Kesihatan kulit

Yang manakah paling berkesan untuk Menghilangkan Rambut, Mengelap atau Mencukur?

Pertumbuhan rambut tebal di badan kadang-kadang dianggap menarik oleh sebilangan orang. Tetapi tidak bagi orang lain yang sebenarnya merasa kurang yakin. Atas dasar ini, banyak orang aktif menghilangkan rambut badan dengan mengambil pelbagai kaedah yang kuat.

Wpaksi dan mencukur adalah dua yang paling kerap digunakan. Sebenarnya, lebih baik menggunakan kaedah tersebut waxing atau bercukur, ya?

Apakah perbezaan antara waxing dan pencukuran?

Kedua-duanya dapat menghilangkan rambut yang kelihatan menjengkelkan di badan, sering menyebabkan keguguran rambut waxing dan mencukur dianggap biasa. Walaupun begitu waxing dan mencukur mempunyai beberapa perbezaan asas dalam proses tersebut.

Jadi, sebelum memutuskan mana yang lebih baik daripada waxing atau bercukur, lebih baik memeriksa perkara-perkara berikut terlebih dahulu:

Teknik yang berbeza

Sebilangan besar orang sukar membezakan antara kedua kaedah penyingkiran rambut ini. Sederhananya, alat yang digunakan dalam waxing dan shaving berbeza, jadi secara automatik teknik yang digunakan tidak sama.

Waxing melibatkan penggunaan lilin cair yang disapu pada kulit, kemudian ditutup dengan tuala atau kain kasa di atasnya.

Kulit yang telah ditutup kemudian ditekan selama beberapa saat, hingga akhirnya ia ditarik sesuai dengan arah pertumbuhan rambut.

Sementara itu, pencukur boleh dilakukan dengan menggunakan pencukur biasa atau pencukur elektrik.

Perbezaan kelajuan rambut tumbuh semula

Sebelum memutuskan sama ada akan menggunakan kaedah tersebut waxing atau bercukur, anda harus mempertimbangkan jangka masa rambut kekal setelah dikeluarkan. Kerana, kaedah yang berbeza digunakan, kecepatan pertumbuhan rambut juga berbeza.

Dihidupkan waxing, rambut badan baru akan tumbuh setelah kira-kira 3-6 minggu kemudian. Sementara itu, ketika anda mencukur, rambut hanya memerlukan 1-3 hari untuk tumbuh semula.

Kawasan sasaran yang berbeza

Sebenarnya, sama ada cara waxing atau bercukur, boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan. Dengan catatan, lakukan dengan berhati-hati dan berhati-hati. Melancarkan dari laman Web MD, rambut yang tumbuh di wajah, kaki, ketiak, ke sekitar kawasan wanita dapat dikeluarkan dengan waxing.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kaedah mencukur untuk memotong rambut di kaki, muka, dan lengan. Mencukur secara amnya tidak digalakkan dilakukan di sekitar kawasan wanita.

Sebabnya adalah kerana mencukur berisiko menyebabkan kerengsaan akibat geseran pencukur langsung dengan kulit. Ini tentu akan membahayakan kulit di kawasan feminin yang cenderung lebih sensitif.

Kesan sampingan yang berbeza

Kulit berisiko mengalami kemerahan disertai dengan penampilan lebam kecil jika anda memilih untuk menggunakan teknik ini waxing. Malah, jangkitan juga boleh muncul di sekitar folikel rambut di mana rambut berada.

Begitu juga dengan teknik mencukur yang boleh menyebabkan kesan dalam bentuk rambut yang tumbuh ke dalam selepas itu, walaupun tidak selalu.

Sumber: Rebel Circus

Jadi, lebih baik memilih waxing atau bercukur?

Pada dasarnya, kedua-dua kaedah untuk menghilangkan rambut selamat dilakukan selagi mematuhi peraturan penggunaan. Contohnya pada waxing, biasanya kriteria panjang rambut yang bolehlilin kira-kira 0.5 cm.

Ini berbeza dengan peraturan mencukur, yang mengharuskan anda membasahi kulit terlebih dahulu dengan sabun atau busa pencukur untuk mencegah kerengsaan. Di samping itu, anda boleh mempertimbangkan perbezaan antara waxing dan mencukur yang merangkumi kelebihan dan kekurangannya.

Kerana dari sini, anda kemudian akan mengetahui teknik penyingkiran rambut yang paling sesuai dengan keadaan anda. Contohnya, rambut yang ingin anda cabut ada di bahagian wanita, tentu anda lebih baik menggunakan kaedahnya waxing bukannya menggunakan pisau cukur.

Tidak jarang, kos yang harus ditanggung untuk dilakukan waxing Ia juga jauh lebih mahal daripada mencukur. Ya, ini kerana mencukur biasanya dapat dilakukan sendiri di rumah dengan hanya menggunakan pisau cukur, busa pencukur, dan kaca.

Manakala untuk waxing, sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi kecantikan yang berpengalaman. Walaupun waxing boleh dilakukan di rumah, kos yang harus anda belanjakan tidak semurah mencukur biasa.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Apa sahaja kaedah penyingkiran rambut yang anda pilih, tidak mengapa waxing atau bercukur, risiko ruam dan kerengsaan dapat dicegah dan dirawat. Anda melakukannya dengan menggunakan produk krim penjagaan kulit yang telah dilengkapi dengan Centella Asiatica di dalamnya.

Ini adalah tumbuhan herba semula jadi yang manfaatnya tidak dapat diragukan untuk menenangkan kulit yang jengkel, sekaligus mempercepat pertumbuhan semula kulit. Hasilnya, anda boleh mendapatkan kulit yang sihat dan rapi.