Diabetes

Ujian Gula Darah Puasa (Glukosa Darah Puasa) |

Penting untuk memeriksa gula darah untuk menentukan tahap glukosa dalam darah. Terdapat beberapa jenis ujian gula darah, salah satunya adalah ujian gula darah puasa.

Definisi ujian gula darah puasa (PDB)

Ujian gula darah puasa adalah ujian yang akan menunjukkan tahap gula dalam darah ketika tubuh tidak mempunyai bekalan glukosa dari makanan.

Hasil ujian dapat menentukan sama ada tahap gula darah anda normal atau tinggi (hiperglikemia). Anda perlu tahu, ujian gula darah bertujuan untuk mengukur tahap glukosa dalam darah.

Glukosa adalah sejenis gula sederhana yang berfungsi sebagai sumber tenaga utama badan. Tubuh anda mendapatkannya dengan memproses karbohidrat dari makanan.

Terdapat beberapa jenis ujian gula darah, salah satunya adalah ujian gula darah puasa (glukosa darah puasa / PDB) yang menunjukkan kadar gula darah setelah tidak makan dan minum sekurang-kurangnya lapan jam.

Tahap gula dalam badan anda diatur oleh hormon insulin yang berasal dari pankreas. Selepas anda makan atau minum, kadar gula dalam darah akan meningkat.

Pankreas kemudian bertindak balas dengan melepaskan insulin ke dalam aliran darah. Hormon ini mengubah glukosa darah menjadi simpanan tenaga (glikogen) yang tersimpan di hati dan otot.

Setelah badan kekurangan glukosa, glikogen akan berubah menjadi glukosa sehingga anda mendapat sumber tenaga.

Tujuan ujian gula darah

Ujian gula darah secara amnya dilakukan oleh penderita diabetes jenis 1 dan jenis 2, serta diabetes kehamilan. Walau bagaimanapun, doktor juga akan mengesyorkan pemeriksaan ini untuk orang yang berisiko menghidap diabetes atau mengalami gejala.

Melancarkan Klinik Mayo, Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan ujian gula darah puasa (PDB) dan ujian gula darah sementara (GDS) untuk orang yang mempunyai kriteria berikut.

  • Lebih dari 45 tahun dengan catatan jika hasilnya normal, orang tersebut perlu menjalani ujian semula setiap tiga tahun.
  • Mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih daripada 23 ( berat badan berlebihan ), terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko lain, seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan riwayat keluarga diabetes.
  • Sekiranya anda telah didiagnosis dengan prediabetes, anda harus menjalani ujian sekali setahun.
  • Wanita hamil dengan diabetes kehamilan.

Sementara itu, tanda-tanda dan gejala diabetes yang perlu anda periksa lebih lanjut merangkumi:

  • kencing lebih kerap daripada biasa,
  • penglihatan kabur,
  • kekeliruan dan ucapan yang tidak jelas,
  • pengsan, dan
  • sawan (buat pertama kalinya).

Pencegahan dan amaran

Pesakit diabetes juga sering mengalami glukosa dalam air kencing. Sekiranya air kencing anda mengandungi kadar glukosa yang tinggi, ini bermakna tahap glukosa darah anda juga akan lebih tinggi daripada biasa.

Dalam kes ini, ujian glukosa air kencing tidak dapat mendiagnosis atau memantau diabetes. Sekiranya anda menghidap diabetes, anda boleh mengukur kadar glukosa darah anda di rumah.

Persiapan sebelum menjalani ujian gula darah puasa

Pemeriksaan ini menunjukkan tahap gula dalam darah dalam keadaan berpuasa.

Oleh itu, anda harus berhenti makan dan minum makanan padat kalori sekurang-kurangnya lapan jam sebelum mengambil sampel darah anda.

Sekiranya anda menghidap diabetes, doktor mungkin meminta anda menunggu sebentar sebelum anda boleh mengambil ubat anda atau mengambil insulin pada waktu pagi.

Ubat diabetes oral atau insulin yang biasanya anda ambil sebelum atau sesudah sarapan, harus ditunda sehingga anda menjalani ujian darah.

Ubat ini boleh digunakan semula selepas ujian darah.

Prosedur ujian gula darah puasa

Ujian ini bermula dengan mengambil sampel darah. Seorang doktor akan membungkus tali pinggang elastik di lengan atas untuk menghentikan aliran darah.

Saluran darah di bawah gegelung akan melebar dan memudahkan jarum memasuki kapal. Selepas itu, kawasan kulit yang akan disuntik akan dibersihkan dengan alkohol.

Kemudian, pegawai perubatan akan menyuntik jarum ke dalam urat. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menyuntik lebih dari satu jarum.

Kakitangan perubatan akan mengumpulkan sampel darah anda ke dalam tiub kecil yang disambungkan ke jarum. Setelah sampel darah mencukupi, dia akan mengeluarkan jarum dan melepaskannya dari lengan anda.

Untuk mengelakkan pendarahan, pegawai perubatan kemudian meletakkan kain kasa atau kapas di kawasan kulit yang disuntik. Akhirnya, dia akan menutup kawasan itu dengan pita kecil.

Ujian glukosa darah puasa sangat singkat dan anda boleh pulang pada hari yang sama.

Perkara setelah menjalani prosedur ujian

Anda boleh menanggalkan pembalut dan kapas dari tempat suntikan selepas 20-30 minit. Pesakit biasanya mendapat keputusan ujian pada hari yang sama.

Anda mungkin juga dapat berjumpa doktor dengan segera setelah mengetahui keputusan ujian.

Hasil ujian gula darah puasa

Julat normal untuk ujian gula darah puasa adalah panduan sahaja. Setiap makmal atau hospital mungkin mempunyai julat nilai yang berbeza.

Hasil ujian akan mengikuti julat nilai normal dari makmal tempat anda menjalankan ujian. Berikut adalah keputusan ujian yang mungkin anda dapat.

1. Biasa

Hasil pemeriksaan tahap glukosa darah puasa normal berkisar antara 70-100 miligram per desiliter (mg / dL).

2. Prediabetes

Tahap gula darah puasa 100-125 mg / dL menunjukkan prediabetes, yang bermaksud anda tidak menghidap diabetes.

Namun, anda berisiko lebih besar terkena diabetes di kemudian hari jika anda tidak membuat peningkatan gaya hidup dan diet.

3. Diabetes

Tahap KDNK 126 mg / dL atau lebih menunjukkan anda menghidap diabetes. Anda dapat mengawal diabetes dengan berkesan sekiranya penyakit ini dikesan lebih awal.

Rujuk hasil ujian ini dengan doktor anda, agar anda mendapat rawatan yang tepat untuk mencegah komplikasi diabetes.

Ujian gula darah puasa adalah salah satu ujian utama untuk mendiagnosis diabetes.

Sekiranya keputusan ujian anda menunjukkan prediabetes atau diabetes, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