Kesihatan Seksual

6 Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Seks Tanpa Perlindungan •

Menurut WHO, setiap tahun kira-kira 17 juta gadis muda di bawah usia 19 tahun lahir dari hubungan seks tanpa perlindungan - sama ada dari kekurangan maklumat mengenai kontrasepsi, atau di bawah tekanan. Kira-kira 3 juta gadis ini menjalani pengguguran haram setiap tahun. Sebilangan besar fenomena ini berlaku di negara-negara membangun, termasuk Indonesia.

Remaja dan orang dewasa, tidak dapat dinafikan bahawa seks yang selamat adalah sangat penting. Tetapi ada banyak sebab lain yang boleh menyebabkan seks tidak selamat, seperti kondom yang koyak, lupa untuk mengambil pil kawalan kelahiran anda, seks spontan, atau hanya sikap tidak peduli yang tulen.

Mempunyai rancangan sandaran kecemasan sangat penting, terutamanya jika anda tidak menggunakan perlindungan. Inilah yang perlu anda ketahui untuk memastikan anda masih baik-baik saja setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Perkara yang perlu dilakukan selepas hubungan seks tanpa perlindungan

Berikut adalah perkara penting yang harus anda lakukan setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

1. Segera buang air kecil

Buat masa ini, ketepikan kebimbangan anda mengenai kehamilan dan penyakit berjangkit. Tidak banyak yang boleh anda lakukan mengenainya ketika ini.

Sekarang, lebih baik mengalihkan semua tumpuan anda untuk mengurangkan risiko penyakit saluran kencing.

Kira-kira 80% wanita mengidap jangkitan saluran kencing (UTI) setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dalam 24 jam terakhir.

Salah satu cara yang paling berkesan bagi sesiapa sahaja (ya, termasuk lelaki!) Untuk mengelakkan UTI adalah kencing selepas seks.

Air kencing yang mengalir akan menyapu semua jenis bakteria dengannya, sehingga membersihkan saluran kencing.

Bagi wanita, satu perkara yang tidak boleh anda lakukan setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan adalah membersihkan faraj dengan penyemburan pembersih vagina.

Douching mengubah keseimbangan normal ragi dan bakteria di saluran pembiakan, yang dapat meningkatkan risiko pelvis dan jangkitan lain.

2. Fahami risiko anda untuk penyakit kelamin

Kejadian penyakit kelamin akibat seks berisiko di Indonesia terus meningkat. Walau bagaimanapun, risiko anda dijangkiti selepas hubungan seks tanpa perlindungan tidak selalu menjadi 100% ketukan.

Faktor penentu merangkumi lokasi geografi (kawasan tertentu mempunyai kecenderungan endemik penyakit tertentu) serta seberapa baik sistem imun anda pada masa itu untuk melawan serangan virus.

Kemungkinan anda mengalami luka terbuka pada vagina, zakar, dubur, mulut, atau kawasan lain yang mudah terkena kulit ke kulit atau terkena cecair.

3. Gunakan pil kawalan kelahiran kecemasan

Sekiranya anda baru-baru ini melakukan hubungan seks tanpa perlindungan tetapi tidak menggunakan kaedah kontrasepsi lain, minum pil selepas beberapa jam selepas hubungan seksual spontan.

Pil kawalan kelahiran kecemasan di kaunter farmasi dan terbukti 89% berkesan untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini apabila diambil dalam 72 jam selepas melakukan hubungan seks dan 95% berkesan jika diambil dalam 24 jam.

4. Periksa dan periksa semula badan anda

Seks yang tidak dilindungi meningkatkan kemungkinan mendapat jangkitan kelamin, sama tinggi pada lelaki dan wanita. Jangkitan boleh kekal aktif tanpa menunjukkan gejala selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, perhatikan tanda-tanda umum berikut yang dapat memberi anda isyarat bahawa sesuatu tidak normal dengan badan anda selepas prosedur:

  • pendarahan genital yang tidak dapat dijelaskan
  • sakit ketika membuang air kecil,
  • sakit semasa hubungan seks, dan
  • ruam dan luka pada kulit (termasuk di kawasan kemaluan).

