Pemakanan

Pisang Hijau vs Pisang Kuning: Mana Yang Lebih Berkhasiat?

Siapa yang tidak tahu pisang? Ya, rasa manisnya sah dari buah kuning yang mempunyai nama Latin Musa paradaisica ini sangat asing di lidah orang Indonesia. Tidak ada keraguan tentang manfaat kesihatannya. Oleh itu, kebanyakan orang cenderung membeli pisang yang berwarna kuning terang kerana mereka berpendapat bahawa pisang masak pasti lebih berkhasiat. Tetapi tahukah anda, ternyata pisang hijau, alias pisang yang tidak terlalu masak, juga tidak kurang berkhasiat?

Kupas dengan teliti, berbeza khasiat pisang hijau dan pisang kuning

1. Jenis dan kandungan gula

Pisang hijau (tidak boleh dikelirukan dengan ais pisang hijau kuliner dari Makassar, ya!) Rasanya lebih hambar, bahkan pahit dan masam, daripada pisang kuning. Ini kerana pisang yang belum masak mengandungi gula lebih sedikit daripada pisang masak.

Namun, itu tidak bermaksud pisang hijau sama sekali tidak mengandungi gula. Gula dalam pisang hijau disimpan dalam bentuk pati tahan. Tahan pati adalah sejenis karbohidrat yang tidak dapat dipecah oleh enzim pencernaan sehingga tidak dapat dihancurkan. Setiap 100 gram pisang yang belum matang (yang masih hijau) mengandungi pati tahan 8.5, sementara pisang kuning hanya mengandungi sekitar 1.223 pati tahan.

Semakin tahan kanji makanan, semakin sedikit kalori yang dikandungnya. Tidak hanya itu.Laporan dari British Journal of Nutrition, pengambilan pati tahan boleh membantu anda merasa kenyang lebih lama, menurunkan gula darah, dan memastikan sistem pencernaan anda sihat.

Sementara itu, gula dalam pisang kuning disimpan dalam bentuk sederhana seperti sukrosa, fruktosa, dan glukosa. Gula sederhana mudah dipecahkan oleh badan sehingga mudah menaikkan gula darah. Oleh itu, penghidap diabetes sebenarnya tidak disarankan untuk makan pisang kuning terlalu banyak kerana kandungan gula cukup tinggi.

2. Kandungan lemak

Pisang masak mengandungi sedikit lemak (lemak tak jenuh tunggal /lemak tak jenuh mono dan lemak tak jenuh ganda /lemak tak jenuh ganda).

Kedua-dua jenis lemak adalah lemak sihat yang mengekalkan tahap kolesterol HDL yang baik sambil menurunkan kadar kolesterol LDL buruk, sehingga menurunkan risiko penyakit jantung. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa kedua lemak baik ini berguna untuk mengawal kadar insulin dan kadar gula dalam darah yang akan mengurangkan risiko diabetes mellitus jenis 2.

Jumlah lemak baik dalam pisang kuning sangat kecil, hanya kira-kira 0.1 gram. Walau bagaimanapun, pisang hijau sama sekali tidak mengandungi lemak. Sepertinya pisang masak sedikit lebih unggul daripada pisang mentah dalam hal ini.

3. Kandungan antioksidan

Di dalam tubuh manusia, terdapat banyak radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang dapat merosakkan sel tubuh dan menyebabkan penyakit.

Pisang adalah salah satu sumber makanan yang tinggi antioksidan yang dapat melawan kesan berbahaya akibat radikal bebas. Tetapi jika anda ingin mendapatkan pengambilan antioksidan dari pisang, anda harus memilih yang matang, ya! Pisang hijau mengandungi antioksidan kurang daripada pisang kuning.

4. Vitamin

Pisang mengandungi beberapa jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Ini termasuk vitamin A, B1, B2, B3, dan vitamin C. Penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan vitamin ini relatif sama, baik dalam pisang kuning dan hijau.

5. Mikronutrien lain

Mikronutrien memainkan peranan penting dalam proses pembentukan hormon dan sistem imun. Pisang mempunyai beberapa jenis mikronutrien ini, termasuk magnesium, zink (zink), dan mangan.

Menariknya, tahap sebilangan mikronutrien ini berubah mengikut tahap kematangan pisang. Semakin "umur" pisang masak, kadar magnesium akan menurun. Walau bagaimanapun, kandungan zink dan mangan sebenarnya lebih banyak pada pisang kuning daripada pisang hijau.

Nah, sekarang sudah jelas perbezaan kandungan nutrien kedua jenis pisang itu? Walaupun semua zat ini diperlukan oleh tubuh, anda masih perlu memperhatikan komposisi pelbagai unsur dalam pisang, terutama bagi anda yang mempunyai penyakit seperti diabetes.