Kesihatan kulit

Syringoma: Gejala, Sebab, dan Rawatan |

Kemunculan benjolan kecil di bawah mata boleh disebabkan oleh tumor jinak yang disebut syringoma. Adakah berbahaya dan bagaimana menyingkirkannya? Lihat ulasan berikut.

Apa itu syringoma?

Syringoma adalah tumor jinak kecil yang tidak bersifat kanker sehingga keadaan ini cenderung tidak berbahaya kerana tidak akan berkembang menjadi barah.

Kelenjar peluh yang terlalu aktif boleh menyebabkan lebam kecil dan lebat di permukaan kulit. Benjolan paling sering dilihat di sekitar kawasan kelopak mata.

Namun, benjolan juga dapat muncul di bahagian muka, ketiak, leher, perut, perut, dan dada atas yang lain. Benjolan boleh muncul di sekitar kawasan kemaluan walaupun jarang berlaku.

Dalam kebanyakan kes, syringoma umumnya dibiarkan begitu sahaja kerana tidak berbahaya.

Sekiranya benjolan akibat tumor jinak mengganggu penampilan, rawatan seperti terapi laser, dermabrasi, atau pembedahan elektrik cukup berkesan untuk menghilangkannya.

Walaupun rawatannya agak mudah, ia boleh menyebabkan tisu parut dan benjolan muncul kembali di kemudian hari.

Seberapa biasa keadaan ini?

Syringoma lebih kerap berlaku pada wanita, pertama kali muncul semasa baligh. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan keadaan ini boleh berlaku pada usia berapa pun.

Menurut DermNet NZ, syringoma letusan yang tumbuh secara tiba-tiba lebih cenderung berlaku pada orang Asia atau berkulit gelap.

Tanda dan gejala Syringoma

Syringoma adalah tumor jinak yang tumbuh dari saluran kelenjar peluh (kelenjar ekrin). Tumor ini umumnya terletak di lapisan kulit tengah hingga dalam.

Keadaan ini dicirikan oleh beberapa lebam berwarna kulit kecil dan berukuran 1‒3 mm. Pada sesetengah orang, lebam boleh berwarna kuning, coklat, merah jambu, atau kelabu.

Gejala syringoma serupa dengan lebam kecil lain pada kulit, seperti milia atau jerawat.

Lokasi yang paling biasa adalah di sekitar kawasan mata. Syringoma juga boleh terbentuk di bahagian lain badan, seperti leher, ketiak, perut, dan kawasan genital.

Sebilangan besar syringoma tidak simptomatik dan tidak berkembang menjadi barah.

Sebilangan orang mungkin mengalami kesakitan dan gatal ketika berpeluh. Sekiranya anda merasa cemas dengan gejala ini, segera berjumpa doktor.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda atau gejala syringoma atau mempunyai kebimbangan tertentu, lebih baik berbincang dengan doktor anda.

Walaupun keadaan ini selalunya bukan keadaan yang serius, doktor anda dapat membantu menentukan penyelesaian terbaik untuk keadaan anda.

Punca dan faktor risiko untuk syringoma

Syringoma berkembang apabila sel saluran peluh di lapisan terluar kulit berlebihan. Ini mencetuskan pertumbuhan tumor atau tisu yang tidak normal.

Di samping itu, keadaan tertentu boleh menyebabkan berpeluh berlebihan yang menyebabkan anda berisiko lebih tinggi terkena syringoma.

Masalah kesihatan yang boleh meningkatkan risiko keadaan ini termasuk:

 • faktor keturunan (genetik),
 • Sindrom Marfan,
 • sindrom down,
 • Sindrom Ehlers-Danlos, dan
 • diabetes mellitus.

Kemunculan tumor jinak lebih biasa pada masa pubertas kerana dipengaruhi oleh perubahan aktiviti hormon yang meningkat.

Diagnosis

Walaupun syringoma tidak menyebabkan barah, anda boleh berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan benjolan itu tidak berbahaya.

