Kesihatan wanita

Wire Bras vs. Bra Biasa: Mana yang Lebih Sihat untuk Payudara?

Semasa anda mengunjungi kedai seluar dalam, anda akan dijamu dengan pelbagai jenis coli. Bermula dari bra biasa, bra wayar, bra sukan, atau bra kejururawatan. Walau bagaimanapun, wanita biasanya yang paling sukar untuk memilih antara coli biasa tanpa wayar dan coli dengan wayar. Sebenarnya jenis bra mana yang terbaik untuk kesihatan payudara anda? Adakah coli biasa atau coli wayar? Tidak perlu bingung lagi, ini adalah jawapan dari para pakar.

Bra wayar meningkatkan risiko, mitos atau fakta kanser payudara?

Tinjauan 1995 menunjukkan bahawa bra underwire meningkatkan risiko barah payudara. Nasib baik, pakar membuktikan bahawa hasil tinjauan tidak benar.

Selain tidak berdasarkan pada dasar medis yang tepat, metode tinjauan yang menyebabkan keributan juga tidak valid. Terdapat banyak faktor yang hanya diabaikan oleh juruukur yang bukan doktor atau penyelidik dalam bidang barah.

Kajian 2014 dalam jurnal Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention mematahkan mitos bahawa menjalani bra boleh meningkatkan risiko barah payudara. Pakar dari Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Amerika Syarikat (AS) telah membuktikan bahawa tidak ada kaitan antara penggunaan bra underwire dan barah payudara.

Bra wayar menjadikan susu ibu tidak lancar, mitos atau fakta?

Mitos lain yang banyak dilaporkan adalah bahawa bra underwire tidak baik untuk ibu menyusu kerana susu ibu tersekat. Menurut pakar dalam bidang obstetrik dan penjagaan ibu dari Sekolah Perubatan Mount Sinai di AS, dr. Carmit Archibald, mitos ini tidak benar dan sama sekali tidak ada bukti perubatan.

Menurut penjelasan dr. Carmit, jika anda memilih coli dengan ukuran yang tepat, aliran darah atau pengeluaran susu anda tidak akan terhalang. Bra berwayar sebenarnya lebih berkesan untuk mencegah sakit belakang pada ibu menyusu daripada bra tanpa wayar.

Petua memilih coli terbaik untuk payudara

Sekiranya bra underwire tidak menyebabkan barah, apakah itu bermakna mereka lebih baik daripada bra biasa? Tidak semestinya. Sejauh ini, belum ada kajian yang cukup kuat untuk membuktikan bra mana yang terbaik untuk kesihatan payudara. Menurut pakar, ini semua bergantung pada bentuk badan dan keperluan setiap wanita.

Ini adalah perkara yang harus anda pertimbangkan sebelum membuat pilihan pada coli biasa atau bra wayar.

1. Membentuk postur

Sekiranya anda mempunyai masalah postur membungkuk, anda harus memilih bra wayar. Bra dengan wayar dapat menyokong dada anda dengan lebih kuat sehingga badan anda tidak terlalu condong ke depan untuk mengambil berat payudara anda.

2. Payudara berlebihan atau besar

Bagi wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai payudara yang besar, coli dawai dapat membantu menjaga payudara agar tidak kendur atau terkulai. Namun, perhatikan jika coli underwire benar-benar membuat anda ketat atau garis merah muncul di sekitar dada.

Ini bermaksud anda memakai coli yang bersaiz atau jenis yang salah. Kami mengesyorkan memilih saiz yang lebih besar atau memakai coli tolakan tanpa wayar.

3. Tetek besar di sebelah

Payudara asimetris (sebelah besar) normal dan agak biasa. Agar kedua-dua belah payudara tetap kelihatan seimbang, anda boleh menggunakan bra kawat. Ukurannya mesti sepadan dengan bahagian dada yang paling besar. Siluet payudara anda akan menyusul kemudian cawan pada coli anda. Sekiranya anda memakai coli biasa, coli anda akan mengikut bentuk payudara besar anda.

4. Bra Sukan

Semasa bersenam, anda harus memilih coli sukan khas tanpa wayar. Sebabnya, coli wayar dapat membatasi pergerakan dan kelenturan badan sehingga anda kurang selesa bersenam. Selain itu, bra wayar juga lebih terdedah kepada kecederaan ketika anda banyak bergerak.

Jangan risau, coli sukan tanpa kabel mampu menyokong payudara anda dengan stabil walaupun anda akan banyak bergerak.