Kesihatan kulit

Cuka Sari Apel untuk Jerawat, Adakah Berkesan Secara Perubatan?

Cuka sari apel dikatakan sebagai alternatif untuk ubat jerawat semula jadi yang kuat. Bahan semula jadi ini dikatakan dapat mengurangkan keradangan untuk mengempiskan jerawat. Adakah benar cuka sari apel berkesan untuk menghilangkan jerawat dan adakah kesan sampingannya?

Adakah cuka sari apel berkesan untuk menghilangkan jerawat?

Cuka sari apel adalah penapaian sari apel menggunakan ragi dan bakteria lain. Proses penapaian ini akan menghasilkan sebatian cuka yang disebut asid asetik. Asid asetik adalah sebatian yang terkenal dengan sifat antibakteria dan antijamur.

Cuka umumnya diketahui mempunyai kemampuan untuk membunuh pelbagai jenis bakteria dan virus. Malah, cuka juga terbukti dapat mengurangkan sebilangan bakteria hingga 90% dan virus tertentu hingga 95%.

Sementara itu, jerawat berlaku kerana pori-pori yang tersumbat oleh bakteria, penumpukan sel-sel kulit mati, dan pengeluaran minyak yang berlebihan. Inilah yang membuat cuka sari apel dipanggil membantu mengatasi jerawat, baik yang ringan dan sederhana.

Selain asid asetik, cuka sari apel juga mengandungi asid sitrik, laktik, malik dan succinic. Sejumlah bahan ini terbukti dapat membunuh bakteria Propionibacterium acnes (P. acnes) menyebabkan jerawat.

Contohnya, asid malik yang disapu pada kulit dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan, membuang sel kulit mati, dan meningkatkan penghidratan kulit. Ketiga-tiga perkara ini cukup membantu sebagai bentuk penjagaan kulit berjerawat.

Walaupun begitu, belum ada kajian yang menguji fungsi cuka sari apel untuk membunuh P. acnes secara khusus. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada sifat antibakteria cuka sari apel berlaku pada bakteria penyebab jerawat.

Adakah Berkesan Menggunakan Lemon untuk Jerawat?

Ciri antioksidan cuka sari apel membantu merawat jerawat

Selain mempunyai sebatian antibakteria, cuka, termasuk cuka sari apel, juga mengandungi antioksidan yang dapat membantu merawat jerawat. Antioksidan adalah sebatian yang dapat mencegah kerosakan dari radikal bebas.

Antioksidan dikatakan penting dalam menangani jerawat yang disebabkan oleh radikal bebas yang boleh menyebabkan keradangan pada kulit.

Bukan hanya itu, antioksidan dalam cuka sari apel juga dapat membantu melindungi kulit dengan mencegah toksin menembusi lapisan paling luar kulit. Pernyataan ini telah dibuktikan melalui penyelidikan dari jurnal Kemajuan dalam Penjagaan Luka .

Kajian mendapati bahawa antioksidan dalam cuka dapat membantu melindungi kulit yang berjerawat dari kerosakan oksidatif. Namun, tidak diketahui apakah ini berlaku untuk cuka sari apel untuk mengatasi masalah jerawat.

Kesan sampingan penggunaan cuka sari apel pada kulit

Walaupun cuka sari apel adalah bahan semula jadi yang kelihatan selamat, itu tidak bermakna tidak ada kesan sampingan ketika digunakan pada kulit. Perlu diingat bahawa cuka sari apel tidak boleh disapu langsung ke kulit tanpa dicairkan terlebih dahulu.

Penggunaan cuka sari apel untuk menghilangkan jerawat ternyata berisiko menyebabkan luka bakar pada kulit.

Ini boleh berlaku kerana asid asetik yang lebih pekat dan tinggi yang boleh menyebabkan keradangan dan luka bakar pada kulit. 100% asid asetik pekat boleh menghasilkan glasial asetat yang berbahaya bagi kulit dan boleh menyebabkan parut.

Oleh itu, selalu perhatikan kandungan bahan semula jadi, seperti cuka sari apel, sebelum menggunakannya sebagai penghilang jerawat.

Anda yang mempunyai kulit sensitif mungkin perlu berhati-hati kerana mereka lebih mudah mengalami kerengsaan setelah menggunakan bahan semula jadi ini.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan cuka sari apel sebagai penghilang jerawat, mulailah dengan memasangkannya ke kulit di bawah lengan anda. Sekiranya tidak ada kesan negatif yang muncul selama 24-48 jam, ini bermakna kandungannya selamat digunakan.

Namun, apabila kulit benar-benar menunjukkan tanda-tanda kerengsaan, seperti ruam, gatal-gatal, dan kemerahan, anda harus berhenti menggunakannya.

Senarai Makanan Penyebab Jerawat Yang Harus Anda Elakkan

Cara menggunakan cuka sari apel untuk jerawat

Cuka sari apel adalah produk penjagaan kulit dengan bau yang sangat menyakitkan. Bagi anda yang mempunyai deria penciuman sensitif, tentu bau ini boleh menjengkelkan.

Oleh itu, sentiasa berhati-hati, terutamanya ketika pertama kali menggunakan cuka sari apel untuk merawat jerawat. Berikut adalah pelbagai pilihan yang ada ketika anda ingin menggunakan cuka sari apel sebagai produk penjagaan kulit untuk jerawat.

Sabun pembersih muka

Salah satu cara menggunakan cuka sari apel untuk jerawat wajah adalah dengan sabun pencuci muka. Penjagaan kulit jerawat yang paling penting adalah mencuci muka dengan kerap sehingga minyak dan kotoran yang melekat terangkat.

Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk membuat pencuci muka dengan cuka sari apel.

  • Siapkan seperempat cawan sabun kastil cair, sabun yang terbuat dari minyak zaitun, air, dan alkali.
  • Campurkan sabun kastil cair dengan 1 sudu cuka sari apel.

toner

Selain sabun pencuci muka, anda juga boleh menggunakan cuka sari apel sebagai toner untuk merawat jenis jerawat yang ringan. Bagaimana untuk?

  • Campurkan 1 sudu cuka sari apel dengan 2 sudu air dalam botol.
  • Goncangkan botol sehingga kedua-dua bahan sebati.
  • Tuangkan cuka sari apel dan campuran air ke kapas.
  • Sapukan ke seluruh wajah.

Anda juga boleh menyemburkan toner cuka sari apel ini ke seluruh wajah anda dan menepuk kulit dengan lembut untuk penyerapan cepat. Bagi pemilik kulit sensitif, anda harus menambahkan beberapa sudu air ke dalam botol atau mengikut dosnya.

Cuka sari apel adalah salah satu bahan semula jadi yang hanya disyorkan sebagai rawatan tambahan untuk jerawat. Penjagaan perubatan dari doktor tetap utama dan tidak dapat diganti.

Sentiasa berjumpa doktor jika anda mempunyai jerawat yang dijangkiti dan tidak hilang.