Kehidupan yang sihat

Kebaikan Aloe Vera untuk Merawat Luka, Berkesan atau Tidak?

Sebagai tumbuhan yang prestijnya bermanfaat untuk kecantikan kulit, ternyata lidah buaya juga dikatakan dapat membantu merawat luka. Lidah buaya dipercayai dapat merawat luka bakar atau lecet pada kulit. Adakah betul?

Adakah benar lidah buaya boleh digunakan untuk merawat luka?

Aloe vera adalah salah satu ubat tradisional yang sering digunakan untuk membantu merawat pelbagai luka, termasuk luka bakar dan lecet. Tumbuhan ini dapat membantu menyembuhkan luka kerana dapat meningkatkan pengeluaran keratinosit yang cukup kuat dan meningkatkan rangsangan penghijrahan sel kulit.

Keratinosit adalah sel yang membentuk epidermis dan berfungsi untuk mencegah kelembapan dan sebatian kimia asing memasuki tubuh.

Selain itu, lidah buaya juga mengandungi sebatian glukomanan. Senyawa ini dapat mendorong pertumbuhan regenerasi sel dan penghasilan kolagen, protein yang dapat mempercepat penyembuhan luka.

Di samping itu, menurut penyelidikan dari jurnal Luka Aloe vera mempunyai kesan anti-radang, antivirus, dan antiseptik yang dipercayai dapat membantu proses penyembuhan luka.

Dengan peningkatan pengeluaran keratinosit kulit, luka ditutup dan sembuh lebih cepat. Kesakitan dan keradangan pada luka anda juga dapat dikurangkan berkat penggunaan lidah buaya.

Petua menggunakan gel lidah buaya untuk menyembuhkan luka

Gel lidah buaya biasanya digunakan untuk merawat luka terbuka untuk melindunginya dari pendedahan kepada sebatian asing dari persekitaran luar.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan gel lidah buaya secara langsung dari kilang, terdapat beberapa langkah yang dapat membantu anda memprosesnya menjadi gel segar, seperti di bawah.

  • Keluarkan 3-4 daun lidah buaya sekaligus dan pilih daun paling tebal.
  • Potong daun di dekat batang kerana kebanyakan nutrien lidah buaya terdapat di pangkal.
  • Elakkan akar dan basuh daun, keringkan selama beberapa minit.
  • Potong hujung daun lidah buaya dengan pisau.
  • Pisahkan gel yang ada di dalam daun dan biarkan getah mengalir dari daun.
  • Potong gel aloe vera menjadi kepingan atau kotak.
  • Letakkan di dalam bekas tertutup. .

Cara menggunakannya cukup mudah. Sekiranya anda mengalami selaran matahari, sapukan lidah buaya beberapa kali sehari ke kawasan tersebut.

Walau bagaimanapun, apabila luka bakar yang anda alami teruk, berjumpa doktor dengan segera sebelum menggunakan lidah buaya.

Kesan sampingan penggunaan lidah buaya

Walaupun ia adalah ubat topikal yang selamat digunakan untuk menyembuhkan luka, itu tidak bermaksud bahawa lidah buaya tidak mempunyai kesan sampingan.

Bagi orang yang mempunyai kulit sensitif, lidah buaya boleh menyebabkan reaksi alergi dalam bentuk gatal dan sensasi terbakar. Bukan hanya itu, lidah buaya juga dapat mengurangkan keupayaan semula jadi kulit anda untuk pulih dari parut pembedahan.

Sebaliknya, elakkan penggunaan gel lidah buaya secara langsung pada kulit yang dijangkiti. Ini kerana terdapat sifat mikroba yang dapat mengganggu proses penyembuhan dan memperburuk jangkitan anda.

Di samping itu, disarankan untuk tidak mengambil lidah buaya secara lisan, baik memakannya secara langsung atau dalam bentuk kapsul untuk menyembuhkan luka.

Pengambilan lidah buaya hanya akan memberi sedikit kesan pada kulit dan khasiatnya seperti julap, sehingga meningkatkan risiko masalah pencernaan.

Aloe vera memang boleh digunakan untuk merawat luka pada kulit luar. Namun, jika luka parah, segera dapatkan bantuan ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul.