Kehamilan

7 Petua untuk Selamat Menyiapkan Bayi, Bulan Madu Kedua Semasa Mengandung

Pernahkah anda melihat gambar pasangan di media sosial yang bercuti semasa mengandung? Ia adalah babymoon , masa untuk pasangan menikmati masa bersama sebelum bayi dilahirkan. Babymoon mempunyai faedah untuk wanita hamil dan pasangan, anda tahu. Apa faedahnya babymoon dan bilakah masa terbaik untuk percutian sebelum bayi dilahirkan?

Kebaikan babymoon untuk wanita hamil

bulan bayi boleh dikatakan masa 'terakhir' untuk anda dan pasangan menikmati masa bersama sebelum bayi dilahirkan. Bercuti dengan pasangan semasa hamil mempunyai faedah berikut.

  • Mengeratkan hubungan antara anda dan pasangan.
  • Meredakan tekanan semasa hamil.
  • Menjadikan ibu hamil lebih banyak berehat.

Semasa bayi dilahirkan, anda mungkin lebih sukar untuk berada dekat dengan pasangan anda kerana anda akan lebih menumpukan perhatian kepada anak.

bulan bayi adalah masa yang tepat untuk meningkatkan keakraban dengan pasangan anda. Nikmati masa bersendirian sebelum si kecil datang antara anda dan pasangan.

Bilakah wanita hamil boleh mengandung bayi?

Masa terbaik untuk menempuh jarak jauh semasa mengandung adalah pada trimester kedua.

Menurut American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG), masa paling selamat untuk bercuti ketika hamil adalah pada usia kehamilan 14-28 minggu.

Pada masa ini, anda mungkin lebih selesa menempuh jarak jauh berbanding pada trimester pertama.

Pada 14-28 minggu kehamilan, anda tidak akan lagi merasa sakit pagi yang sering mengganggu aktiviti harian.

Elakkan babymoon atau melancong memasuki trimester ketiga. Semakin besar ukuran janin dalam rahim, keadaan ibu hamil akan lebih mudah letih.

Di samping itu, usia kehamilan 29-37 minggu adalah masa yang mudah dilahirkan untuk melahirkan. Sudah tentu, tidak akan selesa jika anda bersalin dalam perjalanan.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa babymoon

Walaupun percutian semasa kehamilan bermanfaat, anda masih perlu memperhatikan beberapa perkara sebelum anda pergi agar kehamilan anda tetap sihat. Ada apa-apa?

1. Rujuk doktor terlebih dahulu

Ini sangat penting. Doktor pasti akan mempertimbangkan keadaan kehamilan anda, sama ada mungkin untuk menempuh jarak jauh atau tidak.

Dengan cara itu, anda dapat menikmati masa percutian anda dengan baik, tidak mengganggu diri anda atau pasangan anda.

2. Pilih destinasi yang tidak terlalu jauh

Apabila anda memutuskan untuk melancong Semasa anda hamil, anda pasti telah menentukan tujuan atau tujuan anda.

Memandangkan keadaan anda hamil, ada baiknya anda memilih tempat yang berdekatan. Contohnya, destinasi domestik yang mudah diakses dari tempat anda tinggal.

Babymoon di bandar yang lebih dekat akan menjadikan anda lebih selesa semasa perjalanan.

Destinasi yang terlalu jauh membuat anda duduk lama di kapal terbang, kereta api, kereta, atau kapal semasa mengandung dan tidak akan selesa.

Sekiranya anda ingin melancong ke luar negara, cubalah berjumpa dengan doktor anda sama ada anda perlu mendapat vaksin sebelum pergi atau tidak.

3. Catatkan nombor hubungan hospital terdekat

Setelah menentukan tempat yang ingin anda lawati, cari hospital atau pakar obstetrik terdekat di sana.

Tuliskan nama, alamat, dan nombor telefon hospital. Oleh itu, jika berlaku sesuatu yang tidak dijangka semasa bercuti, anda sudah tahu ke mana hendak pergi untuk berunding.

4. Regangan semasa dalam perjalanan

Perjalanan masa babymoon tentu memenatkan kerana anda mesti duduk lama.

Semasa anda dalam perjalanan dengan kereta, kerap berhenti di kawasan rehat untuk meregangkan kaki dan kencing.

Wanita hamil yang menahan air kencing berisiko mendapat jangkitan saluran kencing (UTI). Peregangan juga membantu mengurangkan bengkak kaki semasa kehamilan, dan risiko pembekuan darah terbentuk.

Sementara itu, jika anda babymoon dengan laluan udara menggunakan pesawat, pilih tempat duduk di pinggir sebelah lorong.

Duduk di tempat duduk lorong memudahkan anda meregang semasa perjalanan, misalnya, berjalan menyusuri lorong ketika kaki anda sakit.

5. Fahami kebolehan anda sendiri

Lebih baik jangan memaksa diri semasa melakukannya babymoon . Memetik dari UT Southwestern Medical Center, wanita hamil disarankan memahami kemampuan diri.

Contoh memahami kemampuan seseorang adalah, apabila anda merasa letih, anda tidak perlu meneruskan perjalanan dan dapat melakukannya pada keesokan harinya.

Kekuatan yang terlalu banyak dapat membuat anda letih dan berisiko mengganggu perkembangan janin.

6. Perhatikan makanan yang anda makan

Walaupun anda bercuti, perhatikan makanan yang anda makan. Pilih tempat makan yang dijamin kebersihannya.

Elakkan memakan makanan mentah, seperti sushi, telur matang, kerang mentah, dan lain-lain.

Pastikan juga makan makanan seimbang semasa bercuti dan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

7. Perhatikan babimon di laut

Babymoon semasa melakukan menyelam atau menyelam pastinya sangat menyeronokkan. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk wanita hamil.

Dipetik dari UT Southwestern Medical Center, selam skuba Ini menyebabkan tekanan pada badan, sehingga dapat menyebabkan janin kekurangan oksigen.

Sebaliknya, anda boleh snorkeling untuk melihat keindahan bawah laut tanpa menyelam terlalu jauh. Jangan lupa untuk menggunakan pelindung matahari semasa babymoon di Pantai.

Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan semasa pandemik COVID-19, pastikan anda berjumpa doktor. Pertimbangkan risiko semasa perjalanan, serta kesihatan anda, pasangan anda, dan janin.