Penyakit berjangkit

Kaedah Berkesan dan Mudah untuk Mencegah Penularan COVID-19

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Pandemik COVID-19 kini telah menyebabkan lebih dari satu juta kes di seluruh dunia dan meragut puluhan ribu nyawa. Kadar penyebaran yang tinggi kerana ketiadaan vaksin COVID-19 menjadikan pencegahan sebagai kaedah terbaik untuk mengelakkan dijangkiti penyakit zoonosis ini.

Terdapat beberapa perkara asas yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko penularan penyakit yang disebabkan oleh SARS-CoV-2. Ada apa-apa?

Cara mencegah jangkitan dengan berkesan dengan COVID-19

Peningkatan jumlah kes dan kematian telah membuat orang di seluruh dunia, termasuk Indonesia, sangat waspada terhadap perkembangan wabak COVID-19.

Selain itu, di Indonesia, telah disahkan bahawa ada dua warga Indonesia yang telah dijangkiti virus tersebut.

Orang ramai berkumpul untuk mengetahui cara mencegah penyakit COVID-19 agar tidak dijangkiti virus, misalnya dengan langkah-langkah berikut:

1. Basuh tangan dengan sabun dan air

Salah satu cara untuk mencegah COVID-19 adalah mencuci tangan dengan betul. Mencuci tangan adalah tabiat sihat yang kelihatan sederhana, tetapi berkesan untuk mengurangkan risiko menularkan jangkitan virus.

Ini kerana tangan manusia dipenuhi dengan pelbagai jenis bakteria dan virus, terutama ketika berada di tempat yang sesak. Patogen yang tersebar boleh melekat di tangan anda dan memberi anda risiko lebih besar untuk menyebarkan jangkitan virus, seperti SARS-CoV-2.

Penyakit juga dapat menular ketika Anda menyentuh barang yang telah disiram dengan cairan tubuh orang yang memiliki virus. Setelah menyentuh barang tersebut, anda mungkin tidak sengaja menyentuh mata, hidung dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.

Sebenarnya, ketiga indera ini boleh menjadi 'pintu utama' virus dan bakteria yang memasuki tubuh. Oleh itu, disarankan agar anda mencuci tangan dengan air dan sabun yang mengalir ketika tangan anda kotor.

Coronavirus adalah virus dengan lapisan pelindung yang terdiri daripada lemak. Molekul sabun dapat menghancurkan lapisan sehingga virus mati. Untuk melindungi diri daripada jangkitan, bersihkan tangan anda dengan 6 langkah mencuci tangan selama 20-30 saat.

Semasa anda dalam perjalanan, anda harus sentiasa bersedia pembersih tangan dengan kandungan alkohol antara 60-95% untuk membunuh kuman dengan berkesan. Awak boleh pilih pembersih tangan Mengandungi lidah buaya untuk menjaga kelembutan tangan. Sekiranya anda mempunyai kulit tangan yang sensitif, isinya wangian bebas alergen sangat sesuai untuk memberi kelembutan pada kulit dan menjaga kebersihan tangan.

2. Mengurangkan hubungan dengan orang yang sakit

Selain mencuci tangan, cara lain untuk mencegah COVID-19 adalah mengurangkan hubungan dengan orang yang sakit atau mengalami batuk, demam, dan bersin.

Kaedah ini sangat disarankan memandangkan penularan COVID-19 berlaku melalui titisan, yang merupakan percikan cecair badan ketika pesakit batuk, bersin, atau bercakap.

Di samping itu, apabila anda merasa tidak sihat, cubalah tinggal di rumah dan memakai topeng sekiranya anda harus bersentuhan dengan orang lain. Pilih topeng yang sesuai dan mengikut keperluan anda.

Dengan cara itu, anda tidak menyebarkan jangkitan virus kepada orang lain dan tidak mendapat penyakit ketika badan anda tidak sihat.

3. Amalkan etika batuk dan pakai topeng ketika sakit

Ramai orang berpendapat bahawa memakai topeng walaupun anda berada dalam keadaan sihat adalah cara yang berkesan untuk mencegah COVID-19. Sebenarnya, itu tidak berlaku.

Penggunaan topeng lebih berkesan untuk orang sakit dan pekerja kesihatan yang sering bersentuhan dengan pesakit yang dijangkiti. Pekerja kesihatan adalah orang yang paling berisiko dijangkiti sehingga mereka memerlukan perlindungan tambahan.

Di samping itu, penggunaan topeng akan lebih berkesan apabila digabungkan dengan kebiasaan mencuci tangan dengan kerap.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan topeng, seperti:

  • basuh tangan anda sebelum memakai topeng
  • tutup mulut dan hidung sehingga tidak ada jurang antara muka dan topeng
  • elakkan menyentuh topeng semasa menggunakannya
  • ganti topeng dengan yang baru apabila terasa lembap
  • tanggalkan topeng dari belakang tanpa menyentuh bahagian depan
  • Buang ke tong sampah yang tertutup dan basuh tangan anda dengan segera
  • Jangan lap mata, hidung, mulut dan wajah anda dengan tangan yang kotor

Sekiranya anda sakit dan tidak ada topeng yang tersedia, anda boleh mencegah penularan COVID-19 dengan menerapkan etika batuk. Caranya adalah dengan menutup mulut ketika anda batuk atau bersin dengan tisu atau menggunakan lengan anda.

