Kesihatan Muskuloskeletal

Khasiat Halia untuk Mengurangkan Sakit Otot •

Halia tidak hanya berguna sebagai minuman suam dalam cuaca sejuk. Tumbuhan herba jenis ini dipercayai dapat mengatasi beberapa masalah badan, salah satunya adalah mengurangkan sakit atau sakit. Apakah faedah halia untuk mengurangkan kesakitan? Ini adalah hasil kajiannya.

Apa yang dikatakan oleh penyelidikan mengenai manfaat halia untuk mengurangkan kesakitan?

Penyelidikan terbaru dalam Journal of Pain mendapati bahawa halia boleh menjadi anti-radang semula jadi yang berkesan yang membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Halia dan halia mentah yang telah dipanaskan digunakan dalam kajian ini. Para penyelidik secara khusus 'meneroka' kesan halia untuk sakit otot.

Halia telah digunakan secara perubatan selama ribuan tahun dalam perubatan India sebagai makanan yang boleh digunakan sebagai anti-radang semula jadi. Dr. Krishna C. Srivastava, melakukan penyelidikan mengenai kesan terapeutik rempah-rempah untuk membantu mengurangkan kesakitan dan kesakitan. Hasil kajian ini disokong oleh hasil penyelidikan di University of Odense, Denmark, yang juga telah melakukan penyelidikan mengenai kesan anti-sakit dari halia.

Dalam satu kajian, Dr. Srivastava memberikan jahe kepada pesakit artritis dalam kepingan kecil setiap hari selama tiga bulan. Pesakit yang sering diberi halia mengalami peningkatan kesakitan, bengkak, dan kekakuan yang ketara dengan memakan halia setiap hari.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Dr. Srivastava juga mendapati bahawa halia lebih unggul daripada ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti tylenol atau advil kerana NSAID hanya berfungsi pada satu tahap, iaitu menyekat pembentukan sebatian keradangan.

Sementara halia dapat menyekat pembentukan senyawa keradangan prostaglandin dan leukotrienes dan juga mempunyai kesan antioksidan yang memecah keradangan dan keasidan yang terdapat dalam cairan pada sendi.

Anda boleh menggunakan halia secara berkala untuk merawat sakit otot, sakit sendi, dan bengkak. Jumlah halia yang digunakan dalam kajian ini adalah lima gram halia segar atau satu sudu teh halia kering, dalam dos yang dibahagi sepanjang hari.

Cara membuat teh halia untuk membantu mengurangkan kesakitan

Makan jahe mentah, tentu saja, dapat membuat anda merasa bosan memakannya lagi, sebenarnya, ada banyak manfaat halia yang anda dapat. Bagi anda yang sedang dalam proses pemulihan, anda boleh menggunakan khasiat halia untuk melegakan kesakitan atau kesakitan. Ada cara yang enak untuk anda mencuba mendapatkan khasiat halia, iaitu dengan membuat wedang jahe atau air halia.

Cara membuat air halia sangat mudah. Caranya ialah, sediakan satu rimpang halia, basuh dan parut. Sediakan juga 2 gelas air besar dan didihkan. Masukkan halia parut ke dalam air dan tunggu sehingga halia masak dan air mendidih sepenuhnya. Keluarkan air kemudian tapis dan tunggu sehingga air halia suam dan kemudian minum.

Sekiranya anda tidak suka minum air jahe biasa, anda boleh menambahkan madu ke dalamnya untuk rasa yang lebih manis dan segar. Dengan memakan air halia ini, rasa sakit atau kesakitan yang anda rasa perlahan dapat sembuh dengan baik. Bukan itu sahaja, badan anda akan menjadi lebih cergas. Air halia ini juga dapat membuat anda tetap bugar dan menghindari risiko selsema dan batuk. Semoga berjaya!