Kesihatan mental

Pemikiran Negatif Hanya Boleh Membuat Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

Pemikiran negatif benar-benar dapat menguras tenaga dan fikiran anda sehingga anda tidak merasa selesa sepanjang hari. Semakin anda menyerah pada kekacauan pemikiran negatif, semakin kuat aura negatif. Dan tidak hanya buruk untuk kesihatan anda, pemikiran negatif yang terlalu banyak dapat merosakkan hubungan anda dengan orang di sekitar anda.

Oleh itu, mari mula mengubah tabiat buruk ini!

Hentikan pemikiran negatif dan mula berfikir positif

Berikut adalah 5 petua berguna untuk membantu dan mengatasi pemikiran negatif yang menjerat anda:

1. Persoalkan pemikiran

Apabila pemikiran negatif melanda dan cuba mula tumbuh di dalam fikiran anda, yang harus anda lakukan hanyalah mempertanyakan pemikiran: 'Perlukah saya menganggapnya serius?' Dan tentu saja, jawapannya akan selalu: 'Tidak, tidak, tenang saja sekali lagi! '

Kadang kala soalan ini membantu anda menyedari bahawa hanya kerana anda melakukan satu kesalahan kecil, itu tidak bermaksud anda melakukan kesalahan besar. Atau satu perkara buruk itu tidak bermaksud perkara akan bertambah buruk dan bertahan lama, melainkan anda menjadikan diri anda seorang yang optimis dan mengambil langkah kecil ke hadapan. Secara umum, soalan ini akan membuat anda menyedari realiti dan kembali seperti biasa.

2. Berhenti berfikir secara berlebihan

Untuk mengelakkan pemikiran negatif menjadi sumber tekanan yang hebat, anda mesti mempunyai keberanian untuk menghadapinya sejak awal. Anda boleh melakukan ini dengan mengemukakan soalan kepada diri sendiri seperti: 'Adakah perkara ini akan berlaku dalam 5 tahun? 5 minggu atau bahkan 5 hari? ’Jawapan untuk soalan ini pada kebiasaannya tidak dan anda baru mula berfikir terlalu banyak.

3. bolong

Bincangkan keadaan atau kongsi perasaan, fikiran anda dengan orang yang rapat dengan anda. Hanya beberapa minit ungkapan dapat membantu anda mencapai penyelesaian yang sama sekali baru.

4. Tenanglah

Apabila anda mula mempunyai pemikiran negatif, anda biasanya akan memikirkan sesuatu yang telah berlaku atau mungkin berlaku, kadang-kadang bahkan kedua-duanya. Penting untuk keluar dari khayalan ini dan menumpukan perhatian anda pada masa sekarang. Cuba kekal santai dan Biarkan ia mengalir, "apa yang telah berlaku, biarkanlah" dan anda akan mula dapat mengikis pemikiran negatif sedikit demi sedikit dan hati menjadi lebih santai.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengembalikan kesedaran anda ke saat ini:

  • Fokus pada pernafasan anda sahaja. Pastikan bahawa anda menyedut perut anda dan biarkan keluar melalui hidung anda. Dalam tempoh ini, ingatlah untuk memberi tumpuan hanya pada udara yang masuk dan keluar dari badan.
  • Perhatikan dunia di sekitar anda. Beristirahat selama 1 hingga 2 minit, keluarkan segalanya dari kepala anda dan fokus pada apa yang sedang berlaku di sekitar anda pada masa ini, hanya fokus pada orang-orang yang melintas di luar tingkap anda, suara dari jalan, bau, cahaya matahari. yang menghangatkan kulit anda.

5. Mulakan esok dengan membentuk suasana positif dari detik ini

Cara anda memulakan hari anda sering menetapkan mood untuk hari itu, dan suasana positif akan menjadikan anda lebih mudah untuk melakukan aktiviti seharian sehingga tiba masanya untuk kembali tidur.

Beberapa cara mudah untuk memulakan hari dengan cara positif adalah:

  • Peringatan mudah setelah anda bangun: ini mungkin beberapa petikan yang memberi inspirasi kepada anda. Atau mungkin, impian atau minat anda. Anda boleh menuliskannya atau menaipnya pada telefon pintar anda.
  • Dapatkan maklumat atau perbualan positif untuk mengalir ke dalam fikiran anda.
  • Dengarkan radio, baca bab buku yang memotivasi atau membuat anda tersenyum.
  • Lakukan perbualan yang menarik dan memotivasi dengan pasangan, saudara atau rakan sekerja anda.

Untuk menolong anda melepaskan kebiasaan berfikir negatif, mungkin peribahasa yang satu ini perlu diingat: "lebih baik menjadi optimis yang kadang-kadang salah daripada pesimis yang selalu benar."