Pemakanan

Apakah Perbezaan Antara Makanan Protein Haiwan dan Protein Tumbuhan?

Protein adalah nutrien yang sangat penting untuk memperbaiki sel-sel badan yang rosak. Khusus untuk kanak-kanak, protein adalah nutrien yang mesti dipenuhi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Mungkin anda sudah tahu bahawa ada dua sumber protein yang biasanya dimakan, iaitu protein haiwan dan protein sayuran. Walaupun kedua-duanya adalah protein, apa perbezaan antara keduanya? Lihat perbezaan antara protein haiwan dan protein sayuran di bawah.

Perbezaan antara protein haiwan dan protein sayuran

1. Mempunyai kandungan asid amino yang berbeza

Asid amino adalah struktur protein terkecil yang akan diserap dalam badan. Pada dasarnya terdapat 20 jenis asid amino yang digunakan dalam tubuh manusia.

Terdapat jenis asid amino penting, dan juga asid amino tidak penting. Jenis asid amino penting tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri, jadi sangat bergantung pada makanan yang masuk ke dalam badan. Walaupun jenis asid amino tidak penting ini dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri, jadi ia tidak perlu diperoleh dari luar.

Untuk hasil yang optimum, tubuh memerlukan semua jenis asid amino ini. Protein haiwan seperti daging, ikan, unggas, telur, susu dan produknya mengandungi jenis asid amino penting yang lebih lengkap daripada protein sayuran.

Sebaliknya, makanan protein tumbuhan seperti kacang, termasuk tahu dan tempe, tidak mempunyai jenis asid amino lengkap seperti protein haiwan, kecuali protein sayuran dari kacang soya.

Beberapa sumber mengatakan bahawa protein dari kacang soya cukup lengkap. Walau bagaimanapun, terdapat dua jenis asid amino penting yang hanya terdapat dalam kacang soya dalam jumlah kecil, jadi walaupun lengkap, ia tidak dapat dibandingkan dengan protein haiwan.

2. Sumber protein haiwan mempunyai lebih banyak vitamin dan mineral

Sumber protein haiwan cenderung mempunyai mikronutrien lebih tinggi daripada sumber protein tumbuhan. Sumber nutrien termasuk:

  • Vitamin B12: Vitamin B12 terutama terdapat pada produk ikan, daging, unggas dan tenusu. Orang yang tidak makan makanan haiwan biasanya kekurangan nutrien ini.
  • Vitamin D: Vitamin D terdapat pada ikan berlemak, telur, dan produk tenusu. Sebilangan tumbuhan mungkin mengandungi vitamin D, tetapi jenis vitamin D pada haiwan lebih mudah diserap oleh tubuh, sehingga lebih mudah digunakan.
  • DHA (asid deocosahexaenoic): adalah asid lemak omega 3 yang terdapat pada ikan berlemak. DHA sangat penting untuk kesihatan otak. Malangnya, DHA sukar diperoleh dari sumber tanaman.
  • Besi jenis heme: Besi jenis ini kebanyakan terdapat pada daging, terutama daging merah. Besi heme jenis ini lebih mudah diserap oleh tubuh daripada jenis besi lain, iaitu besi bukan heme yang terdapat dalam makanan tumbuhan seperti bayam.
  • Zink: Zink juga banyak terdapat dalam protein haiwan seperti daging lembu atau domba.

3. Protein sayur tidak mengandungi kolesterol dan asid lemak jenuh

Walaupun sumber protein haiwan kelihatan lebih lengkap dengan nutrien, tetapi anda mesti berhati-hati untuk memakannya. Sebabnya, kebanyakan sumber protein haiwan mengandungi kolesterol dan asid lemak tepu.

Ini berbeza dengan protein sayuran. Protein sayur tidak mengandungi kolesterol atau asid lemak jenuh. Makan protein tumbuhan sebenarnya dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah.

Kolesterol tinggi dalam protein haiwan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan saluran darah, barah, obesiti, dan diabetes mellitus.

Dilaporkan di halaman Majlis Sains dan Kesihatan Amerika, ternyata terdapat hubungan antara penggunaan daging merah, terutama dalam bentuk olahan seperti sosej dan sebagainya, dengan penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung, strok, dan malah barah.

Itulah sebabnya, anda masih harus berhati-hati ketika mengambil protein haiwan, dan lebih baik mengganti pengambilan terlalu banyak dengan protein tumbuhan.

Walaupun protein tumbuhan tidak mengandungi kolesterol dan asid lemak jenuh, anda juga perlu berhati-hati dengan cara prosesnya. Jangan biarkan pemprosesan sumber tumbuhan menjadikan makanan anda dipenuhi dengan asid lemak tepu.

4. Protein sayur membantu menurunkan berat badan

Makan makanan yang tinggi protein tumbuhan seperti yang dilakukan oleh vegetarian, ternyata memberikan banyak faedah. Penyelidikan menunjukkan bahawa vegetarian cenderung kurang berat badan dan mempunyai tahap tekanan darah yang lebih rendah.

Satu lagi kajian dalam JAMA Internal Medicine 2016, menunjukkan bahawa dari hasil perbandingan setiap kelompok dalam penelitian ini, kelompok orang yang menggunakan protein tumbuhan memiliki berat badan yang lebih rendah daripada sekumpulan orang yang menggunakan protein hewani.

Makanan protein berasaskan tumbuhan dapat membantu mengawal berat badan. Kerana pengambilan protein sayuran dapat menyebabkan rasa kenyang lebih cepat yang akan bertahan lebih lama, jadi ini sangat baik untuk mengatur jumlah makanan yang dimakan dan mencegah kenaikan berat badan.

Walaupun mempunyai kebaikan dan keburukan, anda tetap harus mengambil kedua-duanya dalam jumlah yang disyorkan. Jangan terlalu banyak atau terlalu sedikit. Sekiranya memang anda keliru untuk membahagikan bahagian sumber makanan protein haiwan dengan protein sayuran, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan.