Corak Tidur Sihat

Pelbagai Vitamin untuk Mengatasi Kekurangan Tidur, Mineral Plus •

Insomnia adalah gangguan tidur yang boleh berlaku kerana banyak sebab. Bermula dari kebiasaan pengambilan kafein yang berlebihan, pengaruh ubat-ubatan, tekanan yang teruk, hingga pola tidur yang tidak kemas. Terdapat banyak cara untuk mengatasi insomnia. Salah satunya ialah pengambilan vitamin dan mineral tertentu untuk mengatasi kekurangan tidur. Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Pengambilan vitamin dan mineral untuk kurang tidur

Berikut adalah beberapa vitamin dan mineral untuk mengatasi insomnia yang anda alami:

1. Vitamin B kompleks

Vitamin B adalah vitamin larut air yang dianggap dapat meningkatkan kesihatan dan meningkatkan mood. Terdapat lapan sebatian yang termasuk dalam vitamin B kompleks, iaitu:

  • Tiamin (Vitamin B1).
  • Riboflavin (Vitamin B2).
  • Niacin (Vitamin B3).
  • Asid pantotenik (Vitamin B5).
  • Pyridoxine (Vitamin B6).
  • Biotin (Vitamin B7).
  • Folat (Vitamin B9).
  • Cobalamin (Vitamin B12).

Nah, nampaknya kajian pada tahun 2019 membuktikan bahawa anda boleh mengonsumsi vitamin B kompleks untuk membantu mengatasi masalah kurang tidur. Sebenarnya, gabungan vitamin B1, B2, B6 dan B12 dapat meningkatkan kualiti tidur.

Ini berlaku kerana pengambilan vitamin B kompleks dapat membantu mengurangkan kekerapan, intensiti, dan jangka masa kekejangan kaki yang muncul pada waktu malam. Lagipun, anda juga perlu memenuhi keperluan vitamin B12. Sebabnya, kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan anemia dan masalah tidur.

Namun, selain menjadi vitamin untuk mengatasi masalah kurang tidur, vitamin B complex juga mempunyai manfaat kesihatan yang lain. Contohnya, meningkatkan metabolisme, peredaran darah di otak, hingga penghasilan neurotransmitter.

Vitamin ini juga dapat membantu menjadikan tisu otot dan badan anda lebih santai secara keseluruhan. Ini sememangnya berguna untuk meningkatkan kualiti tidur dan mengurangkan kekerapan bangun di tengah malam.

2. Vitamin D

Vitamin D juga penting untuk membantu mengatasi masalah kurang tidur. Untuk mendapatkan vitamin ini, anda boleh mengambil makanan tambahan atau mendapatkannya dari makanan. Walau bagaimanapun, sumber vitamin D terbaik adalah matahari pagi. Tidak hairanlah, pakar menasihatkan anda berjemur setiap pagi.

Vitamin yang dapat menyelesaikan masalah ini termasuk vitamin larut lemak. Anda akan mendapat banyak faedah kesihatan sekiranya anda memakannya. Bermula dari peningkatan fungsi otak, kekebalan tubuh, kesihatan tulang, aktiviti hormon testosteron, hingga peningkatan kualiti tidur.

Sementara itu, jika anda kekurangan vitamin D, risiko keletihan kronik dan gangguan tidur akan lebih tinggi. Oleh itu, cubalah memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin D untuk mengatasi masalah kurang tidur.

Selain terkena cahaya matahari pagi, anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin D dari produk tenusu, ikan, dan tiram. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan pengambilan vitamin ini dengan mengambil makanan tambahan. Walaupun begitu, sebelum mengambil suplemen vitamin D ini, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

3. Vitamin C

Asid askorbik atau biasa dikenali sebagai vitamin C nampaknya juga mempunyai kesan yang dapat membantu mengatasi masalah kurang tidur. Vitamin yang bertindak sebagai antioksidan sudah terkenal untuk menjaga sistem imun, kesihatan jantung, dan mendorong tubuh menghasilkan kolagen.

Namun, bukan hanya itu, vitamin C juga baik untuk meningkatkan kualiti tidur. Ya, vitamin ini sebenarnya dapat membantu melegakan gejala diabetes apnea tidur, salah satu gangguan yang boleh menyebabkan anda kehilangan tidur. Tidak hanya meningkatkan kualiti tidur, vitamin C juga dapat mengurangi rasa mengantuk di siang hari.

Apabila badan kekurangan vitamin C, risiko terkena masalah jantung dapat meningkat. Sebenarnya, masalah kesihatan jantung adalah salah satu faktor risiko yang boleh menyebabkan anda mengalami penyakit jantung apnea tidur. Oleh itu, penting bagi anda untuk memenuhi keperluan vitamin yang satu ini.

4. Magnesium

Selain mengambil makanan tambahan vitamin, anda juga boleh mengambil makanan tambahan mineral untuk mengatasi masalah kurang tidur. Satu mineral yang dapat membantu anda mengatasi masalah ini ialah magnesium. Ya, mineral yang satu ini mempunyai peranan penting untuk tubuh.

Memandangkan magnesium terlibat dalam lebih dari 300 proses metabolik dalam badan, mineral ini juga penting untuk membantu meningkatkan kualiti tidur. Sebabnya, magnesium dapat memberikan kesan menenangkan bagi sistem saraf pusat. Ini boleh membuat anda tertidur lebih cepat dan tertidur pada waktu malam.

Malangnya, anda berpotensi kehilangan mineral ini melalui aktiviti yang mengeluarkan peluh. Contohnya, sukan dan aktiviti fizikal yang lain. Kekurangan magnesium dalam badan dapat meningkatkan risiko anda mengalami insomnia dan masalah insomnia lain.

Oleh itu, untuk memenuhi keperluan tubuh untuk mineral ini, anda boleh mengambil makanan tambahan magnesium. Dengan begitu, kualiti dan kuantiti tidur anda terjaga. Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai penggunaan suplemen ini.