4. Masak daging dan telur hingga masak

Tahukah anda bahawa cara memasak telur dan daging sebenarnya perlu dipertimbangkan untuk mencegah penyakit COVID-19?

COVID-19 adalah penyakit zoonosis, yang bermaksud bahawa coronavirus menggunakan haiwan sebagai perantara untuk menjangkiti manusia. Virus ini dapat ditularkan melalui daging haiwan yang tidak dimasak dengan betul. Oleh itu, anda perlu memperhatikan kematangan daging dan telur agar tidak dijangkiti virus SARS-CoV-2.

Mencegah Coronavirus, Sudah tiba masanya untuk Berhenti Mengonsumsi Daging Haiwan Liar

Pastikan anda juga menjaga kebersihan ketika mengunjungi pasar dan mengelakkan kontak dengan haiwan liar. Hingga kini, para pakar tidak mengetahui dengan pasti bagaimana virus itu ditularkan, jadi disarankan untuk tetap berhati-hati.

5. Kekalkan daya tahan

Sebenarnya, perkara yang perlu dipertimbangkan sebagai salah satu cara untuk mencegah COVID-19 adalah dengan mengekalkan sistem imun.

Sekiranya sistem ketahanan badan anda rendah, terutamanya ketika anda sakit, lebih mudah virus menyerang badan, sama ada virus selesema atau SARS-CoV-2.

Mengekalkan daya tahan cukup sederhana dan muda, seperti:

  • senaman rutin
  • makan makanan berkhasiat
  • memenuhi keperluan vitamin dan mineral. Jenis vitamin yang anda perlukan termasuk vitamin A, C, E, dan kompleks B.

Anda juga memerlukan mineral seperti selenium, zink, dan zat besi. Selenium mengekalkan kekuatan sel dan mencegah kerosakan DNA. Kemudian zink mencetuskan tindak balas imun. Di samping itu, zat besi membantu penyerapan vitamin C.

Namun, terdapat banyak kebiasaan orang Indonesia yang menjadikan tubuh kekurangan vitamin dan mineral. Kebiasaan yang paling biasa, misalnya, ialah banyak orang malas untuk melakukan aktiviti luar.

Kebiasaan ini menjadikan tubuh kurang terdedah kepada cahaya matahari yang merupakan sumber utama vitamin D. Kekurangan vitamin D mengubah tindak balas imun untuk menyerang virus dan bakteria.

Oleh itu, tubuh menjadi lebih mudah terkena jangkitan virus dan penyakit. Anda bukan sahaja berisiko mendapat COVID-19, tetapi sistem imun yang rendah juga menyebabkan gejala menjadi semakin teruk.

Oleh itu, menjaga sistem kekebalan tubuh sangat penting sebagai cara untuk mencegah COVID-19, baik memenuhi pengambilan nutrien dan berjemur di bawah sinar matahari setiap pagi selama 30 minit.

[mc4wp_form id = "301235 ″]

6. Memohon penjarakan Sosial

Hasil penyelidikan mendapati COVID-19 dapat disebarkan tanpa gejala. Ini bermaksud bahawa walaupun orang yang kelihatan sihat bahkan tidak akan mengetahui bahawa mereka mempunyai COVID-19. Dia dapat menyebarkan virus hanya dengan berada di khalayak ramai.

Inilah kepentingan melakukan penjarakan Sosial . Jarak sosial adalah usaha untuk menjauhkan diri dari orang lain dan mengelakkan aktiviti sesak untuk memutuskan rangkaian penyebaran penyakit.

Sejumlah negara juga telah menerapkan penutupan atau sekatan pada akses masuk dan keluar di wilayah mereka. Walaupun anda tidak melakukannya penutupan dan penyekatan , Indonesia kini menerapkan sekatan sosial skala besar (PSBB) dengan prinsip yang hampir serupa.

Sekatan hubungan baik dengan penjarakan Sosial , penutupan dan penyekatan , dan juga PSBB saat ini adalah kaedah terbaik untuk mencegah penularan penyakit. Anda boleh mengambil bahagian dengan menerapkan peraturan larangan hubungan yang berlaku di kawasan tempat anda tinggal.

COVID-19 adalah penyakit berjangkit dengan kadar penularan yang tinggi. Seperti penyakit lain yang disebabkan oleh coronavirus, COVID-19 juga perlu dicegah dengan menerapkan tingkah laku hidup bersih, menjaga kekebalan tubuh, dan membatasi hubungan dengan orang lain.

Untuk menyelesaikan usaha di atas, jangan lupa kemas kini dengan maklumat terkini mengenai COVID-19. Bermula dari jumlah kes, kaedah rawatan, cadangan ketika pergi ke luar negeri dan mengikuti nasihat dari perkhidmatan kesihatan rasmi.

dikuasakan oleh Typeform

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