Keibubapaan

Mengkaji Abnormaliti Kongenital pada Bayi Baru Lahir

Orang dewasa dan orang tua (tua) umumnya mempunyai risiko penyakit yang cukup tinggi. Tetapi sebenarnya, bayi yang baru lahir juga mempunyai risiko yang sama untuk mengalami penyakit ini. Pada bayi baru lahir, keadaan ini dikenali sebagai anomali kongenital. Untuk lebih jelas, mari kupas secara mendalam mengenai kelainan kongenital pada bayi baru lahir melalui tinjauan ini!

Apakah kelainan kongenital pada bayi?

Keabnormalan kongenital atau kecacatan kelahiran pada bayi adalah kelainan struktur semasa kelahiran yang dapat dialami oleh semua atau beberapa bahagian tubuh.

Jantung, otak, kaki, tangan, dan mata adalah beberapa contoh bahagian badan yang boleh mengalami kecacatan kongenital.

Sementara itu, menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, kelainan kongenital adalah kelainan struktur dan fungsi yang diakui sejak bayi baru lahir.

Keabnormalan kongenital atau kecacatan kelahiran pada bayi baru lahir boleh mempengaruhi penampilan bayi, cara kerja bayi, atau kedua-duanya.

Terdapat pelbagai jenis kecacatan kelahiran yang boleh berlaku sendiri atau bersama. Pelbagai kelainan kongenital atau kecacatan kelahiran pada bayi ini mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza dari ringan, sederhana, bahkan parah atau parah.

Keadaan kesihatan bayi dengan kecacatan kelahiran biasanya bergantung pada organ atau bahagian badan yang terlibat dan tahap keparahannya.

Apa yang menyebabkan kelainan kongenital pada bayi?

Kecacatan kongenital pada bayi tidak tiba-tiba berlaku semasa mereka dilahirkan. Seperti semua perkara yang mempunyai proses, kecacatan kongenital pada bayi ini juga mulai terbentuk sejak si kecil masih dalam kandungan.

Pada dasarnya, kelainan kongenital ini boleh berlaku pada semua peringkat kehamilan, sama ada trimester pertama, trimester kedua, atau trimester ketiga.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kecacatan kelahiran biasanya bermula pada trimester pertama atau tiga bulan pertama kehamilan.

Ini kerana usia kehamilan satu bulan hingga tiga bulan kehamilan adalah masa untuk pembentukan pelbagai organ tubuh bayi.

Walaupun begitu, proses pembentukan kecacatan kongenital pada bayi boleh berlaku bukan hanya pada trimester pertama, tetapi juga pada trimester kedua dan ketiga.

Sebenarnya, selama enam bulan terakhir kehamilan, atau trimester kedua dan ketiga, semua tisu dan organ tubuh bayi akan terus berkembang.

Selama ini, bayi dalam kandungan masih berisiko mengalami kecacatan kongenital. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), penyebab sebenar kecacatan kelahiran tidak diketahui.

Terdapat beberapa perkara yang saling berkaitan sehingga boleh menjadi penyebab kecacatan kelahiran pada bayi. Ini termasuk faktor genetik yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak dan faktor persekitaran semasa kehamilan.

Dengan kata lain, kelainan kongenital pada bayi dapat terjadi ketika ayah, ibu, atau anggota keluarga yang lain mengalami kecacatan kongenital ketika lahir.

Apakah faktor risiko untuk kelainan kongenital pada bayi?

Selain daripada sebab genetik dan persekitaran, terdapat pelbagai faktor yang dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan kongenital.

Berikut adalah beberapa faktor risiko untuk kelainan kongenital pada bayi baru lahir:

 • Ibu merokok semasa mengandung
 • Ibu minum arak semasa mengandung
 • Ibu mengambil ubat tertentu semasa mengandung
 • Wanita hamil pada usia tua, misalnya mengandung pada usia lebih dari 35 tahun
 • Terdapat ahli keluarga yang juga mempunyai sejarah kecacatan kelahiran sebelumnya

Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa mempunyai satu atau lebih risiko ini tidak langsung membuat anda yakin untuk melahirkan bayi dengan kecacatan kongenital kemudian.

Sebenarnya, wanita hamil yang tidak mempunyai satu atau lebih risiko di atas boleh melahirkan bayi dengan kecacatan kongenital.

Oleh itu, selalu berunding dengan doktor anda mengenai keadaan kesihatan anda dan bayi anda semasa kehamilan dan usaha yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko mengandung bayi dengan cacat lahir.

Apakah jenis kelainan kongenital pada bayi?

Seperti disebutkan sebelumnya, terdapat berbagai macam kelainan kongenital yang dapat dialami oleh bayi ketika lahir.

Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa kelainan kongenital pada bayi yang agak biasa:

1. Lumpuh otak

Cerebral palsy atau cerebral palsy adalah gangguan yang mempengaruhi pergerakan, otot, dan saraf badan. Keadaan kongenital ini boleh disebabkan oleh kerosakan otak kerana ia belum berkembang dengan baik ketika bayi dalam kandungan.

Gejala cerebral palsy

Gejala cerebral palsy atau cerebral palsy pada bayi sebenarnya boleh dikelompokkan mengikut usia. Walau bagaimanapun, secara amnya gejala cerebral palsy adalah seperti berikut:

 • Perkembangan bayi yang tertunda
 • Pergerakan otot yang tidak normal
 • Kelihatan berbeza ketika dibawa atau diangkat dari posisi berbaring
 • Badan bayi tidak bergolek
 • Bayi mengalami kesukaran merangkak dan menggunakan lutut untuk merangkak.
 • Pergerakan lengan dan kaki kelihatan tidak normal
 • Koordinasi otot badan bayi mempunyai masalah
 • Cara bayi berjalan kelihatan tidak normal kerana kaki disilangkan atau astride

Rawatan cerebral palsy

Rawatan untuk bayi atau kanak-kanak dengan cerebral palsy biasanya merangkumi ubat, pembedahan, terapi fizikal, terapi pekerjaan, dan terapi pertuturan.

Walaupun tidak ada penawar yang lengkap, pelbagai rawatan dan langkah-langkah untuk cerebral palsy dapat membantu memperbaiki gejala.

Memberi rawatan untuk kelumpuhan serebrum kongenital pada bayi dan kanak-kanak pada amnya tidak dilakukan sendiri atau hanya satu daripadanya.

Sebaliknya, doktor biasanya akan menggabungkan beberapa rawatan sekaligus untuk melegakan kemunculan gejala sambil menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

2. Hidrosefalus

Hydrocephalus adalah kecacatan kelahiran kongenital apabila lilitan kepala bayi lebih besar daripada ukuran normal.

Kelainan kongenital Hydrocephalus pada bayi baru lahir disebabkan oleh adanya cecair hidrosefalus yang terkumpul di rongga otak.

Gejala hidrosefalus

Gejala hidrosefalus yang dialami oleh bayi baru lahir biasanya sedikit berbeza dengan kanak-kanak dan kanak-kanak. Berikut adalah pelbagai gejala hidrosefalus pada bayi, balita, dan kanak-kanak:

Gejala hidrosefalus pada bayi baru lahir

Beberapa gejala hidrosefalus pada bayi adalah:

 • Ukuran lilitan kepala sangat besar
 • Ukuran lilitan kepala semakin besar dalam masa yang singkat
 • Terdapat benjolan lembut yang tidak normal di bahagian atas kepala (fontanel)
 • Gag
 • Mudah mengantuk
 • Mata menghala ke bawah
 • Pertumbuhan badan terbantut
 • Otot badan lemah

Gejala hidrosefalus pada balita dan kanak-kanak

Beberapa gejala hidrosefalus pada kanak-kanak dan kanak-kanak adalah:

 • Mata terpejam ke bawah
 • Sakit kepala
 • Pening dan muntah
 • Tubuh lesu dan kelihatan mengantuk
 • Badan kejang
 • Koordinasi otot yang lemah
 • Struktur muka berubah
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • Mempunyai masalah dengan kemampuan kognitif

Rawatan hidrosefalus

Terdapat dua jenis rawatan untuk hidrosefalus kongenital pada bayi, iaitu sistem shunt dan ventrikulostomi. Sistem shunt adalah rawatan yang paling biasa untuk kelainan kongenital hidrosefalus.

Sistem shunt dilakukan dengan memasukkan kateter ke dalam otak untuk membuang cecair serebrospinal yang berlebihan.

Sementara ventrikulostomi dilakukan menggunakan endoskopi atau kamera kecil untuk memantau keadaan di otak.

Selepas itu, doktor akan membuat lubang kecil di otak sehingga cecair serebrospinal yang berlebihan dapat dikeluarkan dari otak.

3. Fibrosis sista

Fibrosis kistik adalah keadaan keabnormalan kongenital atau kecacatan kongenital pada bayi baru lahir yang merosakkan sistem pencernaan, paru-paru, dan organ tubuh yang lain.

Bayi yang mengalami cystic fibrosis atau cystic fibrosis biasanya mengalami kesukaran bernafas dan jangkitan paru-paru kerana adanya lendir. Penyumbatan mukosa juga boleh menyebabkan sistem pencernaan berfungsi.

Gejala fibrosis sista

Pelbagai gejala fibrosis sista atau fibrosis sista adalah:

 • Batuk berlendir
 • Menghembus nafas
 • Mempunyai jangkitan paru-paru berulang
 • Hidung tersumbat dan meradang
 • Kotoran atau kotoran bayi berbau busuk dan berminyak
 • Pertumbuhan dan berat badan bayi tidak meningkat
 • Sembelit atau sembelit yang kerap
 • Rektum menonjol di luar dubur kerana menolak terlalu kuat

Rawatan fibrosis sista

Sebenarnya tidak ada rawatan yang dapat menyembuhkan sepenuhnya fibrosis sista. Walau bagaimanapun, rawatan yang betul dapat membantu memperbaiki gejala fibrosis sista.

Rawatan fibrosis sista umumnya merangkumi pengambilan ubat, mengambil antibiotik, terapi dada, pemulihan paru-paru, terapi oksigen, menggunakan tiub semasa makan, dan lain-lain.

Doktor akan menyesuaikan rawatan untuk kelainan kongenital fibrocystic kista pada bayi mengikut tahap keparahan keadaan.

4. Spina bifida

Spina bifida adalah gangguan kongenital apabila saraf tunjang dan saraf di dalamnya tidak terbentuk dengan betul pada bayi baru lahir.

Gejala spina bifida

Gejala spina bifida dapat dibezakan berdasarkan jenisnya, iaitu okultisme, meningocele, dan myelomeningocele.

Pada jenis ghaib, gejala spina bifida termasuk adanya puncak dan kemunculan lesung pipit atau tanda lahir pada bahagian badan yang terkena.

Berbeza dengan gejala meningocele spina bifida, yang dicirikan oleh penampilan kantung berisi cecair di bahagian belakang.

Sementara itu, jenis myelomeningocele mempunyai simptom dalam bentuk kantung berisi cecair dan serat saraf di bahagian belakang, pembesaran kepala, perubahan kognitif, dan sakit belakang.

Rawatan spina bifida

Rawatan untuk kelainan kongenital atau spina bifida kongenital pada bayi baru lahir akan disesuaikan dengan tahap keparahannya.

Jenis spida bifida okulta biasanya tidak memerlukan rawatan, tetapi jenis meningocele dan myelomeningocele.

Rawatan yang diberikan oleh doktor untuk merawat spina bifida termasuk pembedahan sebelum kelahiran, prosedur kelahiran caesar, dan melakukan pembedahan setelah melahirkan.

5. Bibir sumbing

Bibir sumbing adalah kelainan kongenital atau kecacatan kongenital pada bayi baru lahir yang menjadikan bahagian atas bibir bayi tidak menyatu dengan betul.

Gejala bibir sumbing

Bibir sumbing pada bayi akan mudah dilihat ketika dia dilahirkan. Dengan keadaan bibir dan lelangit yang tidak sempurna, bayi biasanya akan mengalami beberapa gejala bibir sumbing termasuk:

 • Sukar ditelan
 • Suara hidung ketika bercakap
 • Jangkitan telinga yang berlaku beberapa kali

Rawatan bibir sumbing

Rawatan bibir sumbing pada bayi boleh dilakukan dengan cara pembedahan atau pembedahan. Tujuan pembedahan bibir sumbing adalah untuk memperbaiki bentuk bibir dan lelangit.

Bagaimana untuk mendiagnosis kelainan kongenital pada bayi?

Terdapat pelbagai jenis kelainan kongenital atau kecacatan kongenital pada bayi yang dapat didiagnosis sejak kehamilan. Doktor boleh mendiagnosis kecacatan kongenital pada bayi di rahim dengan menggunakan ultrasound (USG).

Selain itu, pemeriksaan juga dapat dilakukan dengan ujian darah dan ujian amniosentesis (mengambil sampel cecair amniotik).

Berbeza dengan pemeriksaan ultrasound, ujian darah dan amniosentesis pada wanita hamil biasanya dilakukan jika ada risiko tinggi. Sama ada ibu berisiko tinggi kerana keturunan atau sejarah keluarga, usia semasa kehamilan, dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, doktor akan mengesahkan dengan lebih jelas mengenai kehadiran kelainan kongenital pada bayi baru lahir dengan melakukan pemeriksaan fizikal.

Sebaliknya, ujian darah atau ujian saringan selepas kelahiran juga dapat membantu doktor untuk mendiagnosis kecacatan kongenital atau kelainan kongenital pada bayi baru lahir bahkan sebelum gejala mulai muncul.

Dalam beberapa kes, ujian saringan kadang-kadang tidak menunjukkan bahawa bayi mempunyai cacat lahir kongenital sehingga gejala muncul di kemudian hari.

Jadi, ada baiknya anda sentiasa memperhatikan sekiranya terdapat pelbagai gejala yang tidak biasa semasa pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Segera berjumpa dengan bayi anda dengan doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang sesuai.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