Ubat dan Makanan Tambahan

Heparin •

Ubat Heparin apa?

Untuk apa Heparin?

Heparin adalah ubat antikoagulan (pengencer darah) dengan fungsi mencegah pembentukan gumpalan darah.

Heparin digunakan untuk merawat dan mencegah pembekuan darah di urat, arteri, atau paru-paru. Heparin juga digunakan sebelum pembedahan untuk mengurangkan risiko pembekuan darah.

Suntikan hepatin tidak boleh digunakan untuk mengalirkan (membersihkan) kateter intravena (IV). Jenis produk Heparin lain boleh digunakan sebagai kateter pengunci aliran.

Heparin juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Dos dan kesan sampingan heparin akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Heparin?

Heparin disuntik di bawah kulit atau ke urat melalui IV. Anda mungkin diberi arahan mengenai cara menggunakan IV di rumah.

Jangan suntik Heparin sendiri sekiranya anda tidak memahami cara memberi suntikan dan buang jarum terpakai, tiub IV, dan barang lain yang digunakan untuk menyuntik ubat tersebut dengan betul.

Jangan gunakan suntikan Heparin jika warnanya telah berubah atau terdapat zarah di dalamnya. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baru.

Anda boleh beralih dari suntikan ke oral (diminum) Heparin untuk pengencer darah. Jangan berhenti menggunakan ubat ini sehingga doktor memberitahu anda untuk berhenti. Anda boleh menggunakan kedua-dua bentuk Heparin yang disuntik dan Heparin oral untuk masa yang singkat.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Heparin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.