah anda naik dan turun. Biasanya, ini berlaku pada sesetengah orang yang mempunyai kepekaan terhadap makanan tertentu. Sebagai contoh, makanan yang tinggi garam atau natrium dapat meningkatkan tekanan darah. Biasanya, tekanan darah akan kembali normal dalam beberapa waktu.

4. Pengambilan kafein

Kopi, teh, atau minuman lain yang tinggi kafein juga dapat menyebabkan kenaikan tekanan darah sementara. Sebilangan pakar mengesyaki, ini berlaku kerana kafein menyebabkan penyempitan saluran darah. Walau bagaimanapun, kesan saluran darah pada kafein pada setiap orang boleh berbeza.

5. Tabiat merokok

Bahan kimia dalam rokok boleh merosakkan lapisan dinding arteri anda. Keadaan ini boleh menyebabkan arteri menjadi sempit, sementara meningkatkan tekanan darah anda. Bukan hanya itu, merokok secara berterusan juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

6. Dehidrasi

Kekurangan cecair di dalam badan atau dehidrasi boleh menyebabkan tekanan darah anda turun. Ini biasanya berlaku apabila anda merasa terlalu letih, pening, cirit-birit yang teruk, muntah, atau bersenam dengan kuat. Anda perlu minum lebih banyak air untuk meningkatkan jumlah darah supaya tekanan darah meningkat lagi.

7. Hipertensi kot putih

Penyebab lain tekanan darah yang turun naik adalah hipertensi kot putih.sindrom kot putih). Ini adalah keadaan apabila seseorang mengalami tekanan darah tinggi ketika melakukan pengukuran di hospital atau tempat lain oleh pegawai perubatan, yang umumnya disebabkan oleh faktor tekanan. Namun, tekanan darahnya akan kembali normal ketika melakukan pengukuran di rumah.

8. Demam

Demam adalah tindak balas badan untuk melawan jangkitan. Apabila anda demam, tekanan darah anda dapat meningkat kerana saluran darah anda menyempit semasa degupan jantung anda meningkat. Walau bagaimanapun, demam boleh menjadi tanda keadaan perubatan lain di badan anda.

Keadaan perubatan yang serius boleh menyebabkan tekanan darah turun naik

Adalah normal untuk tekanan darah meningkat atau menurun sepanjang hari, jika berada dalam had yang wajar. Namun, akan menjadi cerita yang berbeza jika tekanan darah turun naik dalam jarak yang sangat jauh. Ini sebenarnya boleh menjadi tanda peningkatan risiko penyakit jantung atau keadaan perubatan serius yang lain.

1. Penyakit jantung

Satu kajian dalam jurnal Annals of Internal Medicine menunjukkan bahawa peningkatan tekanan darah atas (sistolik) lebih daripada 14 mmHg dikaitkan dengan peningkatan risiko kegagalan jantung sebanyak 25%. Tekanan darah sistolik adalah nombor teratas dalam bacaan tekanan darah.

Berbanding dengan orang yang tekanan darahnya stabil, orang yang mengalami tekanan darah turun naik rata-rata 15 mmHg dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung sebanyak 30% dan peningkatan risiko strok sebanyak 46%. Kajian menunjukkan bahawa tekanan darah yang turun naik dapat menjadi tanda peningkatan kerosakan arteri.

2. Pheochromocytoma

Selain risiko penyakit jantung, penyebab serius tekanan darah yang turun naik adalah pheochromocytoma. Ini adalah jenis tumor yang jarang berlaku yang berkembang di kelenjar adrenal.

Tumor pheochromocytoma melepaskan hormon yang boleh menyebabkan turun naik tekanan darah. Tekanan darah dapat meningkat hingga 250/110 mmHg dalam jangka waktu tertentu, kemudian turun ke level normal. Pada masa yang lain, tekanan darah ini dapat melonjak lagi.

Dengan mempertimbangkan kedua-dua keadaan perubatan ini, anda perlu berhati-hati sekiranya tekanan darah naik dan turun dalam jangka masa panjang. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai keadaan perubatan yang serius.

Oleh itu, penting bagi anda untuk memeriksa tekanan darah anda secara berkala, walaupun anda tidak mempunyai sejarah hipertensi. Lebih-lebih lagi, gejala hipertensi sering tidak dirasakan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu berusaha mengawal tekanan darah. Paling tidak, jaga tekanan darah anda dalam lingkungan 120/80 mmHg.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, ubat dan perubahan gaya hidup yang betul dapat membantu menjaga tekanan darah anda stabil. Oleh itu, cubalah mengamalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur.