Kesihatan wanita

Kepentingan Wanita Menuju Pakar Sakit Puan Walaupun Tidak Mengandung

Untuk menjaga kesihatan seksual dan pembiakan yang baik, akan ada waktunya dalam kehidupan setiap wanita muda untuk mula mengunjungi pakar obstetrik untuk pemeriksaan tahunan, walaupun dia tidak hamil.

Pemikiran untuk mengunjungi pakar obstetrik, terutamanya untuk pertama kalinya, mungkin merasa sedikit tidak selesa bagi sesetengah wanita kerana doktor dapat melihat bahagian paling peribadi di badan anda, atau kerana anda enggan membincangkan masalah intim. Tapi jangan risau. Menjadi tugas doktor untuk membuat anda merasa selesa untuk membicarakan perkara-perkara yang telah dianggap tabu.

Berikut adalah garis panduan mengenai persiapan dan apa yang berlaku semasa temu janji dengan pakar sakit puan pilihan anda untuk meredakan kebimbangan anda.

Bilakah untuk membuat janji temu dengan pakar sakit puan?

Tidak perlu ada alasan yang konkrit untuk mula mengunjungi pakar sakit puan. Kongres Amerika Ahli Obstetrik dan Pakar Sakit Puan (ACOG) mengesyorkan agar wanita menjadualkan janji temu pertama ketika mereka berumur 13-15 tahun, atau pada usia ketika anda menjadi aktif secara seksual.

Sebab lain untuk mengunjungi pakar sakit puan termasuk mendapatkan rawatan untuk tempoh yang menyakitkan dan / atau tidak teratur, jangkitan faraj, merancang kawalan kelahiran, diperiksa untuk jangkitan kelamin (STI), untuk saringan kemungkinan barah. Sekiranya ada sebab khusus untuk janji temu anda, beritahu mereka.

Semasa menjadualkan janji temu anda, beritahu penyambut tetamu atau jururawat bahawa ini adalah lawatan pertama anda, dan melainkan jika itu adalah lawatan kecemasan, cubalah menjadualkan lawatan ketika anda tidak dalam tempoh anda.

Catatan: Anda tidak perlu mencukur atau mengeringkan rambut kemaluan anda sebelum berjumpa doktor, pastikan anda mandi dan membilas faraj anda dengan bersih - tetapi jangan melakukan pemutihan vagina.

Apa yang berlaku di bilik perundingan dengan pakar obstetrik

Temujanji pertama dengan pakar sakit puan biasanya bermula dengan pemeriksaan kesihatan umum, seperti mengukur tinggi dan berat badan, dan memeriksa tekanan darah. Selepas itu doktor anda akan menyelami sejarah perubatan anda dengan lebih mendalam.

Anda harus bersikap jujur ​​dalam membincangkan perubahan terkini kesihatan anda dan hari pertama dalam tempoh terakhir anda, seperti apa kitaran haid anda, sejarah perubatan keluarga anda, gaya hidup anda, ketika anda pertama kali mendapat haid, dan ketika anda mula menjadi aktif secara seksual; termasuk aktiviti seksual, bilangan pasangan seksual yang anda ada (semasa dan sebelumnya), sama ada mereka lelaki atau perempuan - semuanya normal.

Bagi seorang gadis remaja atau yang tidak aktif secara seksual, lawatan ke pakar sakit puan secara amnya akan berhenti di sini, kecuali jika dia mempunyai masalah khusus yang memerlukan pemeriksaan lebih lanjut; iaitu pemeriksaan fizikal.

Apa yang berlaku semasa pemeriksaan fizikal oleh pakar sakit puan

Setelah semua maklumat diperoleh, jururawat akan membawa anda ke bilik peperiksaan dan meminta anda menanggalkan pakaian sepenuhnya. Anda akan diberi gaun yang memiliki akses terbuka di depan, dan selimut untuk menutup pangkuan anda. Kemudian, anda akan diminta untuk berbaring dan meletakkan kaki anda di sandaran kaki (juga disebut "sanggur").

Sekiranya anda mempunyai masalah atau jika anda aktif secara seksual, doktor anda boleh memerintahkan tiga ujian berikut:

1. Pemeriksaan fizikal asas

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh, mulai dari memeriksa leher untuk kemungkinan kelainan tiroid; pemeriksaan payudara, termasuk mencari kelembutan, benjolan, keputihan, dan perubahan kulit; dan pemeriksaan bahagian luar faraj anda untuk perubahan warna kulit, luka, benjolan, atau keputihan yang luar biasa. Sekiranya anda mempunyai soalan khusus, anda boleh meminta cermin dan menunjukkan kepada doktor mana sahaja bidang yang anda minati. Kemudian pemeriksaan fizikal akan beralih ke ujian pelvis.

