Pemakanan

8 Kebaikan Madu Mentah Berbanding dengan Madu Biasa •

Anda mesti sudah mengetahui khasiat madu. Madu memang mengandungi banyak khasiat untuk tubuh. Kandungan flavonoid - sejenis antioksidan - dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit, seperti membantu pulih dari batuk dan selsema, serta merawat bisul dan gastroenteritis bakteria. Tetapi, tahukah anda bahawa madu yang dibungkus telah melalui proses pengeluaran seperti memproses, memanaskan dan menambahkan vitamin? Tidak begitu dengan madu mentah aka madu mentah. Apakah faedah madu mentah?

Pelbagai khasiat madu mentah untuk kesihatan

Madu mentah atau aka madu segar madu mentah adalah madu tulen yang belum menjalani proses. Berikut adalah kelebihan madu mentah dan segar yang anda dapat:

1. Kandungan antioksidan yang baik

Madu mentah mengandungi antioksidan yang disebut sebatian fenolik. Sebatian ini boleh bermanfaat untuk kesihatan kardiovaskular. Selain itu, penyelidikan yang dipetik oleh Healthline.com juga menunjukkan bahawa polifenol dalam madu dapat mencegah penyakit jantung. Antioksidan juga dapat melindungi tubuh dari kerosakan sel akibat radikal bebas yang memasuki tubuh. Radikal bebas dapat mencetuskan proses penuaan dan meningkatkan risiko terkena penyakit kronik seperti barah dan penyakit jantung.

2. Sebagai antibakteria dan antijamur

Manfaat lain dari madu mentah adalah membunuh bakteria dan kulat yang tidak diingini. Selain itu, madu mentah juga mengandungi hidrogen peroksida dan antiseptik. Keberkesanan madu sebagai antibakteria dan antijamur bergantung pada jenis madu itu sendiri.

3. Mengekalkan berat badan yang sihat

Penyelidikan yang dikutip oleh draxe.com menunjukkan bahawa ada kaitan antara pengambilan madu dan menurunkan berat badan. Penyelidikan di San Diego State University mendapati bahawa menggantikan gula dengan madu dapat membantu mencegah kenaikan berat badan dan menurunkan kadar gula darah di dalam badan. Kalori yang terkandung dalam madu memang tinggi berbanding gula, tetapi madu asli tidak diproses, tidak ada gula tambahan, dan dapat mengaktifkan hormon yang menahan selera makan.

Hasil kajian yang dilakukan oleh University of Wyoming, yang melibatkan 14 wanita yang tidak gemuk menunjukkan bahawa pengambilan madu dapat melindungi dari kegemukan. Namun, semuanya kembali kepada diet harian anda.

4. Jauhkan jangkitan

Madu mentah mengandungi debunga lebah yang mempunyai manfaat untuk menangkis jangkitan, melegakan alergi, dan meningkatkan imuniti. Satu kajian yang dijumpai pada tahun 2013 mendapati bahawa pengambilan madu dalam dos yang tinggi dapat memberikan perubahan pada gejala alergi selama lebih dari 8 minggu. Para penyelidik juga memerhatikan bahawa madu juga dapat mengurangkan gejala rhinitis alergi (radang rongga hidung) yang boleh menyebabkan gatal, mata berair, dan bersin. Anda boleh mengambil madu mentah kira-kira satu sudu besar.

5. Sumber tenaga semula jadi

Madu mentah mengandungi sekitar 80% gula semula jadi, 18% air, dan 2% protein, belum lagi mineral dan vitamin tambahan. Madu juga merupakan pengambilan tenaga yang mudah diserap, tidak hairanlah ketika anda merasa lemah, pengambilan madu dapat membuat anda kembali bertenaga. Penyelidikan di Makmal Latihan dan Pemakanan Sukan Universiti Memphis menunjukkan bahawa madu adalah salah satu karbohidrat terbaik untuk dimakan sebelum bersenam. Anda boleh menggunakan madu mentah sebagai makanan ringan sebelum bersenam dan makan selepas bersenam.

6. Membantu tidur

Percaya atau tidak, madu mentah dapat membantu anda mengatasi gangguan tidur. Memakannya dapat membantu melepaskan hormon melatonin di otak dengan meningkatkan lonjakan kecil dalam kadar insulin. Ini dapat merangsang triptofan di otak, kemudian diubah menjadi hormon serotonin, tahap terakhir diubah menjadi melatonin. Fungsi hormon melatonin adalah untuk mengatur tidur.

7. Melegakan sakit tekak

Manfaat madu mentah untuk sakit tekak telah lama terbukti. Apabila anda demam dan batuk, ketika sakit tekak, cubalah satu sudu makan atau dua madu. Anda juga boleh mencampurkannya dengan lemon atau teh panas. Para penyelidik mendedahkan bahawa madu sama berkesannya dengan dextromethorphan - ramuan ubat batuk biasa.

8. Mengawal gula darah

Madu mentah dapat mengurangkan risiko terkena diabetes, kerana madu mentah belum diproses. Madu diduga menyebabkan peningkatan kadar glukosa plasma pada penderita diabetes jika dibandingkan dengan dekstrosa dan sukrosa. Madu mentah dapat meningkatkan insulin dan mengurangkan hiperglikemia. Anda boleh mencuba sedikit terlebih dahulu dan melihat bagaimana ia bertindak balas terhadap tahap gula dalam darah. Sekiranya ia berfungsi di badan anda, madu mentah dapat dijadikan alternatif untuk rancangan diet anda.

Adakah terdapat risiko mengambil madu mentah?

Madu mentah mengandungi debunga lebah dan propolis yang bermanfaat untuk kesihatan. Selain mempunyai banyak khasiat, madu juga mengandungi bakteria yang dapat menyebabkan botulisme. Ini sangat berbahaya jika dimakan oleh bayi yang berumur kurang dari satu tahun. Botulisme boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan keracunan makanan pada orang dewasa. Sekiranya ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor.