Kesihatan kulit

Bahan Gincu: Dari Selamat Untuk Dielakkan

Gincu adalah alat solekan yang mesti dimiliki dan dibawa ke mana sahaja. Tanpa penampilan lipstik ke luar, rasanya penampilan anda kurang optimum. Ya, dengan sentuhan gincu di bibir, penampilan anda berubah menjadi lebih berwarna dan cantik. Tidak hairanlah, hampir semua peminat kosmetik menyukai lipstik dan mempunyai koleksi lipstik dengan pelbagai warna. Jadi, apa bahan gincu? Bahan apa yang mesti ada di gincu anda untuk bibir yang lebih sihat?

Tiga bahan asas yang terdapat dalam gincu

Hampir semua jenis gincu sebenarnya mengandungi tiga bahan asas, iaitu lilin, minyak, dan pigmen.

  • Lilin dalam gincu berfungsi memberikan bentuk dan tekstur gincu yang merebak di bibir anda. Jenis gincu matte mengandungi lebih banyak lilin. Supaya gincu jenis ini dapat menutupi keseluruhan warna bibir anda dan kelihatan bersama di bibir. Biasanya, jenis lilin yang terdapat dalam gincu adalah lilin lebah, lilin candelilla, atau camauba (yang lebih mahal).
  • Minyak Dalam gincu berfungsi memberikan kelembapan pada bibir. Selain itu, minyak juga berfungsi untuk mengubah ketumpatan gincu. Contoh kandungan minyak yang biasa terdapat dalam gincu ialah petrolatum, lanolin, mentega koko, 4 Baris Bahan Asli yang Berkesan untuk Menghilangkan Kedutan pada Wajah, minyak jarak, dan minyak mineral.
  • Pigmen adalah apa yang memberi warna pada gincu. Kandungan minyak yang kurang dalam lipstik menjadikan pigmen gincu lebih kaya dan lebih menyerlah. Oleh itu, warna gincu menjadi lebih tebal apabila gincu disapu pada bibir. Sementara itu, semakin banyak kandungan minyak di lipstik menjadikan warna gincu kurang tebal. Jadi, anda mungkin perlu menggunakan gincu berkali-kali ke bibir sehingga anda mendapat warna yang anda mahukan.

Baiklah, bagi anda yang mempunyai bibir kering, gincu dengan kandungan minyak lebih sesuai untuk anda, misalnya, jenis gincu belaka . Kandungan minyak yang tinggi dalam gincu dapat memberikan kelembapan pada bibir, jadi anda mengelakkan bibir kering dan pecah-pecah.

Sementara itu, jenis gincu matte, mungkin tidak sesuai untuk anda dengan bibir kering. Jenis gincu matte memang dikagumi oleh ramai wanita kerana warnanya lebih tebal. Namun, ia cenderung mengeringkan bibir anda kerana kandungan minyaknya kurang.

Bahan lipstik lain

Selain tiga bahan asas ini, gincu juga mengandungi wangian, pengawet, antioksidan, dan kadang-kadang logam berat. Walau bagaimanapun, kandungan ini tentu saja berbeza antara lipstik bergantung pada pengeluar yang membuat gincu.

1. Wangian

Wangian atau minyak wangi digunakan untuk menjadikan bau gincu lebih menarik, sehingga gincu tidak berbau tengik seperti minyak.

2. Pengawet

Pengawet digunakan untuk menjadikan gincu tahan lebih lama dan melindungi gincu dari pertumbuhan bakteria. Walau bagaimanapun, elakkan lipstik yang mengandungi paraben sebagai pengawet. Ini kerana paraben terbukti berbahaya bagi kesihatan anda.

Penyelidikan yang dilakukan oleh University of Reading di UK menunjukkan bahawa terdapat kepekatan paraben yang tinggi pada tumor payudara manusia. Sesungguhnya, parabens tidak secara langsung menyebabkan barah. Walau bagaimanapun, parabens boleh mengganggu pengeluaran hormon estrogen di dalam badan dan ini boleh mempengaruhi perkembangan barah payudara pada wanita.

3. Antioksidan

Kandungan antioksidan dalam gincu juga menjadikan lipstik tahan lebih lama dan sentiasa segar. Juga, antioksidan dapat membantu menyuburkan dan melembapkan bibir.

Biasanya, antioksidan diperoleh dari vitamin A, vitamin E, dan vitamin C yang ditambahkan ke gincu. Walau bagaimanapun, bagi anda yang hamil, anda harus mengelakkan lipstik yang mengandungi vitamin A. Ini kerana vitamin A dalam gincu boleh menimbulkan risiko berbahaya bagi wanita hamil dan janin mereka.

3. Logam

Logam juga banyak ditambahkan dalam gincu. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Health Perspectives menunjukkan bahawa banyak jenama lipstik dan lip bibir mengandungi pelbagai jenis logam. Contohnya aluminium, titanium, mangan, kromium, kadmium, kobalt, tembaga, dan nikel.

Aluminium digunakan untuk menjaga warna gincu agar tidak keluar dari garis bibir. Titanium oksida digunakan sebagai peluntur. Ini untuk menukar warna gincu merah menjadi merah jambu. Sementara itu, baki logam mungkin tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, seboleh mungkin elakkan gincu yang mengandungi plumbum (Pb). Plumbum terbukti menyebabkan barah sekiranya terkumpul banyak di dalam badan. Banyak negara melarang penggunaan plumbum dalam kosmetik, bukan hanya pada lipstik. Namun, ada baiknya anda memeriksa semula kandungan gincu sebelum membelinya. Mungkin masih ada pengeluar gincu yang menambah plumbum dalam produk mereka.