Keibubapaan

Mainan Lendir Boleh Berbahaya untuk Kesihatan Kanak-kanak

Mainan lendir baru-baru ini popular di kalangan kanak-kanak. Lendir yang berwarna, kenyal dan melekit ini juga berjaya menarik perhatian orang dewasa. Malangnya, walaupun bermain lendir dikatakan dapat membantu menghilangkan tekanan, ada bahaya kesihatan yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa.

Apa itu lendir?

Mainan kenyal ini mempunyai tekstur tebal dan melekit seperti gam, dalam pelbagai warna yang menarik. Beberapa mainan lendir malah boleh ditaburkan dengan pernak-pernik berkilat untuk meningkatkan penampilannya.

Slime pada mulanya dihasilkan oleh syarikat mainan Mattel pada tahun 1976. lendir Diperbuat dari guar gum dari ekstrak biji guar. Tetapi sekarang lendir dibuat natrium borat atau boraks dan air.

Bahaya mainan lendir membuat kesihatan

1. Mengandungi boron

Menurut Kumpulan Penyelidikan Kepentingan Awam di Amerika Syarikat, mainan lendir berbahaya kerana mengandungi boron. Boron adalah mineral yang sering digunakan dalam produk industri seperti detergen dan baja.

Dipetik dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), pendedahan atau penyedutan boron dapat merengsakan kulit, mata, hidung, dan tekak. Sekiranya tertelan, boron dapat merengsakan saluran pencernaan dan menyebabkan sakit perut, muntah, cirit-birit, atau gangguan pencernaan lain.

Tidak ada yang tahu dos boron yang tepat dalam mainan lendir. Walau bagaimanapun, pengambilan boron dalam dos yang besar boleh membawa maut. Pengambilan 5-6 gram boron tulen boleh menyebabkan kematian pada kanak-kanak. Dos boron yang mematikan untuk orang dewasa dianggarkan 15 hingga 20 gram.

2. Mengandungi boraks

Seperti disebutkan di atas, mainan boraks di pasar umum dibuat dengan boraks. Menurut Robin Jacobson, pakar pediatrik di NYU Langone Medical Center, pendedahan langsung kepada boraks boleh menyebabkan sensasi terbakar pada kulit, terutamanya jika anda terlalu kerap menyentuhnya.

Semasa membuat mainan lendir, Uap boraks dapat naik ke udara dan disedut dan kemudian merengsakan saluran pernafasan. Sementara itu, jika ditelan dalam jumlah besar, hasilnya adalah keracunan.

membuat mainan lendir bersendirian

Tidak semua produk lendir sertakan bahan dan amaran pada bungkusan. Oleh itu, anda sebagai ibu bapa mesti lebih bijak dan berhati-hati ketika ingin membeli barang mainan lendir untuk kanak-kanak.

Secara amnya lendir yang selamat dan masih boleh ditoleransi bahaya mengandungi boron tidak melebihi 300 mg / kg. Sekiranya melebihi had itu, jangan beli.

Sebagai alternatif, anda boleh mengajak anak-anak anda membuat mainan lendir sendiri dengan ramuan yang lebih selamat. Cukup campurkan tepung jagung, biji chia, dan agar-agar dalam mangkuk dan terus menguli hingga membentuk doh. Untuk menambahkan kecantikan lendir, tambah pewarna makanan yang selamat dari kedai pastri.

Cara selamat bermain lendir

Dr. Kyran Quinlan, ketua jabatan pencegahan dan rawatan racun dari American Academy of Pediatrics, berkata: lendir sebenarnya boleh dicegah.

Ibu bapa perlu mengawasi anak-anak ketika bermain supaya mereka tidak terperangkap lendir digigit, ditelan, atau ditelan. Juga, jangan biarkan lendir masuk ke mata dan hidung anak anda.

Semasa bermain, pastikan juga anak itu tidak meletakkan tangannya di mulutnya atau menggosok mata. Ibu bapa juga boleh meminta anak-anak memakai sarung tangan ketika bermain lendir supaya kulit mereka tidak bersentuhan langsung dengan lendir.

Selepas itu, minta anak-anak mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir setelah bermain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