Keibubapaan

Autisme Boleh Diubati dan Hidup Normal Atau Tidak?

Semakin banyak kanak-kanak dan orang dewasa didiagnosis dengan gangguan spektrum autisme (ASD). Kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme mungkin mempunyai masalah untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain sehingga menyukarkan mereka menjalani kehidupan normal. Oleh kerana itu, ramai orang tertanya-tanya apakah autisme dapat disembuhkan sepenuhnya. Ayuh, lihat jawapannya di bawah.

Apa itu autisme?

Gangguan spektrum autisme adalah gangguan saraf yang mempengaruhi tingkah laku seseorang dan cara dia berkomunikasi. Kanak-kanak atau penghidap autisme sering muncul tanpa gejala. Namun, cara mereka berkomunikasi, berinteraksi, belajar, atau berkelakuan mungkin berbeza dengan orang biasa.

Cara berfikir atau menyelesaikan masalah mereka mungkin kelihatan berbakat atau terlambat. Sebilangan kanak-kanak dan orang dewasa dapat menjalani kehidupan mereka sendiri, sementara yang lain memerlukan banyak pertolongan.

Kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme nampaknya hidup di dunia mereka sendiri, di mana mereka sering mengabaikan orang di sekeliling mereka. Mereka cenderung menghabiskan masa bersendirian. Selain itu, mereka umumnya mempunyai masalah dalam komunikasi nonverbal (bahasa tubuh, ekspresi wajah, kontak mata, dan nada suara). Kerana itu, mereka mungkin tidak sedarkan diri ketika orang lain bercakap dengan mereka.

Orang dengan autisme boleh tertarik kepada seseorang, tetapi tidak tahu bermain atau bercakap dengan orang itu. Ini kerana mereka sukar memahami perasaan dan pemikiran orang lain. Di samping itu, kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme boleh mengulangi tindakan tertentu berulang kali.

Adakah autisme boleh disembuhkan?

Sebenarnya, tidak ada penawar atau kaedah yang dapat menyembuhkan autisme. Lebih-lebih lagi, tidak ada cara untuk mengatasi gejala utama sepenuhnya. Sepanjang hidup mereka, mereka harus hidup dengan autisme.

Walau bagaimanapun, rawatan disediakan untuk membantu orang yang menghidap autisme menyesuaikan diri dengan keadaan mereka. Oleh itu, masih mungkin bagi orang yang mengalami gangguan spektrum autisme untuk menjalani kehidupan yang lebih baik dan berdikari. Lama kelamaan, mereka dapat menjadi lebih baik dengan penjagaan yang betul.

Pada masa ini, pakar dan penyelidik dari seluruh dunia masih berusaha mencari kaedah, teknologi, atau rawatan terkini agar autisme dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ini memang memerlukan masa yang lama.

Seperti apakah rawatan untuk gangguan spektrum autisme?

Walaupun autisme adalah gangguan seumur hidup dan tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, ubat dan terapi dapat membantu mengurangkan gejala autisme dan menyokong kemampuan berfungsi.

Doktor akan mencadangkan jenis terapi yang sangat diperlukan oleh pesakit. Sebabnya, keadaan autisme pada setiap orang berbeza, dan juga tahap keparahannya. Anak anda mungkin memerlukan terapi pertuturan atau pekerjaan. Mungkin juga anak-anak tidak memerlukan terapi intensif, hanya memerlukan bantuan ibu bapa di rumah.

Ingat, orang dengan autisme masih boleh jatuh sakit, sakit, atau terluka seperti orang lain. Oleh itu, mereka memerlukan bantuan perubatan seperti orang lain. Mereka mesti dibawa ke doktor dan doktor gigi secara berkala.

Walau bagaimanapun, gejala mereka boleh menjadi penghalang. Contohnya, mereka tidak mahu bercakap dengan doktor atau mereka tidak boleh duduk diam di kerusi pemeriksaan gigi. Dalam kes sedemikian, kesihatan fizikal dan mental harus dipantau. Anda juga harus mencari doktor yang biasa merawat kanak-kanak atau orang dewasa dengan keperluan khas.

Walaupun autisme tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, rawatan awal dapat mengawal gejala. Dengan cara itu, anda dapat membantu mereka yang paling dekat dengan gangguan spektrum autisme mempelajari kemahiran baru untuk menangani kesukaran mereka. Diagnosis dan rawatan autisme harus dilakukan secepat mungkin.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