Kesihatan

Lupus Boleh Diubati Sepenuhnya Dengan Perubatan Biasa, Betul Atau Tidak?

Dengan begitu banyak penyelidikan mengenai lupus dan kecanggihan rawatan perubatan moden, wajar untuk bertanya-tanya apakah ada ubat mujarab yang akan menjadikan lupus hilang selamanya. Sebabnya adalah bahawa lupus bersifat episodik atau berulang, yang menjadikan gejala lupus kadang-kadang "hilang" tetapi muncul semula jika dicetuskan oleh sesuatu. Tidak syak lagi, lupus boleh menghalang kualiti hidup orang yang memilikinya.

Adakah benar bahawa lupus dapat disembuhkan sepenuhnya?

Apa yang menyebabkan lupus?

Lupus adalah keadaan penyakit autoimun yang kronik, di mana sistem imun menyerang tisu dan organ tubuh yang sihat. Ini membawa kepada tahap keradangan yang berterusan.

Secara tidak langsung penyakit ini boleh menyerang hampir setiap bahagian badan seperti jantung, sendi, otak, ginjal, paru-paru dan kelenjar endokrin. Gejala lupus juga sangat serupa dengan keadaan kesihatan lain seperti gangguan tiroid, penyakit Lyme dan fibromyalgia. Oleh itu, lupus sangat sukar untuk didiagnosis.

Adakah lupus boleh disembuhkan?

Seperti yang dijelaskan di atas, lupus adalah sejenis penyakit autoimun kronik. Ini bermakna anda akan mempunyai keadaan ini seumur hidup. Berita baiknya adalah bahawa lupus dapat diuruskan dengan baik untuk meningkatkan kualiti hidup anda. Terdapat sebilangan besar rawatan, termasuk perkara-perkara sederhana yang boleh anda lakukan setiap hari, yang boleh membuat perbezaan besar.

Perlu diingat, serangan lupus dengan cara yang berbeza untuk setiap orang. Jadi, rawatan dan ubat yang ditetapkan akan berbeza mengikut keperluan setiap individu. Untuk kes ringan lupus, ubat boleh merangkumi ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang.

Untuk lupus yang lebih teruk, misalnya, jika ia menyerang organ dalaman, doktor akan memberi ubat yang lebih kuat untuk mengatur sistem imun sambil melindungi organ seperti ginjal, jantung, dan paru-paru dari serangan selanjutnya.

Sekiranya anda menghidap lupus, anda biasanya akan dirawat oleh pakar rheumatologi, doktor yang pakar dalam perubatan dalaman yang pakar dalam penyakit sendi dan otot. Walau bagaimanapun, jika lupus telah menyebabkan kerosakan pada organ tertentu, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar lain.

Ubat yang biasa dirawat untuk mengatasi gejala lupus

Tidak ada ubat mujarab yang dapat menyembuhkan lupus dengan segera. Tetapi anda dapat memperbaiki keadaan anda dengan diagnosis awal dan mengambil ubat-ubatan tertentu yang diresepkan oleh doktor anda untuk menyekat kerosakan organ yang menyerang lupus.

Terdapat banyak kategori ubat yang digunakan doktor untuk merawat lupus. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika, hanya meluluskan beberapa ubat khusus untuk lupus, termasuk yang berikut:

  • Ubat kortikosteroid, termasuk prednisone, prednisolone, methylprednisolone, dan hidrokortison
  • Ubat antimalaria, seperti hydroxychloroquine dan chloroquine
  • Ubat antibodi monoklonal Belimumab
  • Ubat Acthar (suntikan kortikotropin repositori), yang mengandungi hormon semula jadi yang disebut ACTH (hormon adrenokortikotropik)
  • Aspirin Obat
  • Dan pelbagai ubat lain seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), ubat modulasi imun (imunosupresif), dan antikoagulan

Tetapi biasanya, memerlukan beberapa bulan hingga bertahun-tahun untuk mencari kombinasi ubat yang tepat untuk mengawal gejala lupus anda. Oleh itu, menguruskan lupus adalah komitmen sepanjang hayat.

Selain menetapkan ubat, doktor anda akan membuat rancangan rawatan berdasarkan usia, gejala, sejarah perubatan, dan gaya hidup anda. Matlamat mana-mana rancangan rawatan adalah:

  • Mengurangkan keradangan di badan yang disebabkan oleh lupus
  • Menindas sistem imun anda yang terlalu aktif
  • Mengawal gejala seperti sakit sendi dan keletihan
  • Meminimumkan kerosakan pada organ badan