Kesihatan kulit

Punca Bisul dan Masa yang tepat untuk berjumpa doktor

Bisul adalah jangkitan kulit yang menyerang folikel rambut atau kelenjar minyak di bawah kulit. Ciri khas bisul adalah penampilan nodul purulen yang menyakitkan ketika disentuh. Apa sebenarnya yang menyebabkan bisul?

Apa yang menyebabkan bisul?

Penyebab utama bisul adalah bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria ini biasanya terdapat pada kulit, hidung, dan tekak. Dari keseluruhan populasi di dunia, dianggarkan terdapat sekitar 10-20% orang yang membawa bakteria ini.

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana mekanisme kemunculan keadaan ini. Namun, ia biasanya bermula apabila kulit tergores atau menggosok sesuatu.

Seperti yang diketahui umum, struktur kulit manusia dibuat sebagai pertahanan imun manusia terhadap bahan asing yang menyebabkan penyakit. Apabila kulit tergores rosak, bakteria ini dapat memasuki dinding folikel rambut dan menjangkiti kulit di sekitarnya.

Bisul biasanya muncul di kawasan kulit yang ditutup dengan rambut, di mana kawasan ini akan berpeluh lebih banyak atau mengalami geseran. Bisul juga sering muncul di wajah, belakang leher, ketiak, paha, dan punggung. Malah terdapat bisul di pangkal paha.

Kerana proses penampilan, jangkitan dari rambut yang tumbuh ke dalam sering menjadi penyebab bisul pada beberapa orang.

Faktor risiko yang boleh menyebabkan bisul

Sesiapa sahaja boleh mendapat bisul, lelaki atau wanita, muda atau tua. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan orang yang lebih cenderung kepada perkara ini.

Bisul lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah. Ini kerana orang dengan sistem imun yang lemah mempunyai masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan.

Beberapa keadaan yang dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh adalah penyakit seperti diabetes, kegagalan buah pinggang, dan HIV, usia, atau jika anda menjalani rawatan dengan mengambil ubat tertentu yang berfungsi untuk menekan kerja sistem imun.

Sejumlah penyakit kulit yang merosakkan lapisan pelindung kulit, seperti jerawat dan eksim (dermatitis atopik) juga dapat membuat anda lebih mudah terkena bisul.

Bisul dapat disebarkan dari satu orang ke orang lain melalui sentuhan langsung kulit yang sihat dengan nanah. Sementara itu, penghantaran tidak langsung boleh berlaku jika anda meminjam barang peribadi dengan seseorang yang mempunyai bisul.

Adakah telur menyebabkan bisul?

Sumber: Sekali Seorang Chef

Anda pasti sering mendengar nasihat untuk tidak memakan terlalu banyak telur, kerana dikhuatiri kebiasaan ini akan menyebabkan munculnya bisul pada kulit.

Sebenarnya, telur bukan penyebab bisul. Sebenarnya, telur adalah salah satu makanan paling sihat yang memberikan banyak faedah kepada tubuh. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan yang mencetuskan perkembangan jerawat sista yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan bisul.

Makanan ini adalah makanan manis yang tinggi kandungan gula dan makanan yang mengandung lemak tepu. Kedua-dua jenis makanan tersebut dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan penghasilan hormon seperti insulin.

Gula darah yang meningkat akan mendorong pengeluaran minyak di wajah dan menjadikan folikel kulit lebih mudah terkena jangkitan dari luar. Kemudian, inilah yang menyebabkan kulit lebih rentan terhadap jerawat yang serupa dengan bisul.

Bilakah bisul perlu diperiksa oleh doktor?

Bisul jarang memerlukan rawatan perubatan oleh doktor. Sekiranya mendidih kecil, anda boleh melakukan rawatan sendiri di rumah dengan memampatkannya menggunakan kain yang direndam dalam air suam.

Namun, ada kalanya bisul memerlukan rawatan khas, terutamanya jika lebih dari satu muncul pada masa yang sama, atau jika disertai oleh satu atau lebih gejala berikut.

  • Muncul di wajah.
  • Demam dan menggigil berlaku.
  • Diameter lebih daripada 5 cm.
  • Tidak sembuh dalam dua minggu (tidak putus selepas rawatan diri).
  • Kelenjar getah bening anda membengkak.
  • Garisan atau kemerahan muncul pada kulit yang sihat di sekitar bisul.
  • Kesakitan semakin teruk atau sangat menyakitkan.
  • Anda mempunyai murmur jantung, diabetes, masalah dengan sistem imun anda, atau sedang mengambil ubat-ubatan yang melemahkan sistem imun anda (seperti kortikosteroid atau kemoterapi) dan mengalami bisul kulit.

Sekiranya jangkitan telah merebak ke tisu yang lebih dalam atau lebih luas, sampel nanah boleh diambil untuk mengenal pasti jenis bakteria penyebab jangkitan dengan lebih tepat.

Hasil sampel nanah dapat memberi petunjuk kepada doktor mengenai pilihan antibiotik yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah anda. Contoh ubat yang telah digunakan dalam rawatan bisul termasuk salep clindamycin, mupirocin, dan cephalexin.