Bagi wanita, gejala termasuk keputihan yang berbeza daripada biasa, seperti berikut:

  • perubahan isipadu, konsistensi (mis., cair dan berkental),
  • mendung, putih susu, atau berwarna merah jambu / berdarah,
  • bau tidak biasa (amis, busuk), dan
  • gatal atau pedih.

5. Lakukan ujian seks

Pakar mengesyorkan mendapatkan ujian penyakit kelamin untuk gonorea, klamidia, sifilis, HIV, dan hepatitis B dan C dalam beberapa minggu hubungan seks tanpa perlindungan.

Untuk kes seperti herpes, doktor mesti membersihkan sakit terbuka dengan teliti untuk memastikan itu adalah benjolan herpes, jadi setelah sakit sembuh tidak ada lagi yang dapat diuji.

Oleh itu, jika tiba-tiba benjolan yang tidak dapat dijelaskan muncul di kawasan kemaluan anda atau di sekitar mulut anda, segera hubungi doktor anda untuk menjalani ujian.

Sekiranya keputusan ujian adalah negatif, anda perlu kembali dalam enam bulan untuk menjalankan ujian sekali lagi untuk memastikannya.

Tidak kira sama ada anda lelaki atau wanita, gay atau heteroseksual, jika anda berpendapat ada kemungkinan kecil anda terdedah kepada HIV, segera maklumkan kepada pegawai perubatan atau doktor bilik kecemasan.

Anda mungkin diresepkan PEP, terapi 28 hari yang dapat mencegah HIV daripada mengambil alih badan anda.

6. Ujian kehamilan di rumah

Mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan tidak menjamin bahawa anda tidak akan hamil. Satu kajian yang dipetik dari Health, melaporkan bahawa wanita yang mengambil rancangan keluarga kecemasan masih mempunyai peluang 1.8-2.6% untuk hamil.

Sekiranya anda mempunyai keraguan mengenai kehamilan yang tidak diingini dan tempoh anda adalah seminggu akhir bulan berikutnya, lakukan ujian kehamilan di rumah untuk mengesahkan status anda.

Tetapi jika anda ingin tahu dengan pasti, adalah idea yang baik untuk menjadualkan temu janji dengan pakar sakit puan anda. Doktor anda boleh menguji darah anda untuk menandakan kehamilan.

Ingat, semakin cepat anda mengetahui tentang kehamilan yang tidak dirancang, semakin baik.

Bagaimana untuk mengelakkan risiko melakukan hubungan seks tanpa kondom?

Dengan kehamilan, anda dapat menarik nafas lega setelah ujian darah anda menunjukkan hasil yang negatif. Malangnya, anda tidak mempunyai jaminan yang sama dengan jangkitan kelamin.

Seseorang boleh melakukan hubungan seks dan dijangkiti, tetapi tidak mempunyai gejala sebenar walaupun setelah bertahun-tahun.

Oleh itu, adalah penting untuk melakukan ujian seks setiap tahun dan selalu menggunakan kondom dengan semua pasangan seks masa depan.

Jangan malu meminta pasangan anda menggunakan kondom. Tidak ada rasa malu kerana bersikeras menjaga keselamatan anda berdua.

Sekiranya dia tidak mempunyai kondom, anda selalu boleh menggunakan kondom anda sendiri.

Penting untuk diperhatikan bahawa jika kondom rosak, semua peraturan di atas tetap berlaku.

Dengan bayangan kehamilan yang tidak diingini dan potensi penyakit berjangkit, seks santai yang melulu dapat menjadi senjata utama bagi anda untuk menyalahkan diri sendiri.

Namun, jika nasi telah berubah menjadi bubur, gunakannya sebagai faktor motivasi.

Apa yang boleh anda lakukan ialah memperkayakan diri anda dengan semua maklumat dan belajar untuk menjadi lebih bertanggungjawab pada masa akan datang.