Kesihatan

Mengapa Kita Sering Sakit Semasa Musim Peralihan? •

Musim peralihan adalah musim peralihan dari satu musim ke musim yang lain, biasanya berlaku dari bulan Mac hingga April (yang merupakan tempoh peralihan dari musim hujan ke musim kemarau) dan dari Oktober hingga Disember (peralihan dari musim hujan ke musim kemarau ). Musim peralihan ditandai dengan angin kencang, hujan yang tiba-tiba datang dalam waktu yang singkat, angin puting beliung, udara panas, dan arah angin yang tidak teratur.

Musim peralihan juga dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit seperti asma, sakit kepala, selesema, dan sakit sendi. Bagaimana perubahan iklim boleh menyebabkan penyakit ini?

Asma

Serangan asma berlaku kerana saluran udara menjadi radang. Apabila suhu persekitaran rendah, udara sejuk yang memasuki saluran udara juga menjadi lebih sejuk. Saluran udara akan bertindak balas terhadap udara sejuk ini dan menjadi radang. Ini diperburuk terutamanya jika anda melakukan aktiviti atau bersenam yang berat di tempat terbuka. Pertukaran udara yang cepat ketika anda mengalami kesukaran menyebabkan udara tidak dipanaskan terlebih dahulu, meningkatkan risiko keradangan yang disebabkan oleh udara sejuk. Dan jika salah satu pencetus kemalangan asma anda adalah debunga, angin kencang, dan ribut yang sering berlaku semasa musim peralihan, ini boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal Allergy, menyatakan bahawa angin, terutama ketika ribut, dapat membawa serbuk sari yang ada di tanah, menyebabkan banyak penderita asma mendapatkan rawatan untuk serangan asma.

Sakit kepala

Selama musim peralihan, penurunan tekanan udara, peningkatan kelembapan yang tajam, atau penurunan suhu udara secara tiba-tiba dapat memicu sakit kepala, terutama migrain. Menurut tinjauan yang dilakukan terhadap penderita migrain di Amerika, 53% dari mereka menyatakan bahawa salah satu pencetus migrain mereka adalah perubahan cuaca.

Selain itu, cuaca sejuk atau cahaya matahari yang terlalu panas juga boleh mencetuskan ketidakstabilan komponen kimia di otak yang mencetuskan sakit kepala. Cuaca yang terlalu sejuk juga dapat membuat saluran darah menyempit sehingga menyekat bekalan darah ke otak.

Selesema atau sejuk

Penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik di Universiti Yale menyatakan bahawa walaupun sedikit penurunan suhu dapat membuat virus penyebab selesema membiak dengan lebih cepat. Selain itu, udara sejuk juga mencetuskan perubahan dalam sistem imun. Molekul yang berfungsi untuk mengesan virus dalam sel dan memberi perintah kepada sel untuk melawan virus menjadi kurang sensitif pada suhu sejuk.

Udara sejuk juga dapat menghambat kerja protein khas dalam tubuh yang berfungsi mematikan gen yang berasal dari virus, menghambat penyebaran virus dan membunuh sel yang telah dijangkiti virus.

Apabila virus selesema telah memasuki sel-sel di kawasan tersebut fossa hidung (kawasan sambungan lubang hidung yang terletak di tengah muka), udara sejuk yang anda hirup dapat memicu virus ini membiak dan menyebabkan sistem ketahanan badan tidak berfungsi dengan optimum.

Sekiranya udara sejuk mempengaruhi percambahan virus dan sistem kekebalan tubuh, selesema yang berlaku ketika udara berubah dari sejuk menjadi panas lebih banyak disebabkan oleh perubahan tingkah laku. Seperti yang dipetik dari Kesihatan Wanita, menurut Marc I. Leavey, a doktor penjagaan primer dari Mercy Medical Center Lutherville Personal Physicians, apabila cuaca berubah dari cuaca sejuk ke cuaca lebih panas, orang cenderung keluar, berjalan-jalan, dan berkumpul bersama. Apabila banyak orang berkumpul, penyebaran penyakit menjadi lebih mudah.

Sakit sendi

Walaupun belum terbukti, penurunan tekanan udara disyaki menyebabkan sakit sendi. Anda dapat membayangkan tisu di sekitar sendi anda seperti belon. Tekanan udara yang normal akan mengelakkan belon tidak mengembang. Tetapi tekanan udara yang rendah dapat menyebabkan belon tidak menahan sehingga akhirnya belon atau tisu di sekitar sendi anda akan mengembang, dan inilah yang menyebabkan sakit sendi.

Petua sihat semasa musim peralihan

  • Bawa jaket atau jas hujan: salah satu ciri musim peralihan adalah perubahan cuaca yang melampau yang boleh berlaku pada hari yang sama. Cuaca sangat cerah ketika anda meninggalkan rumah, tetapi tidak lama akan hujan lebat. Jangan lupa membawa jaket atau jas hujan walaupun cuaca tidak mendung.
  • Memenuhi keperluan pengambilan harian anda: jika keperluan pemakanan harian anda dipenuhi, sistem imun anda juga dapat berfungsi dengan optimum untuk melawan penyakit yang masuk.
  • Pengambilan vitamin yang mencukupi: walaupun semua vitamin sama pentingnya untuk tubuh, tetapi salah satu vitamin yang berfungsi untuk menjaga sistem kekebalan tubuh adalah vitamin C. Dengan mendapatkan cukup vitamin C, sistem kekebalan tubuh anda dapat berfungsi secara optimum untuk melawan pelbagai penyakit. Anda boleh mendapatkan vitamin ini secara semula jadi dalam sayur-sayuran dan buah-buahan seperti brokoli, jeruk, betik, dan mangga.

BACA JUGA:

  • Dua Vitamin Yang Membuat Batal Selsema Mendekati
  • Mengatasi dan Mencegah Kekambuhan Asma akibat Tekanan
  • Petua Meredakan Sakit Kepala Tanpa Ubat