Kesihatan

5 Penyakit yang Membuat Anda Menguap Kerap •

Adakah anda banyak menguap sejak kebelakangan ini? Adakah anda cukup tidur? Sekiranya anda merasa cukup tidur, mengapa anda terus menguap? Apa sebenarnya yang menyebabkan anda menguap?

Apa yang menyebabkan kita menguap?

Menguap adalah aktiviti yang tidak anda sedari, kerana ia hanya berlaku atau disebut juga gerakan tidak sengaja. Adakah anda pernah menguap kerana anda bermaksud menguap? Aktiviti ini secara langsung diatur dan dikendalikan oleh otak tanpa kita sedari. Menurut penyelidikan, menguap adalah aktiviti untuk 'menyejukkan' otak. Otak seperti mesin yang selalu beroperasi sepanjang masa dan ada kalanya otak kita terasa panas kerana digunakan secara berterusan. Apabila keadaan ini berlaku, otak secara automatik akan menyejukkan diri dengan merangsang anda untuk menguap.

Sebenarnya, ketika anda menguap, anda secara semula jadi meregangkan rahang dan meningkatkan aliran darah ke leher, muka dan kepala anda. Kemudian, ketika menguap juga secara tidak sedar anda akan menarik nafas panjang dan membuat cairan tulang belakang dan darah mengalir dari otak ke badan bawah. Ini menjadikan mulut terbuka lebar dan angin dari luar masuk untuk menyejukkan otak. Oleh itu, menurut kajian ketika di udara sejuk badan akan menguap lebih kerap daripada ketika di tempat yang panas.

Penyakit yang menyebabkan anda menguap secara berlebihan

Menguap berlebihan adalah ketika anda menguap lebih dari sekali dalam satu minit dan biasanya disebabkan oleh rasa letih dan mengantuk yang melampau. Walaupun begitu, ternyata kerap menguap juga menunjukkan masalah dengan kesihatan anda. Apakah gangguan ini?

1. Apnea Tidur Tengah

Keadaan ini adalah masalah yang muncul ketika anda tidur dan biasanya gejala yang muncul adalah kesukaran bernafas atau bahkan berhenti bernafas ketika tidur pada waktu malam. Gangguan pernafasan ini berkaitan dengan masalah dengan otak 'lupa' untuk memberi otot anda bernafas ketika tidur.

Apnea tidur pusat Ini berbeza dengan apnea tidur obstruktif, yang merupakan gangguan pernafasan yang disebabkan oleh saluran udara yang tersumbat. Orang yang mengalami apnea tidur pusat tidak mengalami penyumbatan saluran udara, tetapi masalahnya adalah hubungan antara otak dan otot yang berperanan dalam bernafas. Sekiranya anda mengalami gangguan ini, anda akan sering menguap kerana tidur anda terganggu, menyebabkan keletihan dan mengantuk yang berlebihan.

2. Serangan jantung

Serangan jantung atau juga dikenali sebagai infark miokard dalam bahasa perubatan adalah keadaan di mana fungsi jantung terganggu kerana jantung tidak mendapat darah beroksigen dan nutrien yang digunakan untuk mengepam darah. Atherosclerosis adalah penyebab utama serangan jantung, iaitu saluran darah yang tersumbat kerana plak terbentuk dari lemak yang kemudian menjadikan aliran darah tidak lancar ke jantung.

Gejala yang disebabkan jika anda mengalami serangan jantung adalah sakit dada, berpeluh, mual, masalah pernafasan, dan keletihan. Oleh itu, menguap juga kerap berlaku kerana anda akan merasa sangat letih.

3. Sklerosis berganda

Multiple sclerosis adalah masalah kronik sistem saraf pusat, di mana sistem kekebalan tubuh menyerang selubung tisu saraf dan kemudian menyebabkan keradangan dan menyebabkan kecederaan pada tisu. Pelbagai gejala disebabkan oleh sklerosis berganda, tetapi sekitar 80% orang dengan sklerosis berganda mengalami keletihan dan keletihan yang teruk dan juga akan menyebabkan anda menguap lebih kerap. Selain itu, orang yang menderita sklerosis berganda juga mengalami gangguan dalam mengatur suhu tubuh dan sering menguap untuk mempermudah mengatur suhu kembali normal.

4. Pukulan

Strok adalah penyakit yang disebabkan oleh kerosakan pada tisu otak kerana saluran darah yang tersumbat plak di otak, yang kemudian menyebabkan aliran darah yang membawa oksigen dan makanan tidak sampai ke otak. Sel dan tisu otak rosak dan menyebabkan strok. Sebuah jurnal, iaitu Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry menyatakan bahawa penghidap strok juga akan sering menguap. Ini kerana kecederaan pada otak menyebabkan kerengsaan pada sistem saraf yang kemudian meningkatkan suhu di otak. Maka akan ada gerakan menguap sebagai tindak balas untuk menyejukkan otak.

Kajian pada pesakit strok mendapati bahawa pesakit strok menguap sekurang-kurangnya 3 kali dalam 15 minit.

5. Epilepsi

Epilepsi adalah masalah di otak yang menyebabkan kejang yang tidak dapat diramalkan ketika ia berlaku dan sering berulang. Kejang ini disebabkan oleh perubahan aktiviti elektrik otak yang disebabkan oleh pelbagai perkara seperti pengambilan ubat haram, gangguan dan masalah otak sejak kecil, meningitis, strok, dan trauma yang menyebabkan kerosakan otak. Beberapa kajian mendapati bahawa orang yang sering menguap mungkin mengalami masalah dengan otak, salah satunya adalah epilepsi.