Keibubapaan

Demam Denggi pada Kanak-kanak: Punca, Gejala, dan Rawatan

Demam berdarah denggi atau biasa disebut DHF adalah penyakit berjangkit yang sedang marak pada musim peralihan. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa pandang bulu, tetapi paling kerap menyerang kanak-kanak kecil. Apa yang mesti diketahui mengenai demam denggi pada kanak-kanak?

Punca demam denggi (DHF) pada kanak-kanak

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk Aedes aegypti yang membawa virus denggi. Terdapat 4 jenis virus denggi, iaitu virus DEN-1, DEN-2, DEN-3, dan DEN-4.

Hidup di iklim tropika seperti Indonesia meningkatkan risiko penularan demam denggi kepada anak-anak.

Pertama, kerana nyamuk berkembang biak dengan lebih mudah dan cepat di kawasan tropika dengan iklim persekitaran yang lembap. Kedua, masa inkubasi virus di dalam tubuh nyamuk akan lebih cepat pada suhu persekitaran yang hangat. Ini bermaksud bahawa nyamuk mempunyai lebih banyak peluang untuk menjangkiti banyak orang sekaligus dalam jangka waktu yang singkat.

Nyamuk yang membawa virus denggi boleh terus menjangkiti orang lain sepanjang hidup. Ada kemungkinan semua ahli keluarga dijangkiti virus denggi yang sama dalam 2 hingga 3 hari.

Lebih-lebih lagi, negara tropika mempunyai musim hujan yang panjang. Semasa musim hujan dan sesudahnya, akan ada banyak air yang dapat menjadi tempat yang sesuai untuk pembiakan nyamuk Aedes aegypti.

Apakah tanda dan gejala demam denggi pada kanak-kanak?

Apabila nyamuk yang membawa virus denggi menggigit anak anda, kemungkinan dia akan mula mengalami gejala denggi dalam 4-7 hari selepas itu. Kemunculan gejala ini dikategorikan dalam tiga fasa perkembangan penyakit yang disebut "Siklus Kuda Pelana": fasa demam tinggi, fasa kritikal (demam turun), dan fasa pemulihan (demam naik lagi).

Setiap fasa DHF mempunyai simptom dan ciri tersendiri. Pada mulanya, demam denggi mungkin tidak menunjukkan tanda atau gejala tertentu pada kanak-kanak.

Gejala demam denggi pada anak-anak dapat muncul setiap saat setelah digigit nyamuk, tetapi biasanya mulai diperhatikan dalam 4 hari hingga 2 minggu sesudahnya. Selepas gejala pertama muncul, aduan akan berlanjutan selama dua hingga tujuh hari.

Tanda dan gejala DHF biasa pada bayi dan kanak-kanak:

 • Selsema
 • Ruam merah kecil muncul di beberapa bahagian badan
 • Batuk ringan
 • Suhu badan boleh meningkat secara tiba-tiba menjadi demam tinggi dengan cepat

Tanda dan gejala demam denggi adalah perkara biasa pada kanak-kanak usia sekolah dan baligh:

 • Lemah, letih, lesu
 • Sakit di belakang mata dan di pelbagai sendi badan
 • Demam tinggi, boleh melebihi 40 Celsius
 • Sakit belakang
 • Sakit kepala
 • Lebam badan dengan mudah
 • Tompok ruam merah muncul

Namun, harus juga diingat bahawa setiap anak mungkin mengalami gejala yang berbeza. Dalam beberapa kes demam denggi yang serius, kanak-kanak boleh mengalami mimisan atau gusi berdarah. Gejala ini disebabkan oleh pendarahan dalaman kerana jumlah platelet anak menurun secara drastik.

Simptom sindrom kejutan denggi (DSS) pada kanak-kanak

Kes DHF biasa boleh berubah menjadi kritikal apabila anak itu menghidapnya sindrom kejutan denggi (DSS). Kejutan demam adalah keadaan yang mengancam nyawa. Kejutan berlaku kerana badan mengalami pendarahan berlebihan secara tiba-tiba kerana kebocoran pada saluran darah.

Berikut adalah gejala pada kanak-kanak:

 • Pendarahan secara tiba-tiba dan berterusan dari mana-mana bahagian badan
 • Tekanan darah turun secara drastik
 • Disfungsi organ
 • Pening dan muntah
 • Gatal berterusan di telapak kaki
 • Selera makan menurun atau hilang sepenuhnya.

Demam denggi jenis ini sering membawa maut pada kanak-kanak. Kuncinya adalah jangan segera menghentikan rawatan DHF ketika demam anak turun dan suhu tubuhnya normal. Ini sebenarnya menunjukkan bahawa kanak-kanak berada dalam fasa kritikal.

Sekiranya tidak dirawat, platelet darah anak akan berkurang sehingga ada risiko menyebabkan pendarahan dalaman yang tidak disedari.

