Kesihatan mental

Hubungan Kencan Juga Memerlukan Peraturan dan Had! Ada apa-apa?

Untuk mempunyai hubungan yang sihat, kedua-dua pasangan perlu saling mengetahui kehendak, tujuan, ketakutan, dan batasan masing-masing. Walaupun masih berpacaran, anda masih mempunyai privasi dan prinsip yang boleh anda atur sendiri. Biasanya ini masuk ke dalam peraturan dan batas hubungan kencan yang sihat. Betul, apa batasan dalam hubungan kencan yang dapat diterapkan?

Batasan yang perlu dibincangkan dalam hubungan temu janji

Hubungan kencan adalah satu bentuk komitmen antara satu sama lain. Namun, jangan hanya menganggap anda sudah menjadi teman lelaki dan telah menyatakan cinta anda, yang bermaksud anda bebas mengawal kehidupan pasangan anda dan arah hubungan anda.

Sekiranya anda masih ingin diatur atau dilarang, itu dinamakan penindasan, bukan berpacaran. Oleh itu, dalam hubungan temu janji yang sihat, ada batasan peribadi yang perlu anda bincangkan terlebih dahulu. Secara sederhana, anda berdua perlu membuat perjanjian atau peraturan dalam hubungan romantis.

Apakah batasan yang perlu disepakati dalam hubungan temu janji? Sebagai gambaran tentang apa yang perlu dibincangkan dengan kekasih anda ketika menetapkan batasan peribadi dalam pacaran, pertimbangkan lima perkara penting berikut.

1. Apakah tujuan anda berdua jatuh cinta?

Ini adalah batasan terpenting yang sering dilupakan atau diremehkan oleh pasangan. Sebelum melangkah lebih jauh atau mengambil langkah yang salah, anda harus terlebih dahulu menyetujui apa sebenarnya tujuan anda berdua berpacaran? Hanya untuk mengenali satu sama lain atau adakah anda ingin serius? Sebabnya, temu janji bagi setiap orang juga mempunyai makna tersendiri.

Sekiranya anda berdua tidak serius, tidak perlu saling menuntut untuk menyatakan cinta antara satu sama lain melalui kata-kata, misalnya. Tidak mengapa tidak membalas kasih sayang atau cinta pasangan anda terlebih dahulu jika anda tidak yakin dengan perasaan anda sendiri.

Biarkan pasangan anda tahu bagaimana perasaan anda sekarang, dan beritahu mereka tujuan anda sendiri untuk menjalin hubungan.

2. Adakah tidak apa-apa untuk keluar dengan bekas atau lawan jenis?

Nah, inilah peraturan hubungan berpacaran yang sering dipersoalkan. Sebenarnya, ini bergantung pada prinsip dan keselesaan setiap anda. Anda boleh menggunakan cara berkawan dengan bekas kekasih anda atau rakan lawan jenis dengan telus.

Contohnya, jemput pasangan anda untuk bergabung dengan kalangan rakan anda, kenalkan mereka, dan libatkan mereka dalam aktiviti anda. Dengan cara itu, perasaan cemburu atau rasa tidak selesa yang timbul dapat dihilangkan dengan saling mengenali persekitaran sosial masing-masing.

3. Adakah anda selalu pergi ke mana-mana bersama?

Setiap orang mempunyai cita-cita yang berbeza. Ada jenis orang yang ketika berpacaran mesti selalu berpegang pada mana saja, ada juga mereka yang sebenarnya sangat mementingkan masa sendirian tanpa teman lelaki. Inilah yang penting untuk anda berdua bincangkan, jenis mana dan jenis kekasih anda?

Semasa berpacaran, itu tidak bermaksud anda dan pasangan harus selalu meluangkan masa bersama. Penting untuk mempunyai masa bersendirian.

Mempunyai masa dan dunia anda sendiri juga boleh menjadi cara yang sihat untuk meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sukai. Anda seharusnya dapat memberitahu pasangan anda bila anda perlu melakukan sesuatu tanpa pasangan, misalnya ketika anda ingin menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga anda. Jangan biarkan diri anda menahan diri dan menjadi bergantung kepada pasangan anda.

3. Terapkan juga had hubungan fizikal semasa berpacaran

Semasa berpacaran, batasan fizikal mesti diterapkan sejak awal. Sekali lagi, ini bergantung pada cara, prinsip, dan tujuan anda dan pasangan semasa anda menjalin hubungan. Tekankan apa yang harus dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan semasa anda dan pasangan melakukan hubungan fizikal.

Ini tidak bermaksud jika pasangan anda membelikan anda hadiah yang mahal atau membawa anda berjalan-jalan, maka dia boleh melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk badan anda. Hanya anda sahaja yang mempunyai hak dan kuasa ke atas badan anda sendiri. Sekiranya pasangan anda berulang kali melanggar batasan yang telah ditetapkan ini, ini bermakna pasangan anda tidak menghormati anda.

4. Privasi di media sosial

Suka atau tidak, media sosial mempunyai banyak pengaruh dalam hubungan kencan. Untuk menentukan apa yang anda boleh dan tidak boleh lakukan di media sosial, pertimbangkan dan bincangkan perkara ini dengan pasangan anda:

  1. Teg akaun teman wanita di media sosial anda?
  2. Hantar status temu janji di akaun media sosial?
  3. Ketahui kata laluan masing-masing (kata laluan) akaun media sosial?

Sebabnya, sebilangan orang mungkin benar-benar ingin menjaga privasi mereka, termasuk di media sosial. Oleh itu, daripada bertengkar di tengah-tengah kerana perbezaan prinsip, lebih baik membincangkan dari awal apakah peraturan permainan antara anda berdua di media sosial.

5. Masalah bayar-bayar

Cukup sensitif untuk membincangkan masalah kewangan dalam hubungan kencan. Sebenarnya, anda dan kekasih anda sebenarnya dapat membincangkan masalah ini secara santai. Oleh kerana janji temu berharga, bincangkan bagaimana anda membayar tarikh, makan, atau filem di pawagam, misalnya.

Anda dan pasangan anda boleh berkongsi mengenai pembayaran ini. Contohnya, secara bergilir, kali ini anda membayar, seterusnya pasangan membayar. Atau anda yang membayar tiket untuk menonton filem dan pasangan anda yang membayar makanan.