2. Pemeriksaan pelvis

Semasa pemeriksaan pelvis, doktor anda akan memasukkan satu atau dua jari ke dalam faraj anda sambil meletakkan satu tangan di perut anda, di kawasan kemaluan, untuk merasakan organ dalaman. Doktor juga boleh menggunakan spekulum untuk membuka dan menahan dinding vagina untuk melihat serviks. Sekiranya ujian pelvis anda merangkumi Pap smear (hanya untuk wanita 21 tahun ke atas), doktor anda akan mengumpulkan sampel sel serviks anda sebelum mengeluarkan spekulum. Sampel ini akan digunakan untuk menguji barah serviks dan jenis jangkitan tertentu. Pap smear boleh menjadi sedikit tidak selesa.

Semasa ujian pelvis, anda mungkin merasakan sedikit tekanan, yang sedikit tidak selesa dan boleh menyebabkan cahaya kemudian - ini normal. Dinding faraj lembut dan boleh meregang untuk menampung sesuatu yang besar seperti bayi, jadi tidak semestinya menyakitkan. Sekiranya anda aktif secara seksual, doktor anda juga boleh menguji anda untuk penyakit kelamin (PMS) seperti gonorea, klamidia, sifilis, dan HIV. Untuk menguji STD, doktor anda akan mengambil sampel tisu dan / atau melakukan ujian darah semasa pemeriksaan pelvis.

3. Pemeriksaan dua kali ganda

Setelah spekulum dikeluarkan, doktor akan melihat ukuran rahim anda untuk memeriksa kesakitan ketika leher rahim anda digerakkan, merasakan ovari dan saluran tuba dari luar badan anda untuk memeriksa keabnormalan di kawasan pelvis. Bahagian ujian fizikal ini dilakukan secara manual, dengan doktor menggunakan jari sarung tangan yang dilincirkan dan memberi tekanan dari sebelah tangan ke perut anda. Pemeriksaan rektum juga boleh dilakukan. Ini akan melibatkan pakar obstetrik memasukkan jari sarung tangan ke rektum anda untuk mencari gejala yang mencurigakan.

Apa yang perlu ditanyakan kepada pakar sakit puan semasa rundingan?

Pemeriksaan ginekologi hanya memakan masa sekitar 20 minit. Oleh itu, lebih baik jika anda bersiap sedia dengan senarai soalan khusus yang ingin anda bincangkan, dan tidak ada soalan yang tidak sesuai; mulai dari masalah haid hingga seks, orgasme, kesuburan dan kehamilan, risiko penyakit kelamin hingga pengguguran.

Penting untuk tidak meninggalkan pejabat doktor tanpa mendedahkan sesuatu yang penting yang boleh mempengaruhi jenis ujian yang harus dia lalui. Ingat, doktor tidak ada untuk menilai anda; satu-satunya tujuan mereka adalah untuk merawat anda dengan cara yang terbaik untuk badan anda.

Dr Sara Mornar, pakar obstetrik dari Texas, seperti yang dilaporkan oleh Medical Daily, menasihati pesakit untuk bertanya kepada doktor mereka soalan berikut:

  • Mengapa Pap smear diperlukan, dan berapa kerap saya memerlukannya?
  • Bilakah saya memerlukan mamogram?
  • Bagaimana untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin?
  • Apa itu HPV, dan adakah saya memerlukan vaksin HPV?

Selepas lawatan pertama mereka, wanita berusia 21-29 tahun harus kerap berkunjung ke pakar obstetrik mereka sekurang-kurangnya sekali setahun untuk mendapatkan smear Pap. Mereka yang berumur 30-64 tahun biasanya mesti mengunjungi mamogram setiap dua tahun. Walau bagaimanapun, doktor hari ini mengetahui lebih banyak mengenai HPV dan hubungannya dengan hasil Pap smear yang tidak normal. Mereka memahami bahawa wanita muda hari ini tidak mempunyai risiko HPV yang sama dengan generasi wanita sebelumnya, jadi garis panduan untuk usia lawatan susulan anda akan lebih fleksibel.

Selepas semua pemeriksaan fizikal dan perundingan, anda telah berjaya lulus pemeriksaan ginekologi pertama anda. Tetapi jika ada titik semasa lawatan doktor di mana anda tidak selesa, anda mempunyai hak dan harus meminta untuk menamatkan konsultasi. Anda mengawal badan dan penjagaan kesihatan anda sendiri.

BACA JUGA:

  • Titik Darah Muncul Ketika Tidak Menstruasi: Sekiranya Anda Bimbang?
  • Adakah benar membesarkan kucing menyukarkan anda hamil?
  • Apa Yang Terjadi Ketika Kita Mendapat AIDS