Kecergasan

9 Latihan Seni Mempertahankan Diri yang Membakar Banyak Kalori •

mempertahankan diri atau seni mempertahankan diri boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin melakukan aktiviti fizikal dengan cabaran. Bukan hanya menjadikan badan anda lebih sihat dan memuaskan rasa ingin tahu anda dengan cabaran, pelbagai sukan seni mempertahankan diri, seperti tinju, karate, taekwondo, dan lain-lain dapat membakar kalori dengan lebih baik daripada hanya berlari atau berlari. berjoging , kamu tahu.

Pelbagai sukan mempertahankan diri yang boleh anda kuasai

Pertahanan diri adalah teknik untuk mempertahankan atau mempertahankan diri. Selain menjadi pertahanan, sukan pertahanan diri semakin popular dari semasa ke semasa kerana ia menyediakan kaedah untuk meningkatkan aktiviti fizikal.

Berdasarkan data kajian dari Perubatan dan Sains dalam Sukan dan Latihan , jurnal rasmi American College of Sports Medicine, menjalankan atau berjoging dengan kelajuan normal (8 km / j) dapat membakar 472-745 kalori pada seseorang yang beratnya 59-93 kg.

Seni mempertahankan diri diketahui mencabar dan membuat anda merasa seperti anda perlu bekerja lebih keras. Akibatnya, aktiviti fizikal ini mampu membakar lebih banyak kalori daripada latihan aerobik pada amnya.

Sekiranya anda ingin menguasainya, beberapa cadangan untuk seni mempertahankan diri yang boleh anda pilih termasuk yang berikut.

1. Karate

Karate adalah sukan pertahanan diri yang memfokuskan pada kekuatan dan juga bahagian atas badan. Semasa melakukan sukan ini, setiap pergerakan serangan karate akan menjadikan otot inti anda memberikan kekuatan terbaik.

Kerana fokus pada otot inti, hasilnya lemak di sekitar perut akan terbakar dan menjadikan anda lebih kuat. Walau bagaimanapun, karate tidak sehebat seni mempertahankan diri yang lain, jika anda ingin fokus melakukan kardio.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

2. Kung Fu / Taekwondo

Kung fu menggabungkan pelbagai gaya pertempuran yang mencabar dalam praktiknya. Banyak serangan memerlukan pelbagai pergerakan, termasuk melompat, berpusing, menendang, dan gerakan biasa lainnya.

Sementara itu, taekwondo adalah teknik pertahanan diri yang memfokuskan pada hampir semua tendangan dan juga kaki. Tendangan di udara dan melompat baik untuk kaki yang kuat dan juga senaman kardio. Kedua seni mempertahankan diri ini sangat sesuai untuk menurunkan berat badan.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

3. Muay Thai / Kickboxing

Muay Thai dan kotak sepakan melibatkan tinju dan menendang. Fokus sukan ini adalah pada kekuatan, kepantasan dan pergerakan. Semasa menonton sukan ini, anda akan melihat pejuang itu keletihan dalam beberapa minit berada di arena.

Seni mempertahankan diri ini akan membuat anda bergerak, mengubah sikap, menendang, melempar pukulan, dan bergulat. Hasilnya, seni mempertahankan diri ini sangat sesuai untuk menurunkan berat badan dan juga untuk melindungi diri anda.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

4. Tinju

Tinju mungkin tidak sehebat seni mempertahankan diri yang lain dalam membakar kalori, apalagi hanya memukul beg dan tidak melakukannya pertengkaran atau bertarung di arena tinju. Terdapat beberapa teknik tinju yang mencetuskan kardio, kerana tinju memerlukan anda menggunakan semua kekuatan dan fokus untuk menggerakkan bahagian atas badan anda.

Sekiranya anda menggunakan semua kekuatan anda, anda akan cepat letih. Latihan pembakaran kalori ini juga menumpukan pada pembentukan badan atas anda.

Kalori dibakar: 354-558 kalori sejam (memukul beg), 531-838 kalori sejam (pertengkaran), 708-1117 kalori sejam (bertarung di gelanggang tinju).