Ahli dermatologi atau pakar dermatologi dapat mendiagnosis kebanyakan kes syringoma hanya melalui pemeriksaan fizikal.

Biopsi atau pengambilan sampel tisu mungkin diperlukan untuk membezakan syringoma dari ketulan lain yang serupa, seperti:

 • xanthelasma,
 • trichoepithelioma,
 • trichodiscomas,
 • fibrofolliculoma,
 • milia, dan
 • barah kulit sel basal.

Rawatan syringoma

Syringoma jinak sehingga kebanyakan kes tidak memerlukan rawatan. Namun, anda juga boleh mengeluarkannya jika benjolan mengganggu penampilan anda.

Matlamat rawatan ini adalah untuk mengurangkan penampilan tumor atau membuangnya sepenuhnya.

Doktor boleh mencadangkan penggunaan ubat atau pembedahan untuk mengatasinya.

1. Dadah

Rawatan ubat topikal, seperti asid trikloroasetik (TCA) atau tretinoin boleh membuat syringoma mengecut dan hilang dari permukaan kulit dalam beberapa hari.

Doktor anda juga akan menetapkan ubat-ubatan syringoma oral, seperti isotretinoin atau acitretin.

Rawatan ini dapat membantu memperbaiki kulit di sekitar syringoma, tetapi tidak seefektif pembedahan.

2. Dermabrasi

Prosedur ini akan menggunakan pelelas dan alat yang boleh menghilangkan lapisan kulit terluar di wajah anda.

Walaupun dapat mengurangkan parut jerawat dan kedutan, dermabrasi ini tidak cukup berkesan untuk syringoma yang terletak jauh di lapisan kulit.

3. Pembedahan laser

Pembedahan laser disyorkan untuk membuang ketulan tumor kerana mereka mempunyai risiko parut yang lebih rendah.

Doktor akan menggunakan karbon dioksida atau erbium dalam pembedahan laser. Penyembuhan dari prosedur ini berkisar antara 5 hingga 14 hari.

4. Elektrosurgeri

Pembedahan elektrik atau elektrokauter berjaya mengeluarkan ketulan kecil. Prosedur pembedahan ini akan membuang tisu dan menghentikan pendarahan pada masa yang sama.

Prosedur ini akan menggunakan elektrokauter yang disambungkan ke pena tajam yang disebut a siasatan . Alat ini akan menukar tenaga elektrik menjadi panas untuk menghilangkan gumpalan kulit.

5. Cryotherapy

Terapi sejuk atau dalam dunia perubatan disebut cryotherapy atau krioterapi Ia menggunakan bahan kimia tertentu untuk membekukan syringoma.

Nitrogen cecair adalah bahan kimia yang digunakan oleh kebanyakan doktor untuk prosedur ini. Bahan ini membantu proses pembekuan dan pembuangan tumor.

6. Eksisi

Sekiranya tumor berada di lapisan kulit yang lebih dalam, doktor akan mengesyorkan pemotongan menggunakan gunting atau pisau bedah.

Setelah mengeluarkan tumor, doktor akan membuat jahitan pada kulit.

Walau bagaimanapun, eksisi mempunyai risiko parut yang lebih besar daripada prosedur lain.

Ubat kediaman untuk syringoma

Rawatan syringoma pada amnya mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. Walau bagaimanapun, keadaan cenderung berulang sehingga perawatan kulit jangka panjang mungkin diperlukan.

Sekiranya berulang, anda boleh melakukan rawatan yang sama sekali lagi, termasuk pembedahan.

Jangkitan, parut, dan depigmentasi adalah komplikasi biasa selepas pembedahan, walaupun ia jarang terjadi.

Anda memerlukan masa sekitar seminggu untuk pulih sepenuhnya.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat sakit untuk mengatasi ketidakselesaan pasca operasi.

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik atau tanda-tanda jangkitan muncul di luka pembedahan, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found