Kesihatan ENT

Pilihan Rawatan Sinusitis untuk Meringankan Gejala |

Mengalami kesesakan hidung yang berterusan disebabkan oleh resdung pasti membuat anda tidak selesa. Akibatnya, anda tidak dapat bernafas dengan mudah kerana aliran udara disekat oleh tisu sinus yang meradang. Nasib baik, sekarang terdapat pelbagai pilihan rawatan dan terapi untuk merawat sinusitis yang akan dibincangkan secara mendalam dalam artikel ini.

Pilihan rawatan untuk resdung

Sinusitis adalah keradangan dan pembengkakan yang terjadi pada sinus, yang merupakan rongga yang terletak di sekitar dahi, tulang hidung, tulang pipi, dan mata.

Keradangan sinus biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus. Beberapa keadaan kesihatan seperti alergi, selesema, dan kehadiran polip hidung juga boleh menyebabkan sinusitis.

Nah, sinusitis itu sendiri terbahagi kepada 2 jenis, iaitu sinusitis akut dan kronik.

Sinusitis akut biasanya memerlukan masa yang lebih pendek untuk sembuh, sedangkan gejala sinusitis kronik dapat bertahan lebih dari 12 minggu.

Anda mungkin tertanya-tanya adakah sinusitis dapat disembuhkan sepenuhnya, terutamanya jangkitan sinus yang kronik. Jawapannya ialah resdung dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul.

Pilihan rawatan dan terapi untuk merawat sinusitis sangat pelbagai. Anda akan diberi rawatan mengikut tahap keparahan dan penyebab resdung.

Sebelum menentukan jenis rawatan, doktor akan memeriksa anda terlebih dahulu supaya penyebab resdung dapat diketahui.

Pada asasnya, tujuan utama rawatan sinusitis adalah seperti berikut.

 • Mengurangkan radang sinus.
 • Menekan supaya gejala sinusitis, seperti hidung berair, tidak berulang.
 • Melegakan kesakitan dan ketidakselesaan di hidung.

Ubat perubatan

Langkah utama untuk menyembuhkan sinusitis adalah dengan menggunakan ubat.

Terdapat beberapa ubat sinusitis yang boleh anda beli di farmasi tanpa preskripsi doktor, tetapi ada juga ubat yang mesti anda gunakan mengikut preskripsi doktor.

Berikut adalah ubat-ubatan yang biasa digunakan untuk merawat sinusitis.

1. Pengairan hidung masin

Air masin adalah air masin yang telah terbukti berkesan dalam merawat pelbagai gejala gangguan hidung. Oleh itu, penggunaan air masin untuk rawatan resdung anda boleh mencuba.

Fungsi air masin adalah menjaga kebersihan bagian dalam hidung, mengurangi jumlah kuman di hidung dan sinus, dan membuang perengsa lain yang terkumpul di hidung.

Air masin dijual di kaunter di farmasi dalam bentuk semburan. Penggunaannya juga agak mudah dan anda boleh mengikuti arahan yang tertera pada label pembungkusan.

Namun, anda juga boleh membuat air masin anda sendiri di rumah dengan campuran bahan yang anda ada di rumah, iaitu:

 • 400 ml air rebus,
 • 1 sudu teh serbuk penaik, begitu juga
 • 1 sudu teh garam.

2. Kortikosteroid

Rawatan sinusitis juga dapat dilakukan dengan ubat kortikosteroid. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk semburan (semburan hidung), oral (minum), dan suntikan (suntikan).

Kortikosteroid dapat membantu mengurangkan keradangan dan pembengkakan pada saluran hidung dan bukaan sinus.

Selain itu, jika sinusitis anda disebabkan oleh polip hidung, kortikosteroid berkesan membantu mengecutkan polip.

Beberapa contoh kortikosteroid yang boleh digunakan untuk resdung adalah:

 • flutikason,
 • triamcinolone,
 • budesonide,
 • mometasone, dan
 • beclomethasone.

Walau bagaimanapun, ubat kortikosteroid hanya boleh digunakan dengan preskripsi doktor. Penggunaan kortikosteroid jangka panjang, terutamanya ubat oral, membawa risiko kesan sampingan.

Itulah sebabnya ubat ini hanya boleh digunakan untuk rawatan sinusitis yang kronik atau teruk.

3. Dekongestan

Dekongestan juga boleh digunakan untuk rawatan resdung. Anda boleh menggunakan ubat dekongestan yang tersedia dalam bentuk semburan hidung dan ubat oral.

Ubat ini membantu melegakan gejala kesesakan hidung akibat keradangan sinus.

Di samping itu, dekongestan dapat menipiskan lendir atau lendir sehingga aliran udara melalui hidung menjadi lebih lancar dan anda dapat bernafas lebih mudah.

Walau bagaimanapun, penggunaan dekongestan juga harus dilakukan dengan berhati-hati.

Menurut laman web Harvard Health Publishing, penggunaan dekongestan untuk hidung berisiko menyebabkan pembengkakan berulang.

Ubat dekongestan oral juga berpotensi untuk meningkatkan tekanan darah anda.

4. Ubat penahan sakit

Untuk melegakan kesakitan, seperti sakit kepala akibat sinusitis, anda boleh memilih ubat penghilang rasa sakit di farmasi.

Beberapa penghilang rasa sakit akibat sinusitis termasuk paracetamol, ibuprofen, dan aspirin.

