Kanser

Pembedahan kanser kelenjar getah bening, seperti apa prosedurnya? •

Kanser kelenjar getah bening atau limfoma adalah penyakit yang berlaku kerana kerosakan pada sel limfosit. Pelbagai kaedah rawatan seperti kemoterapi dan radioterapi dapat membantu mengawal penyakit ini. Selain cara ini, pembedahan juga merupakan salah satu cara untuk merawat barah kelenjar getah bening.

Apakah pembedahan barah kelenjar getah bening?

Pembedahan kanser kelenjar getah bening adalah prosedur perubatan yang dikhaskan untuk pesakit dengan limfoma atau barah nodus limfa. Limfoma adalah sejenis barah darah yang terjadi pada sel darah putih yang disebut limfosit.

Limfosit berperanan sebagai bahagian sistem imun untuk melindungi anda dari pelbagai jangkitan atau penyakit. Nah, apabila seseorang terkena limfoma, sel-sel limfosit dalam badan tumbuh dengan tidak terkawal dan terkumpul di kelenjar getah bening. Keadaan ini menyebabkan barah.

Limfoma adalah jenis barah yang sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes barah darah, jenis barah limfa adalah yang paling biasa.

Menurut halaman American Society of Hematology, kira-kira separuh daripada kes barah darah yang berlaku setiap tahun adalah limfoma. Penyakit ini paling sering dijumpai pada pesakit tua, iaitu lebih dari 55 tahun dan lebih ramai lelaki.

Kemungkinan penyembuhan penyakit ini bergantung kepada keparahan barah.

Salah satu pilihan rawatan perubatan yang boleh diambil untuk merawat barah kelenjar getah bening adalah pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pembedahan biasanya dilakukan untuk mendiagnosis limfoma dan menentukan keparahannya.

Dengan kata lain, operasi untuk merawat barah limfa agak jarang berlaku.

Rawatan utama limfoma biasanya adalah kemoterapi, radioterapi, dan pemindahan sumsum tulang.

Bilakah pembedahan ini diperlukan?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pembedahan bukanlah cara biasa untuk menyembuhkan barah limfa. Secara amnya, operasi ini dapat dilakukan dalam 3 keadaan seperti di bawah.

1. Menentukan tahap barah

Dalam proses pemeriksaan, doktor perlu mengetahui tahap barah kelenjar getah bening agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan. Proses ini dipanggil biopsi.

Dengan membuang sebahagian atau semua kelenjar getah bening melalui pembedahan, doktor akan memeriksa sejauh mana tahap keparahan barah yang dihidap oleh pesakit.

2. Merawat organ yang terkena barah

Biasanya, barah kelenjar getah bening akan mempengaruhi kawasan perut pesakit sehingga diperlukan pembedahan untuk mengubatinya.

Pembedahan dilakukan untuk membuang tumor di perut. Selepas pembedahan ini, pesakit masih perlu menjalani kemoterapi atau radioterapi dalam tempoh pemulihan.

3. Mengeluarkan limpa

Dalam jenis kanser kelenjar getah bening tertentu, seperti: limfoma zon marginal splenik, doktor perlu melakukan prosedur membuang limpa agar sel barah dapat dikurangkan.

Walau bagaimanapun, prosedur ini berisiko tinggi kerana selepas pembedahan, pesakit tidak akan mempunyai organ limpa. Kerana limpa diperlukan oleh tubuh untuk melawan jangkitan dengan betul. Oleh itu, pengawasan lebih lanjut oleh doktor diperlukan agar pesakit mempunyai risiko jangkitan yang rendah.

Apa yang perlu disediakan sebelum pembedahan barah kelenjar getah bening?

Sebelum doktor menentukan sama ada pesakit memerlukan pembedahan atau tidak, diperlukan pemeriksaan yang lebih mendalam.

Pemeriksaan boleh merangkumi:

 • pemeriksaan fizikal,
 • ujian darah,
 • Imbasan CT,
 • Imbasan PET,
 • Imbasan MRI, dan
 • ultrasound

Setelah mengesahkan bahawa anda adalah calon yang sesuai untuk pembedahan barah kelenjar getah bening, doktor akan memberitahu anda apa faedah dan risiko prosedur ini, dan apa yang harus disediakan.

Tanyakan kepada pasukan perubatan secara terperinci apa sahaja yang perlu anda ketahui, dari tempoh operasi, kesan sampingan dan komplikasi, hingga rawatan selepas operasi.

Selain itu, berikut adalah beberapa perkara umum yang harus anda perhatikan sebelum menjalani pembedahan barah.

