Kesihatan mental

Menahan dendam tidak baik untuk kesihatan, inilah sebabnya

Semua orang telah menyakiti dan menyakiti orang lain. Dan kadang-kadang sukar untuk berdamai dengan emosi yang mengamuk dan cuba memaafkannya. Pada akhirnya, kemarahan yang terpendam membuat kita menyimpan dendam.

Tidak ramai yang tahu bahawa menyimpan dendam bukan sahaja menjengkelkan kita dan merosakkan hubungan dengan orang di sekeliling kita, tetapi juga menyebabkan gangguan emosi yang boleh memberi kesan kepada kesihatan kita jika ia bertahan lama.

Apa itu dendam?

Balas dendam adalah keadaan di mana kita mahu orang lain yang telah menzalimi kita menerima pembalasan atau akibat dari kesalahan mereka. Daripada berusaha mengurus emosi dengan lebih baik dengan menyatakan kemarahan dengan tepat dan kemudian memaafkan, menahan dendam membuat kita menganggap orang itu sebagai ancaman yang menyebabkan perasaan tertekan atau trauma berulang-ulang walaupun peristiwa sebenarnya sudah lama berlalu.

Sebenarnya, dengan memaafkan tidak bermaksud kita melupakan kesalahan seseorang dan membiarkan kesalahan itu berlaku lagi. Pengampunan adalah cara untuk melatih minda kita untuk tidak selalu menganggap diri kita sebagai mangsa dan merasa tertekan kerana kesalahan yang telah dilakukan terhadap kita.

Sedikit sebanyak, lama-kelamaan ia menjadi bukit. Jadi kata pepatah, dan ini juga membuktikan benar adanya dendam di hati. Lama kelamaan, menyimpan dendam mempengaruhi fungsi otak dan kesihatan mental secara keseluruhan, yang seterusnya mempengaruhi kesihatan fizikal.

Bahaya menahan dendam untuk kesihatan badan

Berikut adalah beberapa cara bagaimana menyimpan dendam boleh membahayakan kesihatan anda:

1. Ubah komposisi hormon otak

Otak adalah organ yang berfungsi ketika kita berfikir, berkomunikasi, dan menjalin hubungan sosial dengan orang lain. Fungsi ini dipengaruhi oleh dua hormon yang saling berkaitan tetapi boleh berfungsi bertentangan, iaitu hormon kortisol dan hormon oksitosin. Hormon kortisol biasanya dilepaskan ketika kita berada dalam tekanan mental yang hebat, seperti ketika menahan dendam. Sebaliknya, hormon oksitosin dihasilkan apabila kita memaafkan dan berdamai dengan diri kita sendiri dan orang lain.

Kedua-dua hormon itu diperlukan dan keseimbangan antara keduanya menimbulkan tekanan yang baik.eustress) seperti ketika berusaha untuk mencapai matlamat, dan mengawal tekanan buruk (kesusahan). Hormon kortisol dikenali sebagai hormon berbahaya jika ia dihasilkan secara berterusan untuk jangka masa yang panjang, kerana tidak hanya mempengaruhi kerja sistem saraf pusat tetapi juga kerja organ-organ lain. Rembesan kortisol yang berlebihan juga menekan tahap hormon oksitosin, yang diperlukan untuk kesihatan emosi dan sosial, seperti kemampuan untuk menjaga hubungan baik dengan pasangan atau orang lain.

2. Mencetuskan gaya hidup yang tidak sihat

Menahan dendam dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik. Tekanan yang teruk disebabkan oleh kebencian menyebabkan seseorang kurang memperhatikan keadaan kesihatannya. Satu kajian menunjukkan bahawa keadaan perangai yang disebabkan oleh dendam menyebabkan seseorang lebih cenderung untuk merokok dan makan makanan ringan berkalori tinggi, yang keduanya merupakan faktor risiko diabetes mellitus.

3. Meningkatkan risiko kerosakan jantung

Pengumpulan emosi negatif diketahui menjadi penyebab tekanan darah tinggi pada seseorang, dan ini akan sangat berbahaya dalam jangka masa panjang.

Sama seperti timbulnya emosi negatif, menahan dendam untuk beberapa waktu boleh membuat kita selalu merasa tertekan dan marah, lebih-lebih lagi, mekanisme berulang ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Satu kajian yang dilakukan oleh American Heart Association telah membuktikan bahawa menyimpan kemarahan dan kebencian dapat memicu penyakit jantung koroner, yang didahului oleh tekanan darah tinggi dan aterosklerosis.

4. Mencetuskan penyakit dengan sakit kronik

Ini berpunca dari tanggapan bahawa individu yang menyimpan dendam lebih cenderung mengalami beberapa keadaan perubatan. Kajian yang dilakukan terhadap populasi di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa seseorang yang mempunyai dendam mempunyai peluang 50% lebih tinggi untuk mengalami penyakit yang menyakitkan seperti ulser gastrik, sakit belakang dan sakit kepala. Penyelidik juga membuat kesimpulan bahawa menyimpan dendam berkaitan dengan kemungkinan gangguan psikosomatik.

5. Mencetuskan penuaan pramatang

Mekanisme penuaan pramatang berkaitan dengan pengeluaran hormon stres yang berlebihan yang berlaku ketika anda menyimpan dendam untuk menyebabkan kemurungan dan kekecewaan. Selain gangguan emosi, tubuh bertindak balas terhadap tekanan yang berlebihan dengan memicu penuaan dini kerana perubahan kromosom DNA dalam proses regenerasi untuk pembentukan sel baru, sehingga memicu penuaan biologi organ yang lebih cepat dalam tubuh. Sebaliknya, dengan memaafkan, hormon tekanan yang dihasilkan menjadi lebih terkawal dan diminimumkan sehingga proses tindak balas tekanan dapat kembali normal.