Namun, berhati-hatilah dalam pemberian aspirin kepada anak-anak dan remaja, terutama mereka yang sedang sembuh dari cacar air atau selesema.

Aspirin sering dikaitkan dengan sindrom Reye, keadaan yang jarang ditemui pada kanak-kanak.

5. Antibiotik

Antibiotik umumnya diberikan sebagai rawatan untuk sinusitis kronik yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Jadi, sinusitis akut biasanya tidak memerlukan terapi atau rawatan dengan antibiotik, bahkan dalam kes yang dicetuskan oleh bakteria.

Dalam beberapa kes, doktor biasanya akan menunggu beberapa hari sebelum memberikan antibiotik. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik selepas 2-3 hari, doktor akan segera menetapkan antibiotik.

Pastikan anda mengambil antibiotik sehingga kehabisan dan ikuti preskripsi doktor.

Sekiranya anda berhenti mengambil antibiotik sebelum kehabisan atau mengambilnya tanpa mengikuti dos yang ditetapkan, ada kemungkinan gejala sinusitis dapat kembali.

6. Imunoterapi

Pilihan rawatan lain untuk sinusitis, terutamanya yang disebabkan oleh alahan, adalah imunoterapi. Terapi ini biasanya diberikan melalui suntikan atau suntikan.

Tujuan imunoterapi adalah untuk membantu mencegah tubuh daripada bertindak balas terhadap alergen tertentu.

Pembedahan sinusitis

Sekiranya antibiotik yang diberikan kepada pesakit dengan keradangan sinus kronik tidak berfungsi, perkara terakhir yang boleh menjadi pilihan dalam rawatan anda adalah pembedahan sinusitis.

Pembedahan sinusitis juga dikenali sebagai pembedahan sinus endoskopi berfungsi (BESF). Prosedur BESF dapat dilakukan untuk menghilangkan polip yang menyebabkan resdung.

Pembedahan ini juga boleh dilakukan untuk membuka bukaan sinus yang menyempit dan mengeluarkan cecair yang terperangkap.

Sebilangan besar pembedahan sinus ini berjaya dan dapat mencegah gejala keradangan sinus pada masa akan datang. Biasanya, doktor masih akan memberikan antibiotik selepas prosedur BESF.

Untuk mengetahui sama ada anda memerlukan pembedahan sinus, anda perlu menjalani pemeriksaan mendalam.

Proses pemeriksaan biasanya merangkumi pengambilan sejarah perubatan anda, endoskopi hidung, dan imbasan CT.

Rawatan sinusitis lain

Bukan hanya dengan ubat perubatan dan pembedahan, anda juga boleh merawat resdung dengan cara bukan perubatan yang lain.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba.

1. Urut muka

Urut sinus adalah salah satu daripada banyak ubat resdung di rumah yang dapat membantu mengurangkan tekanan pada resdung.

Pakar mendedahkan bahawa tekanan lembut ketika mengurut dapat meningkatkan peredaran darah di hidung. Akibatnya, gejala sinusitis dapat dikurangkan secara beransur-ansur.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains dan Pemulihan Paramedik Pada tahun 2014, 35 wanita melaporkan bahawa sakit kepala sinus cenderung menurun setelah menerima terapi urut muka.

Begitu juga dalam kajian berasingan yang dilakukan pada atlet lelaki dengan sinusitis kronik. Urutan wajah dilaporkan dapat mengurangkan kebas dan tekanan pada wajah akibat resdung.

Oleh itu, tidak ada keraguan bahawa terapi urut wajah dianggap berkesan untuk merawat resdung.

Tetapi sayangnya, pakar masih memerlukan kajian dan analisis lebih lanjut untuk membuktikan kesan urut wajah pada sinusitis.

Hingga kini belum diketahui apakah kesan urutan dapat mengatasi resdung dalam jangka masa panjang atau tidak.

Beberapa ahli terapi urut berlesen menasihati anda untuk melakukan urut muka secara berkala untuk merawat resdung yang suka berulang.

Perkara yang paling penting adalah selalu memberitahu ahli terapi jika wajah anda berasa sakit atau tidak selesa ketika diurut.

2. Sinusitis Gurah

Gurah adalah ubat tradisional dengan ramuan yang dibuat dari tumbuh-tumbuhan Sererum Clerodendrum atau srigunggu.

Rawatan ini dipercayai dapat melonggarkan lendir dari hidung dan sinus sehingga pernafasan menjadi lebih lancar.

Gurah untuk rawatan resdung dianggap selamat. Namun, kejayaan rawatan sinusitis ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Kompres air suam

Kaedah kompres adalah kaedah termudah untuk merawat sinusitis yang boleh anda lakukan di rumah.

Anda boleh menggunakan tuala atau kain yang direndam dalam air suam, kemudian tekan hidung dan dahi untuk menghilangkan tekanan pada sinus.

Selain mengurangkan rasa sakit pada sinus, kompres juga membantu melembabkan rongga sinus sehingga lendir di dalamnya meleleh dan mudah dikeluarkan.

Terdapat pelbagai pilihan rawatan untuk mengawal gejala dan menyembuhkan sinusitis.

Sebelum memilih rawatan yang sesuai untuk anda, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Anda juga boleh melakukan pelbagai pencegahan sinusitis sebelum keadaan ini berlaku.