Diagnosis demam denggi pada kanak-kanak

Sekiranya ibu bapa mengesyaki gejala DHF pada kanak-kanak, segera bawa ke doktor. Terutama jika kanak-kanak itu baru-baru ini pergi ke tempat yang terdedah kepada demam denggi dan mengadu tidak sihat.

Sebelum memformalkan diagnosis demam denggi pada kanak-kanak, doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan yang berkaitan dengan gejala yang dirasakan.

Doktor juga boleh mengambil sampel darah dari anak untuk mengesahkan kehadiran virus denggi. Ujian darah juga dilakukan untuk memeriksa antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun anak sebagai tindak balas terhadap jangkitan.

Kemudian doktor dapat memutuskan sama ada anak anda perlu dimasukkan ke hospital atau boleh menjadi pesakit luar.

Secara amnya, kanak-kanak itu mungkin tidak sakit dengan denggi jika demam berlangsung lebih dari seminggu setelah digigit nyamuk.

Rawatan dan penjagaan demam denggi pada kanak-kanak

Hingga kini tidak ada ubat yang tersedia khusus untuk merawat demam denggi. Doktor biasanya akan memberikan variasi dalam lebih daripada satu kaedah rawatan untuk melegakan simptom sambil mengelakkan keadaan anak menjadi lebih teruk.

Secara amnya, rawatan demam denggi pada kanak-kanak merangkumi:

1. Minum banyak cecair

Kanak-kanak yang sakit dengan denggi perlu minum banyak air untuk mengurangkan demamnya, melegakan sakit otot, dan juga mencegah risiko dehidrasi dan kejutan. Oleh itu, pastikan anak anda mendapat cecair setiap beberapa minit. Jangan tunggu sehingga anak anda dahaga.

Cecair boleh berupa air mineral, susu, jus buah segar (tidak dibungkus), sup suam. Berikan juga cecair isotonik kepada anak. Minuman isotonik berfungsi lebih baik untuk mengembalikan cecair badan daripada air biasa.

Cecair isotonik juga mengandungi elektrolit yang dapat mencegah kebocoran plasma darah pada anak-anak dengan DHF.

2. Ambil ubat penahan sakit

Aduan demam, sakit badan, dan sakit kepala yang dialami oleh kanak-kanak juga dapat diatasi dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Namun, jangan berikan ubat penahan sakit kepada anak anda yang mengandungi aspirin, salisilat, atau ibuprofen. Kedua-dua ubat ini dapat meningkatkan risiko pendarahan dalaman anak anda.

3. Infusi cecair

Infusi secara amnya adalah kaedah utama untuk merawat demam denggi di hospital. Infus berfungsi untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang, menguras pengambilan vitamin dan ubat-ubatan, dan menormalkan tekanan dan aliran darah untuk mencegah risiko dehidrasi dan kejutan.

Selepas infusi, keadaan anak pada umumnya mulai bertambah baik dan tahap platelet perlahan kembali normal. Kemungkinan kanak-kanak itu tidak lagi memerlukan penjagaan khas jika ada.

Sekiranya keadaan kanak-kanak bertambah buruk dan terapi infusi tidak mencukupi, doktor mungkin mencadangkan pemindahan platelet. Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan jumlah platelet darah semasa demam denggi. Walau bagaimanapun, transfusi hanya bertujuan untuk kanak-kanak yang mengalami gejala pendarahan berat seperti mimisan yang tidak berhenti atau najis berdarah.

4. Cukup rehat

Semasa rawatan demam denggi, kanak-kanak yang sakit diminta untuk berehat sepenuhnya rehat di atas katil. Rehat dapat mempercepat tempoh penyembuhan. Rehat juga dapat membantu memulihkan tisu badan yang rosak akibat jangkitan denggi.

Jadi, ibu bapa mesti memastikan anak-anak mereka mendapat rehat yang cukup. Sekiranya dimasukkan ke hospital, doktor dapat memberi kanak-kanak dengan demam denggi ubat-ubatan tertentu agar cepat mengantuk sehingga mereka dapat berehat sepenuhnya.

Cara mencegah demam denggi pada kanak-kanak

Ibu bapa dapat mencegah penularan demam denggi kepada anak-anak di rumah dengan menjaga kebersihan persekitaran.

Pastikan tab mandi dan bekas air lain di rumah dikeringkan dengan tekun sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk membunuh larva nyamuk. Menimbun sisa terpakai seperti tong dan baldi yang tidak digunakan juga sangat digalakkan untuk mengelakkan nyamuk membiak.

Juga penting untuk fogging secara berkala, menyingkirkan timbunan pakaian kotor di rumah, menggunakan penghalau serangga ke seluruh badan sebelum tidur pada waktu malam, dan mendapatkan vaksin demam denggi.

Kaedah ini bukan sahaja dapat membantu mencegah demam denggi pada anak mereka sendiri, tetapi juga mencegah penyebaran penyakit ke persekitaran sekitarnya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