5. Judo / Hapkido

Untuk melindungi diri anda, anda boleh menjadikan judo atau hapkido sebagai pilihan. Sukan mempertahankan diri ini tidak melibatkan banyak melompat, tidak banyak bergerak, dan tidak banyak menyerang. Jadi pertahanan diri ini kurang berkesan untuk mengurangkan berat badan, tetapi masih dapat mengurangkan banyak kalori.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

6. Capoeira

Capoeira adalah teknik pertahanan diri yang menjadikan seluruh badan sentiasa bergerak. Pertahanan diri ini adalah gabungan tarian, muzik, akrobatik, dan pertempuran.

Walaupun sukar dipelajari, ada pelbagai gerakan luar biasa yang dapat anda coba, seperti akrobatik, tendangan, gerakan pantas, pukulan kaki dan siku, pukulan, tamparan, dan slam. Kerana mempunyai banyak pergerakan, capoeira bermanfaat untuk sistem kardiovaskular anda dan juga meningkatkan stamina.

Kalori dibakar: 500 kalori sejam

7. Krav Maga

Krav Maga adalah seni mempertahankan diri yang paling brutal dan paling sukar pada masa ini. Pergerakan ini mempunyai beberapa elemen muay thai, judo, wing chun, jiu-jitsu, judo, gusti, dan tinju. Seni bela diri ini menggunakan banyak teknik merangkul untuk melucuti senjata, menjatuhkan orang, dan mengalahkan musuh dalam beberapa saat.

Seni mempertahankan diri ini memberi tumpuan kepada situasi dunia nyata. Matlamat seni mempertahankan diri ini adalah untuk mengelakkan konfrontasi atau menyelesaikan masalah secepat mungkin ketika berhadapan. Krav Maga memerlukan kepantasan, kekuatan, dan kemampuan untuk menyerang titik lemah musuh.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

8. gusti

Gusti adalah salah satu sukan yang cukup baik untuk membakar kalori, walaupun tidak sehebat seni mempertahankan diri yang lain. Berdasarkan kajian dari sejumlah penyelidik Harvard Medical School, seperti yang dipetik dari AZ Central, seorang ahli gusti yang beratnya 56.6 kg akan membakar 180 kalori dalam 30 minit.

Sekiranya berat anda 70 kg, anda akan membakar 223 kalori dalam 30 minit. Sementara itu, jika berat badan anda 84 kg, kalori yang dibakar dapat mencapai 266 kalori setiap 30 minit anda melakukan latihan gusti.

Kalori dibakar: 354-558 kalori sejam

9. Pencak Silat

Pencak silat adalah sukan mempertahankan diri yang telah diturunkan dari generasi ke generasi sebagai warisan budaya Indonesia. Bukan hanya aspek pertahanan diri, pencak silat juga mengedepankan aspek seni jiwa, rohani dan budaya dalam setiap gerakan.

Sebagai seni mempertahankan diri yang semakin dipraktikkan, pencak silat mempunyai pelbagai teknik asas, seperti stance, stances, punches, kick, parries, cuts, and locks. Pelbagai pergerakan ini dapat mengekalkan kecergasan dan stamina badan, serta cukup mencabar untuk anda lakukan.

Kalori dibakar: 590-931 kalori sejam

Selain berkesan sebagai teknik pertahanan diri dan untuk membakar kalori, terdapat banyak faedah kesihatan seni mempertahankan diri. Dipetik dari Jurnal Sains Sukan , pertahanan diri dapat meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan risiko penyakit kronik pada orang dewasa.

Latihan seni mempertahankan diri juga mempunyai kesan positif yang lain, seperti meningkatkan keseimbangan tubuh, fungsi kognitif, dan kesihatan psikologi, yang mungkin menurun seiring bertambahnya usia.

Seni mempertahankan diri mempunyai risiko kecederaan yang tinggi jika anda menggunakan teknik yang salah, seperti melangkau pemanasan. Adalah idea yang baik untuk mengikuti kelas seni mempertahankan diri atau kuliah tertentu untuk mendapatkan arahan daripada pelatih yang berpengalaman.