 • Beritahu doktor ubat apa yang diambil, mulai dari ubat perubatan, vitamin, herba, hingga makanan tambahan.
 • Biasanya, doktor anda akan meminta anda berhenti mengambil ubat tertentu, seperti ubat anti-radang dan ubat penipisan darah. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko pendarahan semasa pembedahan.
 • Maklumkan juga jika anda pernah mempunyai sejarah alahan terhadap ubat bius atau anestetik.
 • Elakkan merokok dan minuman beralkohol sebelum pembedahan.

Bagaimana proses pembedahan barah kelenjar getah bening?

Sebelum operasi dimulakan, doktor akan memberi ubat bius atau bius. Jenis anestetik yang diberikan bergantung pada seberapa besar pembedahan itu.

Sekiranya anda mempunyai biopsi untuk menentukan tahap barah, doktor anda biasanya akan memberi anda anestetik tempatan. Ubat ini hanya berfungsi pada bahagian badan yang akan dikendalikan.

Sementara itu, jika jenis pembedahan yang dilakukan cukup besar, anda akan mendapat anestesia umum. Ubat ini akan membuat anda tidak sedarkan diri semasa operasi.

Selepas anda tertidur, tiub akan dimasukkan ke dalam mulut anda untuk membantu anda bernafas. Denyut jantung, pernafasan dan tekanan darah anda akan dipantau dengan teliti semasa anda tidak sedarkan diri.

Semasa operasi

Sebagai gambaran, berikut adalah langkah-langkah operasi yang akan anda lalui, bergantung pada jenis operasi.

Biopsi

Operasi biopsi untuk menentukan tahap barah kelenjar getah bening terbahagi kepada pelbagai jenis, tetapi yang paling biasa dilakukan adalah biopsi excisional dan incisional.

Dalam biopsi eksklusif, doktor akan membuang keseluruhan kelenjar getah bening yang terkena sel barah. Operasi dilakukan dengan membersihkan kawasan yang akan dikendalikan terlebih dahulu, kemudian pakar bedah akan mengeluarkan kelenjar getah bening anda untuk diperiksa di makmal.

Laparotomi Penerokaan

Prosedur pembedahan ini dikhaskan untuk pesakit limfoma yang mempunyai tumor atau sel barah di perutnya. Anestetik yang digunakan adalah anestesia umum.

Setelah kawasan perut dibersihkan, doktor akan membuat sayatan dan mengeluarkan tumor atau bahagian organ yang terkena barah.

Splenektomi

Splenektomi adalah pembedahan pembuangan limpa yang boleh disediakan untuk pesakit barah kelenjar getah bening.

Prosedur ini dijalankan dengan kaedah lubang kunci, di mana doktor hanya akan membuat sayatan kecil untuk menghilangkan limpa. Dalam prosesnya, doktor akan menggunakan peralatan pembedahan khas yang digunakan bersama dengan laparoskop (tiub kecil dengan kamera dan lampu suluh).

Selepas pembedahan

Tempoh pembedahan barah kelenjar getah bening akan bergantung pada kaedah pembedahan yang dilakukan. Biasanya, badan akan pulih dalam 4-6 minggu.

Setelah pembedahan selesai, beberapa tiub dan tiub masih akan melekat pada badan. Fungsinya adalah untuk mengeluarkan sisa cecair dari badan selepas pembedahan.

Anda mungkin tidak dapat bergerak secara normal selama beberapa hari. Biasanya, jururawat atau pekerja kesihatan yang lain akan membantu anda untuk kembali aktif secara beransur-ansur. Ini penting kerana dengan aktif akan mengelakkan pembekuan darah terbentuk selepas prosedur pembedahan.

Anda juga akan menerima arahan mengenai apa yang harus dimakan dan apa yang tidak boleh dimakan untuk mempercepat pemulihan anda.

Apakah risiko dan kesan sampingan pembedahan kanser kelenjar getah bening?

Seperti prosedur perubatan lain, pembedahan limfoma atau barah limfa juga membawa beberapa risiko dan kesan sampingan.

Segera pergi ke hospital jika gejala berikut berlaku selepas pembedahan:

 • Demam dengan menggigil
 • Pendarahan di kawasan pembedahan
 • Kesakitan dan kelembutan di kawasan pembedahan yang tidak reda dengan ubat penahan sakit
 • Susah bernafas
 • Sakit di kaki, tangan, perut, dan kepala
 • Kesukaran membuang air kecil
 • Kencing yang berwarna merah, keruh, atau berbau busuk
 • Cirit-birit atau sembelit yang tidak sembuh dalam 2 hari