Pemakanan

Grease Air: Punca dan Cara Mengatasi |

Lemak air sebenarnya merujuk kepada pengumpulan cecair yang berlebihan (penahan atau edema) di dalam badan. Ini boleh membuat anda kelihatan gemuk walaupun kandungan lemaknya tidak banyak. Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai gris air.

Apakah minyak air?

Gris air adalah keadaan di mana cecair mengumpul di tisu sehingga menyebabkan pembengkakan. Ini berlaku kerana badan menyimpan cecair yang biasanya memasuki ginjal.

Daripada mengeluarkannya, badan anda menyimpan cecair tambahan di antara organ dan kulit anda. Walaupun jumlah cecair yang anda minum secara tidak langsung mempengaruhi berat badan anda, ia tidak sekerap obesiti kerana pengumpulan lemak.

Sebenarnya, sekitar 70% badan terdiri daripada air, bahkan orang kurus mempunyai banyak cairan di dalam badan mereka. Namun, itu tidak bermakna mereka mempunyai lemak air.

Walau bagaimanapun, cecair badan dapat meningkatkan atau menurunkan berat badan dari hari ke hari kerana pergeseran cairan tubuh. Sebenarnya, perubahan berat badan ini adalah keadaan biasa.

Malangnya, penumpukan cecair ini kadang-kadang menyebabkan gejala gangguan pencernaan yang mengganggu seperti perut kembung. Sebab itu, anda mungkin memerlukan rawatan tertentu untuk mengatasi masalah ini.

Punca lemak air

Penumpukan cecair umumnya disebabkan oleh masalah harian yang menyebabkan sebilangan berat air dapat dipertahankan. Walau bagaimanapun, lemak air biasanya bukan tanda masalah kesihatan tertentu.

Walaupun begitu, tidak ada salahnya mengetahui apa punca pembengkakan yang disebabkan oleh air ini. Berikut adalah beberapa punca lemak air yang perlu anda ketahui.

1. Makan makanan masin terlalu banyak

Percaya atau tidak, makan makanan masin boleh menjadikan tubuh menyerap dan menyimpan lebih banyak air di dalam badan. Ini kerana kandungan natriumnya cukup tinggi. Sedangkan jumlah natrium dapat mempengaruhi pengaturan cairan tubuh.

Secara sederhana, ginjal, yang bertanggung jawab untuk mengatur cairan di dalam badan, akan memerlukan lebih banyak air kerana makanan masin. Di samping itu, jumlah natrium yang tinggi menyebabkan cecair sel badan perlu meningkat.

Kesannya, badan menyerap lebih banyak air daripada mengeluarkannya melalui air kencing atau peluh. Jadi, pengambilan makanan masin dapat membuat tubuh menyerap air dan mengekalkannya, jadi tidak menghairankan bahawa lemak air dapat terjadi.

2. Pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi

Penyebab lain lemak air adalah pengambilan makanan yang tinggi karbohidrat. Makanan yang mengandungi gula atau karbohidrat yang dikonsumsi dapat menyebabkan tubuh mengeluarkan hormon insulin untuk mengatur peningkatan kadar gula dalam darah.

Hormon insulin yang meningkat dapat menjadikan tubuh mengekalkan lebih banyak air lagi. Sebenarnya, setiap gram karbohidrat yang disimpan oleh otot dan hati sebagai sumber tenaga menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak air.

Maksudnya, makan nasi atau mi dalam bahagian besar boleh menyebabkan perut kembung dan kenaikan berat badan disebabkan oleh karbohidrat dan penumpukan cecair badan.

3. Menstruasi

Satu minggu sebelum haid berlaku, banyak wanita yang tubuhnya mengekalkan berat badan kerana perubahan hormon atau diet.

Pengekalan (menahan) cecair ini boleh mencapai puncaknya pada hari pertama haid. Selain perut kembung, penumpukan cecair ini dapat menyebabkan payudara terasa lembut.

Bukan hanya itu, anda mungkin mengalami pembengkakan pada muka, kaki, lengan, dan kawasan faraj pada hari sebelum haid anda.

4. Kehamilan

Kehamilan, terutama semasa kelahiran, boleh menyebabkan pembengkakan di tangan, kaki, atau pergelangan kaki. Perubahan hormon bukan satu-satunya penyebab pengekalan ini. Bayi anda yang sedang membesar juga memberi tekanan pada saluran darah anda.

Ini berlaku kerana tekanan dari perut besar menjadikan cecair keluar dari tisu dan sukar masuk kembali ke dalam saluran.

Sekiranya anda hanya mengalami pembengkakan, ia tidak semestinya wajar. Walau bagaimanapun, apabila penahan cecair mencetuskan rasa sakit dan pembekuan darah, segera berjumpa doktor.

5. Kesan ubat-ubatan tertentu

Penggunaan ubat-ubatan tertentu sebenarnya boleh menjadi dalang di sebalik lemak air yang anda rasakan, seperti:

  • ubat kawalan tekanan darah tinggi,
  • kortikosteroid,
  • ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), dan juga
  • beberapa ubat diabetes, seperti thiazolidinediones.

Umumnya, doktor atau ahli farmasi anda akan memberitahu anda sama ada retensi adalah kesan sampingan ubat yang anda minum. Oleh itu, tanyakan mengenai faedah dan risiko ubat yang anda gunakan supaya anda tidak terkejut apabila kesan sampingan muncul.

6. Peredaran darah yang lemah

Dengan bertambahnya usia, sistem peredaran darah akan semakin lemah. Ia juga boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit, seperti kegagalan jantung.

Anda lihat, injap pada urat kaki seharusnya memastikan darah mengalir ke atas ke arah jantung. Apabila peredaran darah terganggu, darah akan mengumpul dan boleh menyebabkan lemak air.

Sebilangan pakar percaya keadaan ini berlaku kerana badan mendapat tekanan lebih menekan kaki. Akibatnya, anda mungkin menjadi gemuk akibat pengekalan ini.

Cara mengatasi lemak air

Pada dasarnya, gris air bukanlah keadaan yang berbahaya. Walaupun begitu, penumpukan cecair ini kadang-kadang menyebabkan gejala yang mengganggu.

Oleh itu, anda perlu menjalani perubahan gaya hidup untuk mengatasi masalah ini. Berikut adalah cara mengatasi lemak air yang boleh anda cuba.

  • Hadkan pengambilan garam dan karbohidrat.
  • Minum lebih banyak air untuk meningkatkan fungsi buah pinggang.
  • Bersenam secara berkala untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan bengkak.
  • Makan makanan yang mengandungi banyak cecair, seperti tembikai.
  • Ambil pil air yang telah ditetapkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda bimbang tentang gejala yang disebabkan oleh lemak air, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.