Kehamilan

Perkara Yang Harus Anda Lakukan Semasa Pertama Memeriksa Kandungan •

Sekiranya anda hamil, periksa rahim adalah perkara yang sangat penting untuk dilakukan. Bukan hanya penting untuk anda, tetapi juga untuk anak masa depan anda. Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa anda hamil positif, sama ada dari kit kehamilan atau hasil pemeriksaan doktor, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menjadualkan pemeriksaan ginekologi anda. Setelah menjadualkannya, ketahui perkara penting yang perlu ditanyakan pada lawatan pranatal pertama anda dalam artikel ini.

Apakah pemeriksaan kandungan?

Lawatan pranatal atau pemeriksaan kebidanan adalah lawatan rutin ke hospital, klinik, atau pusat kesihatan untuk bertemu dengan pakar kebidanan atau bidan semasa kehamilan. Tujuannya adalah untuk memastikan anda dan bayi anda sihat sehingga masa kelahiran. Ini sangat penting untuk mengetahui keadaan kesihatan semasa mengandung dan mengurangkan risiko kematian ibu dan bayi.

Pakar perbidanan biasanya akan menjadualkan lawatan pranatal 8 minggu selepas tempoh terakhir anda. Ini lebih cepat bergantung kepada keadaan ibu, jika seorang wanita hamil mempunyai keadaan perubatan tertentu, lawatan pranatalnya akan dijadualkan lebih awal. Pemeriksaan obstetrik biasanya dilakukan 10 hingga 15 kali semasa kehamilan, bergantung pada keadaan kesihatan wanita hamil.

Apa yang perlu dilakukan semasa anda pertama kali memeriksa kandungannya

Kali pertama anda memeriksa kandungannya, biasanya jangka masa akan berlangsung cukup lama. Pakar obstetrik akan mengemukakan pelbagai soalan mengenai keadaan kesihatan anda dan melakukan pemeriksaan perubatan untuk mengesahkan keadaan anda semasa kehamilan. Berikut adalah 10 soalan untuk ditanya pada sesi ginekologi pertama anda.

  • Tanyakan kepada doktor mengenai bulan kelahiran calon anak anda, ini penting untuk memantau perkembangan janin dan bersiap untuk kelahiran.
  • Vitamin yang anda perlukan semasa mengandung.
  • Tanyakan mengenai gejala yang baru anda rasakan semasa awal kehamilan anda. Adakah perkara biasa atau tidak.
  • Tanyakan beberapa keadaan pada wanita hamil yang tidak anda alami. Adakah perkara biasa atau tidak.
  • Sekiranya anda mengalami penyakit pagi, mual yang teruk, tanyakan cara mengatasinya.
  • Mintalah nasihat doktor mengenai berat badan, aktiviti yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan, dan pemakanan yang anda perlukan semasa mengandung.
  • Tanyakan mengenai aktiviti, makanan, dan ubat-ubatan yang harus anda hindari semasa kehamilan.
  • Tanyakan mengenai aktiviti seksual anda dengan suami anda.
  • Apa simptom yang perlu diperhatikan semasa kehamilan.
  • Tanyakan apakah kehamilan berisiko tinggi, dan jika anda mempunyai keadaan perubatan yang mungkin sesuai dengan anda dalam kategori tersebut.

Biasanya pada lawatan pranatal pertama anda juga akan mendapat ujian perubatan.