Kesihatan jantung

Kateter Venus Tengah: Prosedur, Keselamatan, dll. •

Definisi kateter vena pusat

Apa itu kateter vena tengah?

Kateter vena tengah (CVC) adalah penempatan tiub kecil (kateter) di saluran darah yang besar. Prosedur ini serupa dengan infus, tetapi untuk jangka masa yang lebih lama.

Di CVC, kateter dimasukkan ke dalam vena di lengan, leher, atau dada. Kemudian, kateter memanjang dari titik masuk ke urat pusat berhampiran jantung.

Mirip dengan infus, kateter diletakkan di vena tengah sebagai cara untuk menyampaikan ubat, cecair, atau darah secara langsung ke dalam badan. Bukan hanya itu, ia juga boleh menjadi kaedah bagi doktor untuk melakukan ujian perubatan dengan cepat. Walau bagaimanapun, tidak seperti infus, prosedur ini umumnya dilakukan pada pesakit yang akan menjalani rawatan jangka panjang.

Dengan penyisipan CVC, anda boleh bebas dari kerengsaan dan kesakitan akibat suntikan jarum berulang. Lebih-lebih lagi, tiub kecil ini boleh tinggal di urat selama berminggu-minggu, bulan, atau bahkan bertahun-tahun.

Kateter vena tengah (CVC) mempunyai pelbagai jenis. Berikut adalah beberapa jenis:

  • Kateter pusat yang disisipkan secara periferal (PICC)

PICC diletakkan di urat lengan atas. Jenis ini mudah dikeluarkan dan umumnya prosedurnya berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

  • Kateter terowong

Kateter terowong diletakkan di urat di dada atau leher dan kemudian disalurkan di bawah kulit, melalui prosedur pembedahan. Satu hujung kateter keluar melalui kulit, jadi doktor boleh memasukkan ubat atau cecair ke dalamnya. Kateter ini boleh bertahan hingga satu tahun atau lebih.

  • Pelabuhan yang ditanamkan

Pelabuhan yang ditanamkan sama seperti kateter terowong, tetapi diletakkan sepenuhnya di bawah kulit. Ubat tersebut diberikan dengan jarum yang dimasukkan melalui kulit ke dalam kateter. Spesies ini boleh bertahan selama beberapa bulan hingga bertahun-tahun.